Garderobsrensning till förmån för människor i utsatthet

Nu uppmanas vi att rensa våra garderober till förmån för människor som lever i utsatthet runt om i Sverige. Den 23 september startar Atrium Ljungbergs handelsplatser, däribland Farsta Centrum, Sickla och Port 73, den årliga klädinsamlingen Återwin-win tillsammans med lokala Stadsmissioner. Förhoppningen är att slå förra årets rekord – 110 ton insamlade kläder på tio dagar.

Förra årets Återwin-win var ett av Stadsmissionernas mest framgångsrika insamlingsinitiativ genom tiderna. Nu hoppas Stockholms Stadsmission och handelsplatserna, Sickla, Farsta Centrum och Port 73, att givmildheten fortfarande sitter i hos stockholmarna. Trots att insamlingsrekordet slogs med nästan 140 procent förra året siktar man på att samla ihop ännu mer kläder i år - hela 132 ton i hela Sverige och drygt 80 ton i Stockholm.

- Vi arbetar aktivt med att stärka den sociala hållbarheten på våra handelsplatser och det löpande lokala samarbetet med Stadsmissionerna är en mycket viktig del i det. Efter förra årets resultat är vi extra stolta över vårt fina projekt Återwin-win. Nu tar vi ett nytt krafttag tillsammans med våra kunder för att samla in de kläder som bara hänger och tar plats i garderoberna runt om i Sverige, säger Emma Henriksson, hållbarhetsansvarig Atrium Ljungberg.

Den 23 september - 2 oktober upprättas insamlingsstationer på de sex handelsplatserna i Stockholm, Uppsala och Malmö. Varje bidrag räknas – från ett enda plagg, till halva garderoben. Som tack får alla kunder som skänker kläder en rabattcheck på 20 procent att använda vid köp av valfri vara i någon av handelsplatsernas medverkande butiker. I Stockholm finns totalt ca 127 butiker att använda checken i.

Samtliga insamlade plagg går till Stadsmissionens lokala arbete med och för människor som lever i utsatthet. Kläderna delas ut till deltagare inom Stadsmissionens olika verksamheter, återbrukas till nya produkter eller säljs i Stadsmissionens second hand-butiker.

- Varje plagg vi får in gör verkligen skillnad och kan hjälpa många människor, som har det svårt i dagens samhälle, tillbaka till en vardag igen. Därför uppmanar vi nu alla stockholmare, tillsammans med Atrium Ljungberg, att göra en garderobsrensning. Packa ner hela och rena kläder i påsar och gå till en Återwin-win station i någon av Atrium Ljungbergs handelsplatser, Port 73, Sickla eller Farsta Centrum, säger Maria Gimner, marknadsansvarig Stockholms Stadsmission, Sociala företag.