Fira midsommar i Stockholm 2016

Oavsett om du är en riktig traditionalist eller föredrar att fira ute på stan så finns det mycket att göra på midsommarafton i Stockholm. Här guidar vi till midsommarfirande ute i parkerna, inne i city och i Stockholms skärgård. Dansa runt stången, njut av sill och nubbe eller gör det till en utekväll och fira midsommar på nattklubb.

Kolla även
- Skärgårdskrogar: Guiden över skärgårdens restauranger
- Sommarlov: Sommarlov i Stockholm

Skansen: Stans mesta midsommar
Skansens midsommarfirande pågår under hela dagen med bland annat traditionsenlig dans, lek och visor för stora och små. Majstången hissas klockan 14 och därefter blir det både folkdans och ringlekar. För den som vill förlänga firandet pågår dessutom en mängd aktiviteter dagarna efter midsommarafton.
Pris: Vuxna 200 kr, barn (6-15 år) 70 kr, pensionär 180 kr (biljetter säljs via Ticnet)
Tid: Start kl 10
Se hela programmet här
Var: Skansen, Djurgården

Södra Teatern: Från kransbindning till nattklubb
Södrans midsommarfirande är till för alla; unga som gamla och traditionalister som Södermalmshipsters. Värdar för aktiviteterna är dragshowartisten Miss Inga och Södra Teaterns tyskbördiga VD Ingmari ”Helga” Pagenkemper. Dagen avslutas med nattklubbar inne i huset: hip hop i Södra Bar, somrig tech house och techno i Champagnebaren samt disco och hits med Johan Netz på Mosebacke Etablissement. Både vegetarisk och icke-vegetarisk midsommarmeny serveras.
Pris: Inträde gratis, vegetarisk meny 445 kr, klassisk midsommarmeny 545 kr
Tid: Resning av stång kl 14, restaurangen öppnar kl 12
Var: Södra Teatern, Mosebacke Torg 1–3, Södermalm


Södra Teatern (Foto t h: Mats Bäcker)

T/BAR: Svenska klassiker i nytappning
Beskåda utsikten över Strandvägen medan du går loss på matjesill, lamm och jordgubbstårta. På Diplomat serveras en hel midsommarmeny med klassiska smaker i nytappning, perfekt för den som vill komma i stämning mitt i stan.
Pris: Trerättersmeny 525 kr
Tid: Hela dagen
Var: T/BAR (Diplomat), Strandvägen 7 C, Östermalm


T/Bar

Strandvägen 1: Skönt utehäng
Strandvägen 1 har öppet hela midsommarhelgen från 11.30 till midnatt och bjuder på häng både inomhus och på den populära uteserveringen. Nytt är dessutom att uteserveringen har fått en egen bar och gästas av namnkunniga dj:s under sommaren.
När: Hela midsommarhelgen från 11.30 till midnatt
Mer information: Strandvägen 1, Strandvägen 1, Östermalm


Strandvägen 1

Lydmar: Citypärla
Också hotellkrogen Lydmar på Blasieholmen är öppen för lunch och middag på midsommarafton. Blir det fint väder kan man njuta av dagen på deras dolda terrass - en riktig sommarpärla mitt i city.
Tid: Lunch och middag
Var: Lydmar, Södra Blasieholmshamnen 2, City


Lydmar

Andalucia: Spansk midsommar
Skippa sillen och gå loss på spanska tapas istället! Andalucia i Vasastan har öppet på midsommarafton och serverar tapasmeny ackompanjerad av livemusik. För den som inte vill ha kött finns både vego- och fiskalternativ. Ett roligt komplement till traditionellt svenskt firande.
Tid: Från kl 16
Vad: Spanska tapas
Var: Andalucia, Döbelnsgatan 79, Vasastan


Andalucia

Vintervikens Trädgård: Fira i gräset
Vinterviken är ett av stans mest idylliska områden. På ängen vid stora scenen kan man fira traditionellt med ideella föreningen Vintervikens Trädgård genom att klä stången och dansa hela eftermiddagen lång.
Pris: Fri entré
Tid: Stången kläs kl 13, dans kl 15
Var: Vintervikens Trädgård, Vinterviksvägen 30, Söderort

