Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Ni som är tidiga åttitalister eller äldre minns säkert vinjetten och det lite halvflummiga barnprogrammet "Boktipset" med Stefan Mählqvist!?

 Jag gör det i alla fall men den bok jag tänkte tipsa om är långt ifrån flummig och daterad. Det är min vän Åse som efter en hel radda med bästsäljande kokböcker nu för en tid sedan släppte en Vego,- och fiskkokbok! Jag fick ett exemplar i present nu när vi var i London tillsammans och nu tänkte jag ta tag i att börja laga lite av de spännande recepten! Än så länge har jag bara läst mig igenom och valt ut några favoriter som låter goda - är de bara i närheten av recepten i de tidigare böckerna så vet jag att de kommer att vara helt fantastiska.

Har skrivit tidigare om hur jag har en mbition att skära ner på kött, framförallt rött sådant. Egentligen inte av några principer utan mest för att jag tror det kan bidra till att minska den negativa miljöpåverkan som köttproduktion har och även om det är gott så tror jag det är bra att magen får lite variation med lite mer lättsmälta alternativ. Så dagens boktips och kärleksfull reklam för min goda vän; LCHF 2.0 Fisk och Grönt av Åse Falkman Fredrikson och Anna Hallén Buitenhuis!

Finns i välsorterade butiker där du vanligen köper dina böcker!

Kram M

Snubblade över den här nya mackapären på nätet, en sån vill jag ha! Jag tillhör den skaran som kånkar hem de relativt dyra men hälsosamma dropparna  mandelmjölk veckovis så det skulle spara både plånbok och rygg. Att du sen väljer själv om du sötar eller inte är ju ett jätteplus, alla butiker för ju inte den osötade varianten. Mandelmjölk påverkar ju inte blodsockret och är toppen för dig som är laktosintolerant. Har såklart testat att göra mandelmjölk själv på det klassiska viset genom att sila i duk men det är ju så mycket krångligare.

Nu är ju produkten inte ute på marknaden ännu utan ett sk Kickstarter-projekt, ett populärt sätt i framförallt USA att få folk att finansiera projekt de tror på. Uppfinnaren eller upphovsmannen lägger helt enkelt upp sitt projekt eller pryl som de tror stenhårt på och förhoppningsvis blir det en bra viral spridning och finansiärerna trillar in. Vanligen brukar de som bidrar med en slant få någon form av kickback ifråga om rabatt på produkten, omnämnade i skivkonvolut eller meet-and-greet (om det är en artist, youtuber eller liknande som startat en kickstarter för att kunna ge ut en ny platta) osv... I skrivande stund har insamlingen fallit väldigt väl ut med betydligt större bidrag än beräknat!

I vår hälsotänkande tidsålder tror jag att den här produkten kommer att slå, vad tror du?

Kram M

Satt och läste igenom lite recept hos 56kilo.se häromdagen - kände jag behövde lite inspiration. Såg då ett recept på lingonsylt med chiafrön som jag blev lite nyfiken på. Gjorde om receptet lite eftersom jag ville använda jordgubbar OCH blåbär i min sylt. Chiafrön är ju dessutom så attans nyttiga! Funkade alldeles ypperligt och var verkligen hur enkelt som helst, inga kastruller och knappt någon disk i övrigt. 

Sötman kommer från bären själva samt lite honung; du slipper med andra ord vitt raffinerat socker, alltid ett plus tycker jag! Jag använde mig av två paket djupfrysta (men upptinade) jordgubbar och några matskedar blåbär. Bären mosade jag med gaffel, tillsatte sedan drygt tre matskedar chiafrön och en matsked honung och en skvätt vatten. Den färdiga blandningen lät jag stå kallt i en bunke under kvällen och rörde om ett par gånger innan jag slog den på burk och fortsatte förvara kallt över natten.

Riktigt gott och det är ju alltid något speciellt med hemlagat!

Kram M

PS! Glöm inte att diska ur bunken med chiafrön så snart du är klar med den - de kan lätt fastna och se till att inte för mycket av dem hamnar i avloppet då de sväller och kan orska stopp i förlängningen!

Handen upp alla som har köksmaskiner ståendes i skåpen men som aldrig används. Jag är absolut en av dem, oftast drar jag mig för att göra rent dem efteråt. Idag bestämde jag mig dock för att göra slag i saken och plocka fram vår juicemaskin. Den användes ganska flitigt för något år sedan men när vi skar bort allt överflöd av socker i vår kost så rök även juice. Det är ju lite dubbelbottnat det här med juice - en apelsin t ex är ju skapad av naturen i en naturlig förpackning och storlek i förhållande till sitt näringsinnehåll. Efter en apelsin är kroppen ganska nöjd och mätt. Gör du istället juice så klämmer du i dig säkert en 6-8 apelsiner i ett glas, du får alltså i dig energiinnehållet från en väldans massa apelsiner i ett endaste glas. Väljer du en färdigköpt processad variant med tillsatt socker så är det ganska enkel matematik att du får i dig kopiösa mängder energi. Med detta sagt säger jag inte att juice inte är gott - tvärtom! Du får dessutom i dig en massa nyttigheter; speciellt om du väljer att göra den själv och har full koll på vad glaset innehåller. Men som med allt - med måtta kommer man långt! Såhär i förkylningstider (jag har precis blivit kvitt min) så kan ett glas juice göra dig riktigt gott. Till dagens juice (varsitt glas till mig och Magnus) använde jag: 4 morötter, 6 apelsiner, 1/2 citron och ca 3 sm färsk ingefära.

För att undvika den beska bismaken skar jag bort skalet på apelsin och citron och ingefäran skalade jag såklart; sen var det bara att dra i resten i juicemaskinen. Det, tillsammans med kaffe med kokosolja fick bli dagens lunch. Ikväll blir det hemgjord lasagne på bönpasta - de nya plattorna från Risenta är riktigt bra, smakar i princip som vanliga lasagneplattor!

Kram M

Det har varit en hostig vecka för min del, stundtals mår jag hur bra som helst men sen kommer det rejäla hostattacker. Men... det går åt rätt håll och jag känner mig absolut piggare nu än för en vecka sen! Lite synd att vi missade vår semesterresa men vi har ju hela livet på oss att resa och hitta på kul grejer så vad är väl en inställd resa på det stora hela. Ganska skönt att toflla runt hemma utan att vare sig fixa iordning håret eller tänka på vad man ska ha på sig, haha!

Till middag ikväll gjorde jag kycklingbiffar (tror jag eller Magnus lagt ut receptet förut) med koriander, ingefära, vitlök, vårlök, chili och paprika. Till detta gräddstuvade jag Savoykål och sen bara lite vanlig grönsallad. Riktigt gott och bra med lite riv i grejerna när jag är lite halvkrasslig.

Nu ska jag återgå till serien vi kollar på just nu; Madam Secretary. Någon som kollar? Säsong tre hade premiär bara häromdagen! 

Kram M

 

Visar 1-5 av 681