Videobrasil Videobrasil

Videobrasil: Filmprogram av Rafael França

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

Göteborgs Internationella Konstbiennal, GIBCA 2023 och Stadsbiblioteket Göteborg presenterar i samarbete med Videobrasil ett filmprogram med verk av en videokonstens pionjärer Rafael França. Programmet är curaterat av Solange Farkas.

Den brasilianska konstnären Rafael França (1957–1991) började experimentera med audiovisuellt berättande efter sin flytt till USA 1982. Hans videoverk grundar sig i personliga upplevelser och kännetecknas bland annat av formell enkelhet, återhållsamhet med teknik och ofta med sig själv som huvudperson. França kretsar runt teman som sociala och romantiska relationer, begär och dödens oundviklighet. 1985 upptäckte França att han var HIV-positiv, och dog som ett offer av AIDS 1991. Hans sista verk, Prelúdio de uma Morte Anunciada, färdigställdes bara några dagar före hans bortgång.

Videobrasil grundades 1991 av Solange Farkas, för att institutionalisera den växande samlingen av klassiker inom videokonst och publikationer som samlats in sedan den första Festival Videobrasil, som hölls 1983. Sedan dess har Farkas varit festivalens konstnärliga ledare.

Tid: 17.30–18.15
Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket

Information
Visa på karta
  • Datum
    27 okt. 2023