Michelin Guide 2024: Nya svenska stjärnor i Michelinguiden

Det var dags för Michelin Guide att avslöja de nordiska stjärnorna för 2024. I år hölls den prestigefyllda ceremonin för första gången i Helsingfors.

Precis som förra året hölls utdelningen av Michelinguidens nordiska stjärnor i Finland, men i år stod den finska huvudstaden som värdstad för första gången. Ceremonin gick av stapeln i den historiska Savoy-teatern i Helsingfors.

Nya svenska stjärnor

Tre svenska restauranger belönades med sin första stjärna i Guide Michelin, alla belägna i Stockholm. Den första svenska restaurangen som belönades med en stjärna under galan var Celeste, som följdes av Dashi och Seafood Gastro.

Den svenska krögaren Daniel Berlin, som tidigare blivit stjärnbelönad för den numera stängda restaurangen Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, lyckades återigen. Under kvällen belönades hans nya restaurang, Vyn i Skåne, med två stjärnor.

Trestjärniga krogen Frantzén, som drivs av Björn Frantzén i Stockholm, fick behålla alla sina tre stjärnor och är därmed fortfarande den enda svenska restaurangen med tre stjärnor i Guide Michelin. Ingen trestjärnig krog i Norden tappade stjärnor.

Michelin Green Star

Michelin Green Star delas ut till restauranger som strävar efter en mer hållbar framtid inom matlagning, samt tar ansvar för miljön och agerar förebilder. En av de fyra restaurangerna som vann utmärkelsen Michelin Green Star är krogen Kontrast i Oslo. Restaurangen må vara norsk, men köksmästaren Mikael Svensson är från Sverige. Hans restaurang Kontrast blev även belönade med två Michelinstjärnor senare under kvällen.

Inga Bib Gourmand

Åtta nya Bib Gourmand-utmärkelser delades ut under kvällen, för prisvärd mat och god kvalitet. Tyvärr gick inte någon av dessa utmärkelser till Sverige i år.