Ruben är Stockholm citys nya mötesplats

Inom kort får Malmskillnadsgatan, ett av Stockholms mest myllrande sommarstråk, ett nytt tillskott vid namn Ruben. “Global fusion” är konceptet som genomsyrar den nya restaurangen, där man kommer att bjuda in till såväl citylunch som AW och middag. Bakom krogen står den meriterade kockduon Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl, som tillsammans med kocklandslaget tagit guld i både OS och VM.

Inspirerade av den unika, lite brokiga lokalen i kombination med områdets citypuls, har Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl tillsammans med ett gäng välrenommerade mat- och dryckeskreatörer designat sin egen version av kvarterskrog. I teamet som gör sig redo inför premiären ingår Sarah Karlsson från Brasserie Astoria i Singapore, kökscheferna Joel Sundqvist från Fotografiska, Bleck och Emmer samt Thorbjörn Liljemark som senast kommer från Kasten och Allegrine.

Ruben, som öppnar den 29 maj, blir en ny mötesplats med både lunch och middag mitt i city.

I den robusta 60-talslokalen, som varit nedstängd i flera år, pågår nu förberedelserna för fullt inför öppningen av den nya krogen, som kommer att inhysa omkring 70 platser i matsalen samt 24 platser i ett avskilt chambre séparée. Grundstommen i Ruben är den folkliga atmosfären – här är alla lika välkomna, oavsett om man har vägarna förbi på affärsresan, vill fira kärleken med en mysig dejt eller ha en stimmig helkväll med polarna. 

– Malmskillnadsgatan är en fantastisk plats, inte minst under sommaren då den blir en gågata och verkligen blommar ut till fullo. Här finns flera riktigt bra krogar, och vår ambition är att förlänga stråket ytterligare, och tillsammans med våra grannar skapa en härlig Stockholmsdestination, säger Douglas.

Moderna smaker från hela världen är vad som utgör kärnan i menyn.

Menyn är influerad av de matkulturer världen över som kockarna har besökt, bland annat i tävlingssammanhang och som gästkockar. Ett koncept som man har valt att kalla global fusion, och som innefattar allt från klassiska svenska köttbullar till Mellanösterns lammfärsbullar med tillbehör som tabboulehsallad. Oavsett vad som väljs på à la carten, som består av små och stora rätter som gärna delas över bordet, kan man som gäst räkna med en liten twist på det hela.

Dryckesmässigt satsar man på “exceptionella groggar” snarare än cocktails – drinkar av hög kvalitet, men till ett tillgängligare pris. Även ett brett utbud av vin och öl finns för den som föredrar det.

Att krögarduon har många strängar på sin lyra råder det ingen tvekan om: I februari slog de upp dörrarna för Aristo, Uva Vinbar och Cuculo, som tillsammans utgör ett nytt krogkvarter på Östermalm. Redan till sommaren är det dags för nästa erövring, då man tar över anrika Kalkladan i Bungenäs på norra Gotland.

Ruben slår upp portarna den 29 maj.