<h1> <</h1>

Möbleringsförslag

I förrgår köpte vi en lägenhet och är så himla nöjda och glada. Man skulle vilja flytta in imorgon men vi får lugna oss till augusti. Den är från 2007 och är fräsch men vi vill måla om en del och sätta nya luckor på köket, byta bänkskiva och kakel samt sätta in skjutdörrsgarderober istället för de befintliga garderoberna. Kanske även lägga lite träplattor på balkongen.. och inreda! Det ska ju bli så roligt att springa runt och leta inredning till sig själv för ovanlighetens skull.

Vad tror ni om att möblera såhär? Mitt första förslag, gissar att det kommer bli fler..och att allt inte kommer att få plats. Ritningar ser ju alltid mycket större ut än verkligheten.

;

Är du på väg att sälja din bostad? Då behöver du kanske lite tips om hur du kan tänka för att framhäva hemmet på bästa sätt så att en ev köpare kan se bostadens potential. Jag har sammanställt mina bästa tips  här nedan:

Har du märkt hur snabbt du bildar dig en uppfattning om en bostad när du kikar runt på tex Hemnet? Homestyling handlar om att visa ett hem från sin bästa sida och ge köparen en chans att se sig själv boendes där. Det handlar inte om att luras och dölja. Många anlitar en firma inför sin styling men det finns bra tips för dig som vill göra det på egen hand.

Ledordet är enkelhet. Det skall synas att någon bor där men inte exakt vem. Har du för mycket möbler? Hyr ett förråd eller ställ överskottet hos en vän så att bostaden ser luftigare ut. Packa inte ditt eget förråd fullt, köparen kommer titta in där. Tänk funktion när du möblerar och behåll de möblemang som visar hur rummen kan användas. Behöver du nya möbler kan du hyra istället för att köpa, det är avdragsgillt vid en försäljning.

Fina fönster skall visas upp och inte döljas av tunga, mörka gardiner eller en mängd växter. Du bör heller inte möblera framför fönster eller ställa en soffa med ryggen mot en dörr. Har bostaden vackra detaljer som kakelugnar så bör rummen inredas för att framhäva dessa. Laga, spackla och måla skavanker. Se över dina handtag, lister, tapeter, golv och badrumsskåp. Byt det som ser slitet ut, måla väggarna ljusa och slipa golven vid behov.

Håll färgskalan enhetlig med basfärger som vit, beige och brun eller vit, svart och grå. Lägg till accentfärger som tex turkos, grön och lila och låt det gå igen i kuddar, vaser, ljus, tvålar mm. Accentfärger skall dock undvikas på stora ytor som fondväggar och gardiner. Visa upp en välstädad bostad. Skura golv och rengör fönster, dörrar, garderober, speglar, toalett, dusch, badkar, handfat, diskho, vitvaror, ventiler, lister och eluttag. Smutsiga fogar rengörs med fogrengörningsmedel. Glöm inte vädra ordentligt. Har du husdjur? Kattlådor, klösbrädor, terrarier och burar måste bort.

Växter är viktigt. Snittblommor på ett bord, en orkidé i en fönsterkarm, kryddväxter i köket och en växt i badrummet. Den hemtrevliga känslan skapas med textilier och levande ljus. Tänk gruppering när du arrangerar prydnad. En stram och modern bostad får värme av antika detaljer. Har du ett rum som är avlångt kan du dela av det med mattor, en rund vid soffan och en rektangulär under matgruppen. En kal vägg livas upp med en tavla som följer färgtemat. Undvik fondväggar, det känns lite passé.


Satsa på olika ljuskällor som allmänljus, arbetsljus, mysbelysning och rikta spotlights mot tavlor och öppna spisar. I hallen får köparen sitt första intryck. Med bra ljus och förvaring kommer man långt. Ta bort jackor och skor så att folk får plats hänga av sig. Om hallen är en korridor kan du lägga en lång matta för att leda blicken förbi hallen.

Köket måste skina. Plocka bort diskmedel, trasa mm och töm diskstället. Rensa kylen och lägg i färska grönsaker. Städa skafferier/skåp och plocka bort magneter och vykort från kylskåpet. Ställ fram en skål med frukter och en fin kokbok. Badrummet är lika viktigt. Bort med toalettborste, papper, tandborstar, schampon mm. Häng matchande handdukar på krokar eller lägg fint hopvikta. Köp ny badrumsmatta, ljus och tvålar. Byt ut ditt duschdraperi men undvik stormönstrat och allt för färgstarkt.