Sjöboden, Djurönäset: Sill och skärgårdskänsla
Ta en tur till Djurönäset i skärgården och fira med sillunch och midsommarmiddag i Sjöboden, Matsalen och på Terrassen. Det går även att boka ett övernattningspaket med tillgång till bland annat cyklar och kanoter om man vill njuta av hela midsommarhelgen.
Pris: Sillunch 295 kr, middag 395 kr, 20 kr/år för barn 0-5 år och 50 % av buffépriset för barn 6-12 år
Tid: Sittningar från kl 11.30, sista sittning kl 20
Var: Sjöboden, Djurönäset, Skärgården


Sjöboden

Fåfängan: Helgjuten midsommarbuffé
På Fåfängan kombineras midsommarmaten med vacker utsikt över Stockholms inlopp. Här dukar man upp en klassisk midsommarbuffé med bland annat sill, färskptatis, Janssons och jordgubbstårta. Under midsommardagen serveras brunch.
Pris: Buffé 485 kr
Tid: Kl 11-16
Var: Fåfängan, Klockstapelsbacken 3, Södermalm


Fåfängan

Artipelag: Kombinera Warhol med brunch
Ta en tur ut till Värmdö och kolla in utställningen Arvet efter Andy Warhol på Artipelag. Konsthallen håller öppet hela midsommarhelgen och serverar dessutom brunchbuffé som vanligt i snygga Bådan Buffet & Café. På midsommardagen och söndagen är även restaurangen på plan 3 öppen.
Pris: Utställning 150 kr för vuxna, gratis upp till 18 år
Datum: Hela midsommarhelgen
Tid: kl 11-17
Var: Artipelag, Artipelagstigen 1, Värmdö


Arvet efter Andy Warhol på Artipelag

Stora Blecktornsparken: Uppvärmning i Bleckan
Orkar du inte vänta till midsommarafton? Redan dagen innan ordnas ett mindre firande i Blecktornsparken på Södermalm. Midsommarstången hissas och därefter blir det dans samt sång med elever från Katarina Södra skola. Alla barn bjuds på saft och kex.
Pris: Gratis
Datum (obs): 23 juni
Tid: kl 10.30
Var: Stora Blecktornsparken, Katarina Bangata 80a, Södermalm

Fler tips på traditionellt midsommarfirande
För den som vill dansa runt stången finns det mängder av parker och gårdar att besöka i Stockholm. Bland annat arrangeras gratisfirande med folkdanslaget Viljan på Farsta Gård i södra Stockholm från kl 11. På ängen vid Brännkyrka kyrka i Älvsjö arrangeras traditionellt firande från kl 13 med resning av majstång, dans, aktiviteter och midsommarkonsert. I Spångas prästgårds trädgård plockar man midsommarblomster, klär midsommarstången och binder kransar från kl 13. Vid Boo-badet i Nacka pågår också traditionsenligt firande med dans runt stången, barnunderhållning och mycket mer från kl 11. I populära Tyresö Slottspark hålls stor midsommarfest med grill, lotteri och mycket mer, från kl 12. Alla dessa arrangemang är gratis.

Midsommar i skärgården
Vill man fira midsommar i skärgården kan man bland annat ta buss eller båt till Lägret i Vaxholm, där det hålls traditionellt midsommarfirande med folkdans och majstång från kl 14. Traditionellt blir det även i Schweizerparken på Dalarö från kl 13. Värmdö Bygdegård arrangerar dans, danslekar, fiskdamm och mycket mer från kl 12 (stången börjar kläs kl 11). På ängen vid Djurö By på Värmdö väntar dans runt midsommarstången med musik av Djurö Spelmän kl 14 (stången börjar kläs kl 13.30). På Adolfs torg i Sandhamn firas midsommar med Sandhamnskören Sandaletterna, midsommarstång och glass. Stången börjar kläs kl 10 och reses kl 15. Inga inträden!

Andra guider du kanske är intresserad av
- Utsikt: Stockholms bästa utsikt
- Familjevänliga restauranger: Familjevänliga restauranger i Stockholm
- Brunch: Den kompletta guiden till Stockholms bästa brunch
- Caféer: Guiden till Stockholms bästa caféer
- Nattklubbar: Guiden till Stockholms bästa nattklubbar
- Cocktailbarer: Den stora cocktailguiden

Om guiden till bra midsommarfirande i Stockholm
Guiden över bra midsommarfirande i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet något bra midsommarfirande som vi har glömt och borde lägga med i vår midsommarguide. Ni kan även maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig midsommar vart du än väljer att gå.

Foto: Mats Bäcker

  • 24 jun 2016 Datum

Visa på karta