Nöjesinstitution återinvigdes efter omfattande renovering

Ostronhörna, lammkebab, bubbel och massor med folk. Det blev ett glatt återseende när göteborgarna äntligen kunde fira nyöppningen av klassiska Avenykrogen Brasserie Lipp.

Brasserie Lipp är en av Göteborgs verkliga nöjesinstitutioner. När restaurangen öppnade för 30 år sedan blev Göteborg lite större, en lite mer världsvan stad. Lipp öppnade i en tid när den göteborgska restaurangkulturen nästan bar drag av öststat – med krassa öppettider, mattvång och där begreppet barhäng knappt existerade.

Men även om de har en stolt historia att förvalta så är gänget på Lipp inte rädda för en omstart. Efter en månads omfattande renovering – allt har blåsts ut med undantag för den klassiska baren – var det nyligen dags för premiär.

- Vår målsättning är att vara en ny slags klassisk restaurang – en modern klassiker. Vi tar upplevelsen på allvar och är stolta över att servera göteborgarna, säger Jens Odén, delägare i Lipp.

Och att döma av invigningskvällen kommer Lipp att hålla sitt löfte. Krogen blev snabbt full av förväntansfulla gäster som fick ett varmt och personligt välkomnande. I baren serverades snittar och bubbel. Vid en bänk bredvid baren serverade den kulinariske ledaren Richard Waje ostron ur ett stort glasakvarium.

- Det finns citron och tabasco, men hardcore-fansen kör dem naturell, sa en glad Waje, som tog sig tid att snacka med gamla och nya stammisar, samtidigt som ostronkniven gick varm.



Minglet fortsatte långt in på natten utan att avta, och för de göteborgare som passerade förbi på den råkalla Avenyn utanför, gick det inte att missa värmen som strålade ut från nya Lipp.

- Lipp kommer att bli en viktig spelare i den förändring som just nu sker på Avenyn, en ny publik av göteborgare lockas tillbaka till vår paradgata, säger Jens Odén.

Han och de andra delägarna vill att krogen ska vara ett internationellt brasserie som drivs med en mix av erfarenhet och ungdomligt oförstånd.

- Konceptet är att det inte är ännu en konceptkrog. Vi står för något annat, en enkelhet utan krusiduller, men såklart med stil och finess.