Vad fan är det som händer i det här landet? Näthat?! Vad innebär det? Att någon hatar Internet? Eller hatar på Internet? Det är så luddigt att det är löjligt.

Efter att ha följt debatten på sista tiden så inser jag att jag kan klassas som en näthatare. Jag inser också att jag själv är drabbad av "näthat". Folk som stör sig på mig har mailat mig allt från hatbrev, mordhot, hot om misshandel och fan vet vad. Jag läser knappt de där mailen. Jag blir inte heller helt till mig i brallorna när jag gör det eftersom jag är medveten om att jag är provocerande. Kort sagt... jag gav mig in i "leken" och får därmed vara beredd att ta del av upprörda kommentarer från läsare (mestadels kränkta tjockisar och mentalt efterblivna religiösa människor). Det är lugnt. Bring the hate. I neeeeeed it! ;)

Jag hade kunnat anmäla vissa av de där mailen... men som sagt... I get it. Folk är irriterade och bankar hejvilt på sina tangentbord för att få ut sin frustration över något de retar sig som fan på att jag kläckt ur mig. Hade jag trott det legat någon form av allvar bakom hoten så hade det varit en annan sak. Men på Internet är det sällan så. Det är lätt att bli lite för arg på nätet. 

Begreppet "näthat" måste alltså definieras innan vi ens kan börja ta tag i det.

Är det näthat när folk hotar med stryk, död, misshandel? Allt det där olagligt. Alltså måste vi inte hitta på nya ord för att adressera det. Hotar du en människa till livet, med våldtäkt eller misshandel så är det något för polisen. Då anmäler man, polisen tar reda på ip-nummer etc och kanske... bara kanske... de kan göra något. Men det mesta på nätet är bara tomma ord från idioter så man behöver inte flippa ut helt. Har du någon som ringer, mailar, stalkar dig? Även det är olagligt (trakasseri) och behöver inte heller det specialbehandlas.

Det är INTE näthat när någon skriver: "Din jävla fitta/kuk du är ju helt jävla dum i huvudet. Jag hoppas att du förlorar ditt jobb!" - det är obildat, primitivt och korkat men det är inget olagligt att skriva på nätet. Det är klumpig kritik från någon vilde med för få hjärnceller. That's it. Inte heller: "Fy fan vilken jävla idiot du är! Jag hoppas du dör!" är enligt mig något problem.

Om ovanstående stycke ska räknas till näthat så har vi ett problem om detta blir allmänt accepterat. Jag är väldigt ok med att folk ska få lov att uttrycka sin frustration genom mer eller mindre väl valda ord. Folk i allmänhet har väl rätt att då och då vara ordentligt förbannade! Och vi kan väl för fan inte dela ut någon form av manual för hur du ska uttrycka dig när du är arg? Så länge du inte hotar någon eller på annat sätt gör något olagligt så ska du ha rätt att uttrycka dig precis hur fan du vill.

Om näthat ska regleras genom att se till att folk inte kan vara anonyma på nätet så har vi ett ännu större problem. För det där går inte. Inte utan att förgripa sig på våra rättigheter. Det har för övrigt aldrig varit mer fejkprofiler från Sverige på Facebook än vad det är nu. Samma sak på SAMTLIGA kontrollmekanismer på kommentarsfält. De enda som orkar fixa fram fejkade konton är de som är allvarligt frustrerade och som vill säga något... alla andra använder sina egna konton... och tro mig... de flesta medelsvenssons har antagligen en spärr mot att kraftigt motkommentera en nynazists fejkkonto med sin egen privata Facebookprofil. Anonymiteten slår så att säga att fel håll. De med fejkprofil är "safe" och de med riktiga profiler är det inte.

Allt detta är rätt lätt att komma fram till om man sätter igång sin hjärna och faktiskt använder den. Trist bara att media i Sverige inte inser vad Internet handlar om och hur man nyttjar det. Det finns massor med exempel på att anonyma kommentarer i mängder faktiskt är självreglerande. Kolla på TPB t.ex... där någon skriver något korkat om... tja... någon specifik hudfärg och se efterföljande kommentarer... det blir självreglerande eftersom ingen är rädd att säga något. Bakom varje nick finns det en människa med en åsikt, ibland trollar de lite för att se vad som händer, ibland har de något vettigt att säga och ibland är det bara idiotiskt. Är det bara jag som kan se det häftiga i det där?

Det blir extra patetiskt och transparent när den här idiotiska bilden sprids av bajsnödiga pkmänniskor:


Skämtar ni med mig? Bara det att ordet "hen" har använts... samt att jag fan inte vill skicka någon kärlek till någon inkompetent journalist gör att jag omedelbart praktidiotförklarar människan bakom idén. Precis som att smeta in Internet i något rosa-kram-fluff skulle förändra något. Alla som spridit den här bilden är idioter (oups... NÄTHAT? Nej, åsikt). 

Vill ni göra något? Verkligen påverka och forma klimatet på Internet? Käfta emot idioterna på nätet! Käfta emot mig om ni inte håller med! Gör er röst hörd om ni tycker att någon beter sig illa. På det sättet... och endast på det sättet kan ni få ordning på nätet.

Martin Luther King hade en idé som är helt rätt. Den går så här:


"Det är inte de onda människornas ondska som är det farliga,

utan de goda människornas tystnad"

 

 

Så sluta kvid som mesar! Ge er istället ut på nätet och käfta emot!!!

