Här jobbar du fokuserat - per timme

Att ta med sig kontoret ut på stan har blivit en självklarhet för många stockholmare, men hur ser det egentligen ut med optimala arbetsställen? Hour Office på Södermalm har skapat ett hemtrevligt helhetskoncept där snabbt wifi, fika och kreativ atmosfär hör till självklarheterna. Gästerna hyr in sig per timme och får hela paketet på köpet.
- Vad jag vet är vi ensamma med det här konceptet i Stockholm, säger delägaren Lisa Björnsdotter.

Hour Office känns lite som ett hem, ser ut som ett café, men är i själva verket en funktionell arbetsplats långt bortom kontorslandskapen. I den ljusa lokalen på Folkungagatan samsas kakelugnar och mönstrade mattor med skrivare och annan utrustning, och här finns även ett mötesrum för sex personer. Konceptet lockar såväl frilansare som anställda och utländska jobbresenärer som behöver lite arbetsro.

- Folk kommer hit för att jobba och mötas. Många letar sig ut för att knyta kontakter och träffa kreativa och likasinnade, eller så behöver de bara lite miljöombyte eller ett konferensrum. Det är jätteviktigt att miljön är trivsam och att internet alltid är snabbt, poängterar Lisa som driver Hour Office tillsammans med sin syster, Eva Carlson.

De två systrarna, som tidigare drivit inredningsbutik tillsammans, startade Hour Office i december 2015. Inspirationen fick de från ett ryskt koncept som idag finns i både London och Paris och som bygger på samma upplägg. Nämligen att man betalar för den tid som man tillbringar, utan några krav på medlemskap. I priset ingår bland annat ett buffébord med kaffe, bullar och tilltugg, och eftersom stället betecknas som ”arbetsplats” är allting avdragsgillt.

- Vi vill att det ska vara generöst. Istället för att behöva skaffa medlemskap eller betala månadshyror på kontorshotell som man inte använder så betalar man en låg kostnad för tiden som man faktiskt använder. Konceptet är unikt i Stockholm, men den här typen av ställen behövs verkligen.

Personlig helhet
En viktig aspekt är även den personliga stämningen, påpekar Lisa. Ägarna har bland annat byggt många av möblerna själva för att få till en inredning som är varm, rolig och funktionell på samma gång. Ambitionen har varit att utmana och skapa en motsats till ”trista, stereotypa kontor”. Konceptet har även utökats med en pop up-store och ett galleri som kan hyras per dygn eller vecka. Här kan exempelvis fotografer och konstnärer visa upp sina alster.

- Vi har många kreatörer som hänger upp sina bilder och tavlor på väggarna, så det händer alltid något nytt. Det gör det också ännu mer unikt - vi har försökt tänka på allt.

Pris: 50 kr/timme, 400 kr för 10 gånger
Antal platser: 30 + ett mötesrum med 6 platser
Mer information: Hour Office