Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Du som följt min blogg ett tag vet att jag är noga med vad jag stoppar i mig; kan jag undvika halvfabrikat så gör jag det. Samtidigt är jag bekväm när det kommer till matlagning - långa köksinsatser spar jag till jul eller andra speciella tillfällen såsom middagar med vänner. Till vardags vill jag att det går fort, smakar bra och är ett bra val för min egen hälsa. Coleslaw är ett tillbehör som jag tycker om, speciellt om den är smakrik och välgjord - tyvärr tycker jag att de färdigköpta i butik ofta smakar alldeles för mesigt och är lite för rinniga i sin konsistens. Jag tänkte därför dela med mig av mitt eget favoritrecept på just Coleslaw, lite kryddig och rivig i smaken och ett perfekt grilltillbehör nu i sommar! Tyvärr har min köksmandolin pensionerat sig på eget bevåg så jag handskar alla ingredienser men har du en mandolin så använd den, ju tunnare detso saftigare och godare!

Amerikansk Coleslaw
(4-6 portioner)

1 litet vitkålshuvud (strimlas fint)
1 röd paprika (strimlas fint)
1 grön paprika (strimlas fint)
1 röd chilifrukt (ta ur kärnorna och finhacka själva frukten)
2 dl majonnäs
2 små citroner (saften av)
1/2 tsk Coleman's Senapspulver
1 msk vinäger
1/2 dl amerikansk senap (French's eller Heinz)
1,5 dl ananas (skuren i centimeterstora kuber)

Blanda alla ingredienser varsamt och försök ha samtliga ingredienser i samma temperatur. Rör du för mycket och länge så kan majonnäsen lätt bli rinnig. Kan med fördel förberedas dagen innan servering!

Grundreceptet är amerikanskt och har nog en sisådär 70-80 år på nacken men det funkar alldeles ypperligt än idag! Jag strör över kummin och färsk koriander innan servering men det kan uteslutas om du inte gillar.

Kram M

Ungefär så delar vi upp våra dagar här i Bangkok. Förmiddagar vid poolen för att kunna anväda eftermiddag och kväll till annat. Även om vi har semester och tar det väldigt lugnt så känns det som att vi hinner med mycket på vår resa - det känns kul!

Nu blir det en vända till det gigantiska köpcentrumet Emporium, en dag räcker knappt för att avverka de skyskrapor det ligger i men det finns så mycket fint och skoj att kolla på. För att inte tala om alla härliga restauranger och caféer!

Hoppas du haft en bra helg!

Kram M

Tänkte bjuda på ett gott recept som funkar precis lika bra som tillbehör till pasta eller som en matig fyllning i en god surdegsbaguette! Eftersom jag inte äter traditionell pasta så valde jag en bönvariant från MM Sports. Röran är kall så den går snabbt att göra, inget som behöver stekas eller kokas (ja, förutom pasta om du har det som tillbehör såklart...)

Självklart kan du variera innehållet precis så som du vill, lägg till och dra ifrån om det är något du inte gillar eller tål. Jag använde dock följande ingredienser - räcker till MINST två portioner.


Kycklingröra med paprika och Västerbottenost

1 Förpackning färdigtärnad och stekt minutkyckling med BBQ-smak (Kronfågel)
100 g riven Västerbottenost
2 dl Crémè Fraîche (34%)
0,5 dl Majonnäs
1 tsk Srirachasås
1/2 burk Paprikapesto (ICA's egna men det finns säkert andra varianter)
1/2 röd paprika i tärningar
1/2 liten finhackad purjolök

Några instruktioner behövs knappast - blanda alla ingredienser och låt gärna stå kallt en stund innan du serverar den med lite riven Västerbottenost och gröna blad!

Smaklig spis!

Kram M

Ni som är tidiga åttitalister eller äldre minns säkert vinjetten och det lite halvflummiga barnprogrammet "Boktipset" med Stefan Mählqvist!?

 Jag gör det i alla fall men den bok jag tänkte tipsa om är långt ifrån flummig och daterad. Det är min vän Åse som efter en hel radda med bästsäljande kokböcker nu för en tid sedan släppte en Vego,- och fiskkokbok! Jag fick ett exemplar i present nu när vi var i London tillsammans och nu tänkte jag ta tag i att börja laga lite av de spännande recepten! Än så länge har jag bara läst mig igenom och valt ut några favoriter som låter goda - är de bara i närheten av recepten i de tidigare böckerna så vet jag att de kommer att vara helt fantastiska.

Har skrivit tidigare om hur jag har en mbition att skära ner på kött, framförallt rött sådant. Egentligen inte av några principer utan mest för att jag tror det kan bidra till att minska den negativa miljöpåverkan som köttproduktion har och även om det är gott så tror jag det är bra att magen får lite variation med lite mer lättsmälta alternativ. Så dagens boktips och kärleksfull reklam för min goda vän; LCHF 2.0 Fisk och Grönt av Åse Falkman Fredrikson och Anna Hallén Buitenhuis!

Finns i välsorterade butiker där du vanligen köper dina böcker!

Kram M

Snubblade över den här nya mackapären på nätet, en sån vill jag ha! Jag tillhör den skaran som kånkar hem de relativt dyra men hälsosamma dropparna  mandelmjölk veckovis så det skulle spara både plånbok och rygg. Att du sen väljer själv om du sötar eller inte är ju ett jätteplus, alla butiker för ju inte den osötade varianten. Mandelmjölk påverkar ju inte blodsockret och är toppen för dig som är laktosintolerant. Har såklart testat att göra mandelmjölk själv på det klassiska viset genom att sila i duk men det är ju så mycket krångligare.

Nu är ju produkten inte ute på marknaden ännu utan ett sk Kickstarter-projekt, ett populärt sätt i framförallt USA att få folk att finansiera projekt de tror på. Uppfinnaren eller upphovsmannen lägger helt enkelt upp sitt projekt eller pryl som de tror stenhårt på och förhoppningsvis blir det en bra viral spridning och finansiärerna trillar in. Vanligen brukar de som bidrar med en slant få någon form av kickback ifråga om rabatt på produkten, omnämnade i skivkonvolut eller meet-and-greet (om det är en artist, youtuber eller liknande som startat en kickstarter för att kunna ge ut en ny platta) osv... I skrivande stund har insamlingen fallit väldigt väl ut med betydligt större bidrag än beräknat!

I vår hälsotänkande tidsålder tror jag att den här produkten kommer att slå, vad tror du?

Kram M

Visar 1-5 av 684