Gamla Stans nya tapasbar: "Vår dröm är att sköna människor ska servera sköna människor"

Gamla Stans krogliv fortsätter att frodas. Sthlm Tapas Selected på Kornhamnstorg växte fram ur ett gäng Barcelona-resor och här råder samma sköna livsstil som i den spanska kuststaden. Konceptet varvar ruffig estetik med moderna smårätter långt bortom klichébilden.
- Många förknippar spanska tapas med semesterresor på 80-talet och champinjoner i drypande olja, men så tillagar man inte tapas i Barcelona, säger Patrick Nendrén, en av ägarna.

Den yngsta medlemmen i Sthlm Tapas-familjen slog upp dörrarna i januari och här tar man steget längre än hos syskonen. På menyn står nytänkande tapas utan konstigheter, och de behöver inte vara spanska. Snarare avgörs smakerna efter rådande säsong.

- Tapasen ska vara enkla och underhållande med tydliga smaker och inte så mycket krusiduller. Råvarorna får tala för sig själva, berättar Patrick som lika gärna använder benämningen "smårätter" på maten. Idag kan tapas bestå av nästan vad som helst, poängterar han.

"Litet, ruffigt och stimmigt"
Själv beskriver han restaurangen som liten, ruffig och stimmig. Miljön präglas av välvda tegeltak, typiska för Gamla Stan, samt trägolv och avskalat möblemang - inget ställe för småbarnsfamiljer utan snarare för vänner som vill kunna ramla in för ett glas cava, en AW eller lite spontant middagshäng i bästa Barcelona-manér. Runt den vitkaklade baren kan det råda både trängsel och ätande på stående fot.

Framförallt är det den enkla livsstilen som man har velat komma åt. Att resa och uppleva härliga semesterorter är vi stockholmare bra på, konstaterar Patrick, men att få uppleva samma känsla här hemma behöver ju inte heller vara en ren omöjlighet.

- Vår dröm är att sköna människor ska servera sköna människor. Vi tänker att våra vänner ska kunna slinka in och dricka bra viner, öl och cocktails på ett naturligt sätt, utan att det är en stor grej. Fun dining och social dining, avslappnat och socialt, är den stora styrkan med tapaskonceptet.


Sthlm Tapas Selected

Mer information: Sthlm Tapas Selected