Här hittar du Göteborgs bästa hamburgare

Du behöver inte längre resa över Atlanten för att hitta den ultimata hamburgaren - Göteborg levererar nämligen med bravur i denna genre. Den omtyckta snabbmatsklassikern bygger för det mesta på enkla råvaror, och tillagad med lite kärlek så brukar den golva vilken göteborgare som helst. Oavsett om du är sugen på en ostdrypande budgetvariant eller en lyxig finburgare hittar du med säkerhet en egen favorit i stan. Här guidar vi dig rätt till Göteborgs bästa hamburgare.

Renodlade hamburgerrestauranger

Burgersson Frigga: Hållbar biffpuck på detaljnivå
Måndagar är som bekant köttfria, så även hos Burgersson som då håller stängt. Resten av veckan vänder de burgare av svenskt kött från gröna gårdar och slungar pommes med västerbottenost från eftermiddag till sen kväll. Vegetarianen har lika många valmöjligheter som köttälskaren, då biffen går att byta mot vegetarisk puck.
Pris: ca 95-120 kr, tillbehör ca 18-45 kr, extra puck ca 65 kr
Mer information: Burgersson Frigga, Friggagatan 14B, Stampen


Burgersson Frigga

The Barn: Ladan mitt i stan
Delar av en gammal lada från Vara skapar kuliss åt denna hipstertäta burgarrestaurang. Här varvas 1800-talets Amerika-romantisering med västsvenska och närproducerade råvaror. Köttet mals på plats och burgarna bär namn som klingar kärlek till den svenska landsbygden.
Prisexempel: Pigan ca 109 kr, Drängen ca 114 kr
Mer information: The Barn, Kyrkogatan 11, Centrum


The Barn

Holy Cow: Heliga kor i gott sällskap
Här serveras hamburgare i olika tappning, alla dagar i veckan. Välj den med äkta bourbon-dressing och Pepper Jack cheese, eller en hälsosammare sort med guacamole. Förutom burgare i sällskap med all sköns topping, finner du andra klassiker på menyn. Varför inte testa en hot dog i ny kostym, eller hoppa direkt över till desserten och avnjut en milkshake.
Prisexempel: Drunken Cow ca 115 kr, No Cow ca 95 kr, tillbehör ca 15-45 kr
Mer information: Holy Cow, Södra Vägen 77, Johanneberg 

 
Holy Cow

The Burger: Internationella burgare
De allra flesta har full koll på hamburgar-begreppet i klassisk bemärkelse. För den som vill utforska denna sälkända street food-favorit bör ta sig till Andra Långgatans bortre ände. Här har flera olika länders kök fått sätta prägel på burgarna, och bland de olika sorterna hittas bland annat en med sydkoreanska smaker, en med italienska och en fransk med vegetariskt innehåll. Dessutom ekologiskt och kravmärkt.
Prisexempel: Ca 89-125 kr, tillbehör ca 6-35 kr
Mer information: The Burger, Andra Långgatan 14, Linné 

  
The Burger

Barley's Food Factory: Burgare, öl och konst i Kville
Stadsdelen Kville är på uppgång och här på Barley's har man fattat galoppen. Stället serverar street food med tyngdpunkt på burgare, vilket lockar både familjer och kompisgäng. På menyn finns dessutom ordentligt med alternativ för den som väljer bort kött, och vill du släcka törsten är det mikrobryggerierna som här står för den biten. Missa inte konsten, som även den går att köpa.
Prisexempel: Burgare ca 96-104 kr, tillbehör ca 10-45 kr
Mer information: Barley's Food Factory, Kvilletorget 20, Kville

  
Barley's Food Factory

Streetfood431: Burgare på hög höjd
Inta din burgare mitt på arkitektritade Mölndals Bro, med utsikt över en växande stadsdel bara en kort resa från Göteborgs centrum. Här finner du ambitiösa burgare för alla smaker, tillagade med utvalda råvaror. Välj mellan nymald australiensisk högrev, portabello eller vegan-alternativet oumph. Smakinfluenserna hämtas från hela världen, men rubbet lagas på plats från grunden.
Pris: ca 50-80 kr
Mer information: Streetfood431, Mölndals Bro 9, Mölndal


