Corbusier & fyra nyanser brunt

Uttråkad? Rastlös? Kulturellt utsvulten? Oavsett vad så lär dina symptom mildras av en dos dåtid och design. Bästa tidpunkten för att besöka någon av stadens museers permanenta utställningar torde vara just nu, i synnerhet under sommarens regnigare dagar. Till de mer intressanta hör Röhsskas permanenta utställning, som invigdes redan i februari men är värd ett besök om du är det minsta intresserad av arkitektur och formgivning.

Den fransk-schweiziske arkitekten Le Corbusier gjorde sig ett namn bland annat för denna kompletta köksinredning som härstammar från hans första och mest kända flerbostadsprojekt. Det inflytelserika flerbostadshuset Unité d´Habitation uppfördes i Marseille under slutet av fyrtiotalet; ett rationellt konstruerat kök med närhet till alla funktioner, som skulle hjälpa den moderna människan att effektivisera sitt liv.

Le Corbusier-köket är ytterligare ett komplement till Röhsska museets utställning Formhistorien från 1851 till idag och är unikt - bara ett fåtal (eller närmare bestämt tre stycken) likartade interiörer finns till beskådan, och då i Paris och i Tokyo.


Foto: Mikael Lammgård