Genuin fransk mat på nyöppnat brasserie

Fredag den 5 februari öppnar Brasserie Balzac – det senaste tillskottet av krogar i området kring Jarlaplan. På Balzac tar det konservativa Frankrike till sig det som är spännande från andra kulturer och gör till sitt eget. För matkonceptet står Rikard Hult, kock och krögare som driver restaurang l’Epicurien i Albi utanför Toulouse.

– Vi har saknat ett ställe i Stockholm där det serveras genuin fransk mat i en opretentiös och folklig miljö. På Balzac ska det vara lika enkelt och okonstlat att slinka in och njuta av ett ostron eller en Omelette à la minute som att sitta hela kvällen med goda vänner till bords eller i baren, säger Bogdan Monciu, restaurangchef.

Med plats för drygt 140 matgäster, en livlig bardel och generösa öppettider ska Balzac bli ett ankare i ett av stans hetaste krogkvarter. På menyn kommer franska klassiker samsas med rätter influerade av det mångkulturella Frankrike.


Brasserie Balzac

Tillsammans med Herman Rasmuson, gastronomisk konsult, och Rikard Hult som driver restaurang L’Epicurien i Albi södra Frankrike, har matkonceptet mejslats fram. Menyn vilar på det traditionella franska köket men hämtar samtidigt inspiration från Frankrikes mångkultur. En spännande mix som Bogdan Monciu tror kommer vara en injektion i Stockholms krogvärld:

– Vi har en bra spänst från riktigt rustik fransk mat som Chateaubriand med halstrad anklever och kroketter på kalvhuvud till mer lättåtkomliga rätter som Steak Minute, Moules Frites och lättare fiskrätter. Men menyn rymmer även mer moderna rätter inspirerade av det ”nya” Frankrike så som Couscous Royal och Choucroute Merguez. Allt i säsong och mycket från småskaliga franska leverantörer på både mat- och vinsidan.

Bakom Balzac står Bogdan Monciu, som senast kommer från Vassa Eggen-gruppen med driftansvar för Boqueria och Kommendören. Med sig har han Behrang Nabizadeh, Elias Karroum från Beirut Café och Acki Kokotos med Mäster Anders och Bistroteket på sitt cv. De två sistnämnda står även bakom Un Poco.