Streetfood431

Umami Burger: Trendig food truck på hipp adress
Genom luckan på denna pastellgröna Citroën langas saftiga burgare för den som vill ta med i farten eller äta på torget med folklivet som förströelse. Den för dagen komponerade hamburgaren kommer i en papplåda à la kinamat på film, vilket förstärker den totala streetupplevelsen. Ett populärt lunchalternativ som bland annat bjuder på egengjord ketchup och inlagd rödlök.
Pris: ca 75 kr
Mer information: Umami Burger, Magasinsgatans parkering, Centrum

Stockyard Burger Joint: Hamburgare som i vilda västern
Här råder drömmen om Amerika, och konceptet präglar allt från miljö till burgare och dryck. Milkshakes med betoning på extra allt, country i högtalarna och kohudar på bänkarna gör att det stora landet i väst verkar ligga riktigt nära.
Prisexempel: Stockyard special ca 139 kr, Pulled pork burger ca 115 kr
Mer information: The Stockyard, Storgatan 51, Vasa

Butcher’s Market: New York på Avenyn
Denna stimmiga källarkrog serverar sina skapelser i blanka bröd, och samtliga burgare går att beställa som vegetariska. Du kan välja mellan allt från den klassiska ketchup- och majonnäsburgaren, till en "Butcher's" med karamelliserad lök och stekta champinjoner. Ramla in oanmäld eller ta med din beställning. Du får den i en papperspåse à la Brooklyn. Menyn är tydligt amerikansk, från biff till bärs.
Prisexempel: Burgare ca 90-135 kr, tillbehör ca 15-45 kr
Mer information: Butcher’s Market
, Storgatan 47, Vasa

Tugg Burgers: Beställ i kassan, eller lägg din order online
Poppis ställe bland burgar-fantaster, med tyngdpunkt på en relativt ung publik. Priserna är extra generösa under kvällens tidigare timmar, och då käkar du burgare med tillbehör för en riktigt plånboksvänlig peng. Skulle du dessutom vara sugen på en burgare, men känner att det vore guld värt att få äta den hemma i soffan? Testa då ställets utkörnings-tjänst.
Prisexempel: Lunchburgare ca 99 kr, Kvällsburgare ca 129 kr
Mer information: Tugg Burgers, Drottninggatan 21, Centrum

Vanliga restauranger med en vass hamburgare

Bourbon Street: Från The Treehugger till The Sloppy New Yorker
På denna charmiga och självutnämnda sylta käkar du New Orleans-influerat. Rejält, mättande och kryddigt, från käk till cocktails. Satsar du på burgare finns det ett gediget gäng att välja på, och samtliga burgare serveras i fluffiga brioche buns. Hugg in på en hel-veggo, eller satsa på krogens fetaste variant med extra kött och ost.
Pris: ca 169-229 kr med tillbehör
Mer information: Bourbon Street, Västra Hamngatan 24, Centrum


Bourbon Street

A Hereford Beefstouw: Burgare både lunch & middag
Denna renodlade köttkrog maler dagligen hundraprocentig nötfärs på plats till sina burgare, som sedan grillas och serveras i restaurangens egna brioche-buns, tillsammans med senaps-mayo, färska grönsaker och gruyere. 200 g är det som gäller, och hamburgaren serveras både under lunch- och kvällssittningar.
Pris: Ca 149-189 kr med tillbehör
Mer information: A Hereford Beefstouw, Linnégatan 5, Linné


A Hereford Beefstouw

2112: Rock'n'roll mellan två bröd
Här är musik och mat nära sammanflätade och väggarna pryds av otaliga rocklegender. Burgarna kommer i olika tappning och bär namn med tydliga kopplingar till musiken. Välj en jalapeno-het högrevsburgare eller varför inte en burgare med smak av lamm och chèvre.
Pris: ca 189-279 kr med tillbehör, Number of the beast ca 399 kr
Mer information: 2112, Magasinsgatan 5, Centrum

Andra guider du kanske är intresserad av
- Brunch: Guiden till Göteborgs bästa brunch
- Köttrestauranger: Guiden till Göteborgs bästa köttrestauranger
- Wow-upplevelser: Guiden till Göteborgs bästa restaurangupplevelser
- Uteserveringar: Guiden till Göteborgs bästa uteserveringar

Om guiden till Göteborgs bästa hamburgare
Guiden till bra hamburgare i Göteborg uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra hamburgerrestaurang i Göteborg som vi har missat. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Relaterade artiklar:

Visa på karta