Se över trädgården/balkongen. Om du har hus, rensa rabatter, klipp gräs, kratta löv, ta bort redskap, leksaker, gamla cyklar och tvätta bilen. Uteplats och balkong dekoreras med lyktor och ljus. Lägg kuddar och plädar i utemöblerna, plantera blommor i krukor och ställ fram. Slutligen, ta hjälp av någon vars omdöme du litar på. Man blir lätt hemmablind. Lycka till!

Text och styling: Erika Norberg, Stocklounge. 

;

Nu finns min nya artikel med möbleringsförslag för trångbodda ute på Hemnet.

Möblera på liten yta

Att möblera en etta är inte det enklaste, speciellt inte om man vill få plats med både soffa, säng, matbord, skrivbord, garderober och bokhylla. Men man ska inte misströsta för det som verkar omöjligt vid första anblicken brukar oftast gå att lösa. I den här artikeln utgår vi ifrån tre olika rumsformer som var och en erbjuder olika utmaningar i sig.

Ofta vill man kunna avskärma sängen något från resten av rummet. Ett bra sätt att göra detta på är att använda sig av en bokhylla (H) utan rygg så att ljuset kan lysa igenom och rummet känns luftigare. Undvik i den mån det är möjligt att ställa sängen direkt mot fönstret, det känns instängt och du får svårt att öppna fönstret. Satsa på ett runt soffbord och ett fyrkantigt matbord, det är det mest platssparande i en trång miljö. Tänk till när du placerar dina garderober (G). Kan de fungera som rumsavdelare? Skrivbordet (S) kan du gärna gömma så att det inte är det första man ser när man kommer in i rummet. Fundera på om du verkligen behöver ett större skrivbord. Det kanske räcker med en snygg bänkskiva, fäst mellan garderoben och väggen? Om du använder dig av samma stol till skrivbord och matord så kan du plocka fram skrivbordsstolen om du får fler gäster. Dessutom blir det mer enhetligt.

TV-bänken kan du utnyttja för bra förvaring. Skippa den traditionella låga varianten och satsa på en högre med mer plats. Även om det är ett litet rum så försök att få plats med en smal byrå (B). Är det ont om plats kan den kanske ersätta ditt sängbord? Får du inte rum med en fåtölj till soffan så ska du inte heller försöka klämma in en. De få tomma ytorna som finns kvar behövs för att det inte ska se rörigt ut.

När det gäller färger och träslag så gör man bäst i att låta väggarna vara relativt ljusa och träslagen i samma ton. Enhetliga möbler skapar en lugnare miljö för ögat. I ett litet rum kan stora mattor vara överflödiga. Eftersom de ramar in och skapar rum i rummen så finns det oftast inte riktigt plats för dem visuellt. Tycker du att det känns naket utan så kan du lägga dit en fårfäll, det ger ett varmt intryck. Sängens överkast och påslakan får gärna gå i liknande färger som soffan och dess kuddar. Miljön upplevs mer rymlig och elegant om man håller samma färger och material på textilerna. Fundera på om du behöver gardiner. Har du ett vackert fönster så kan du framhäva det istället och låta ljuset komma in fritt. Gardiner bidrar oftast till att fönstret och rummet ser mindre ut. Låt väggarna vara rena med så få tavlor som möjligt och plocka undan prydnadsföremål som bidrar till en stökig känsla.

Slutligen så vill jag tipsa om belysningens påverkan på rummets storlek. Belys rummets hörn och tak, det breddar och höjer intrycket av rummet. Använd hellre flera små ljuskällor istället för en stor, det gör skillnad.

Lycka till!

Text och möbleringsförslag: Erika Norberg


;

Jag fick ett mail från en Maria som har problem med ett avlångt sovrum. Hon har mängder med kläder som måste hänga fint, en hel del skor, och en önskan om att kunna få plats med ett sminkbord med spegel och pall. Budgeten räcker dock inte till riktiga skjutdörrsgarderober och hon vill inte ge avkall på utseendet i rummet pga budgeten. Hoppas Maria och ni andra får inspiration av förslaget nedan. Trevlig helg!

; ;
;