 

Men tänk också på varför folk uttrycker sig som de gör på nätet... det finns en tanke bakom som måste adresseras. Oscar Swartz skrev en bra grej: "Det medieeliten kallar näthat är egentligen ett vrål av maktlöshet". Det ligger något i det och det går inte att sopa under mattan.

 

 

1 - 2 - 3 - 4

Skriv en kommentar

Själv har jag mestdels kunnat konstatera att jag inte kommer frysa post mortum enligt de anonyma mailen att jag inte kommer att få något förhållande någonsin(det jag har sen 23 år tillbaka verkar inte varit på allvar)

Kan inte säga det bättre själv. Hela näthatsspektaklet är igångsatt av "journalister" som inte tål att bli emotsagda och kritiserade, och de klumpar samman all sorts kritik och andra åsikter än deras med de som verkligen bär sig illa åt. Man får känslan att de vill tysta de åsikter som inte de håller med om för att ostörda få basunera ut sin egen "sanning".

Pezster 
· Svar till Sören

Precis. Ett bra exempel var när tidningarna (AB) tjafsade om ordet "hen". Följdartiklar uppstod. Och under hela tiden tyckte 95% av läsarna i röstningsgrejjen att det var direkt löjligt.

Frågar du runt idag (tro mig, jag har frågat ALLA jag känner) så hittar jag inte en enda jävel som tycker att "hen" är en bra idé... ändå så har de flesta tidningar minst två skitnödiga jour... Visa hela »

Haha, Nynazister....med tanke på att de är typ 100 stycken i hela landet så använder jag mitt eget namn när jag käftar emot/näthatar dem. (Brukar i allmänhet påpeka min stolthet över min släkts insatser i avnazifieringen av europa medelst 20mm och RP-3. Då går i allmänhet säkringen.) Känns inte som om de har IQ eller organisation att söka upp mig och döda mig. Menar vadfan, 150000 nassar missade att d... Visa hela »

Och när jag vill att kommunister ska smälle huvudsäkringen får de den här länken www.communistcrimes.org/

Då jävlar brukar vänstersäkringen gå så dörren far av skåpet.

CG

Och, på ämnet. Definition av näthat: Alla åsikter som avviker från svenska journalisters standard politiska åsikter
www.jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf eller ifrågasätter tokfeminismen svenska-scum.blogspot.se/. Då är det näthat. Att uppmana till mans eller "klass" hat är det inte.

Sådärja då var det avklarat, kan jag få jobb på Aftonbladet nu?... Visa hela »

Man blir förvånad att det är så liten förståelse till att folk använder anonymiteten till att få ur sig sin aggressivitet?
För mig är det uppenbart att det är människor som är frustrerade över allehanda saker, man kan må dåligt, har kanske svårt att visa kännslor, sedan kommer dessa uppdämda känslor fram där dom inte riskerar en konflikt, dom tömmer systemet på detta vis... Visa hela »

*HEN*, Milda makter vilket jäkla svammel, att inte kvinnorna på aftonbladet kan förstå att det finns inget intresse av en normal funtat man att vara något annat än en man, sen om dessa kvinnor har en längtan att bli man så går det ju att delvis fixa med operation.

Sen om man skall prata om kvinnoförakt så är det normalt förpassat till en liten skara män, men när det gäller förakt mot mannen så... Visa hela »

Det finns personer på AB och inom "kultureliten" som bedriver hatpropaganda mot män. Dessa personer är ofta akademiker och trots sina virriga idéer duktiga på att uttrycka sig rent tekniskt i tal och skrift.

När dessa häver ur sig sin dynga samtidigt som "vanligt folks" åsikter tas bort ur kommentarsfälten kommer frustrationen. Det är bara mänskligt. Det är som att inte få komma till tals eller b... Visa hela »

Skönt att du är tillbaka.

Alltsa, du har dina sidor, men det har var faktiskt briljant! Val uttankt, valskrivet, lysande (och precis vad jag anser, men inte orkat tanka ut i ord annu).

Lysande skrivet.
Näthatet är mer ett sätt för den etablerade journalistkåren att omynddiggöra och stigmatisera de av "allmänheten" som inte har samma åsikter som dom.
Här har du komedi på hög nivå, PK klubbens debatt: www.publicistklubben.se/2013/02/12/se-debatten-gar-nathatet-att-stoppa/

Över huvud taget verkar det vara grymt svårt att förstå att internet inte är en "annan värld". internet kallas laglöst och jag vet inte vad, men faktum kvarstår att det som är olagligt till vardags ute i världen, även är det på internet. sitter man och mordhotar någons barn över nätet, så är det lika fel som att göra det ansikte mot ansikte. ingen skillnad, och kan/bör anmälas... Visa hela »

Det som är lit fascinerande här är att majoriteten är faktiskt alla kommentarer är män. Förmodligen män som vill ha makt över kvinnor, som vill kämpa emot feminismen. Men jämn likheten är på väg uppåt, hela tiden får kvinnor fler rättigheter :)

Pezster 
· Svar till Amanda

Är det? Fascinerande, menar jag? Idiotbegreppet "näthat" har inget att göra med feminism. Feministerna vill gärna påpeka att det är så... men nuförtiden är det ingen som lyssnar på feministerna.

Jag är ingen feminist, kommer aldrig att bli det heller... vi har redan ett begrepp som heter rättvisa. Mer är onödigt.

Fast vissa extremt skitnödiga manshatare måste dra det lite längre.. Visa hela »

Kommentera