Hårda, mjuka och goda klappar på Stockholms julmarknader

Kylan har långsamt börjat lägga sig över huvudstaden och första advent närmar sig med stormsteg. Nu får vi äntligen släppa fram den barnsliga julivern och ladda upp med julpynt och vintermys. Och för att krydda julstämningen guidar WhatsupSthlm dig till stans främsta julmarknader.

Inspireras av den kreativa mångfalden

På Konstfacks omtyckta julmarknad samlas unik design, konst och konsthantverk. Studenter dukar upp ett helt smörgåsbord av personliga julklappar för alla åldrar. Ta med vännerna och familjen och njut av en fika i farten.

Konstfacks julmarkand

Var: LM Ericssons väg 14, Telefonplan

När: 1 december och 2 december kl 10:00 - 17.00

konstfack.se

Julmarknad på klassiskt vis
På Skansen firas julen extra speciellt. Och under alla helger i advent sprids julstämning kring den klassiska marknaden. Här säljs alltifrån senap och korvar till julkransar och älgskinnsprodukter. Dessutom kan du bland annat dansa kring granen, äta julbord och pyssla i julverkstaden.
Skansens julmarknad

Skansens gamla studentcafé Petissan bjuder på en stor dos julstämning. Här kan du förutom att njuta av rykande glögg och hemgjort julbak även kolla in julstånden på den mysiga gården. Mer info: Café Petissan
Var: Skansen, Bollnästorget
När: 24 november - 6 januari, kl 10.00 -16.00
skansen.se

Smak för traditionell jul

Den årligt traditionella julmarknaden på Stortorget i Gamla Stan är alldeles speciell för många julmarknadsbesökare. På Stockholms äldsta julmarknad, sedan 1915 samlas såväl inbitna stadsbor som nyfikna turister för att uppleva julen på klassiskt svenskt vis. Värm dig med en glögg medan du botaniserar runt bland det generösa utbudet av hantverk av bästa kvalitet.

Stortorgets julmarknad

Var: Stortorget, Gamla Stan

När: 24 november - 23 december, kl 11-18

stortorgetsjulmarknad.com


Värmande eldar i vinterklädd trädgård

2011 är utnämnt till internationella skogens år och på Rosendals trädgårds julmarknad är skogen med sina vilda vänner utgångspunkt. Upplev värmande eldar, brinnande lyktor och ekologiska bakverk i den fantastiska trädgården i sin fagra vinterskrud.

Julmarknad på Rosendals trädgård

Var: Rosendals trädgård, Djurgården

När: 23 november - 16 december. (Endast julmarkand: 15-16 dec)

rosendalstradgard.se


Inhandla kreativa och originella julklappar
Designhögskolans årliga julmarknad sprudlar av kreativitet och idérikedom. Här säljs elevernas egentillverkade prylar inom mode, design och visuell kommunikation. Det blir en minst sagt en innovativ och spännande upplevelse.
Beckmans Designhögskolas julmarknad
Var: Brahegatan 10
När: 15-16 december
beckmans.se

Stämningsfull julmarknad i unik miljö
Handla vackert hantverk och njut av den historiska omgivningen på en av Stockholms mest exklusiva julmarknader. Och förutom ett sjuttiotal av Sveriges främsta hantverkare och deras alster, hittar du stall, paradvagnar och dekorerade julgranar.

Hovstallets julmarknad

Var: Väpnargatan 1
När: 30 november-2 december, fre kl 12-19, lör kl 10-18, sön 10-17

kungahuset.se

En schysstare jul med miljötänk

För andra året i rad bjuder studiefrämjandet in till en ekologisk julmarknad med alternativ julshopping och utsökt ekologisk mat i baren. Och för er med en kreativ ådra finns möjlighet att tillverka dina egna ekologiskt hållbara julklappar.

Bryggarsalens ekologiska julmarknad

Var: Bryggarsalen, Fridhemsplan

När: 1-2 december, lör 11-17 och sön kl 11-16

vasa.bryggarsalen.se


Pulserande julstämning mitt i stan
För sextonde året i rad kan du uppleva Kungsträdgårdens maffiga och stämningsfulla julmarknad. Härifrån går du aldrig hungrig. Det finns nämligen ett gäng matstånd som serverar typiska juldelikatesser. Här kan du mysa runt bland unikt textil- och trähantverk medan du njuter av helgens underhållning från lilla scenen.

Kungsträdgårdens julmarknad
Var: Kungsträdgården, City
När: 30 november - 22 dec, kl 11-18

kungstradgarden.se

Julgott från bonden

Under sommaren är bondens marknad ett populärt tillhåll. Och innan året är slut får du ännu en chans att njuta av egenodlade produkter, men denna gång med fokus på vintermat. Förutom julmat säljs här även handstöpta stearinljus, stickade plagg och andra hantverk.

Bondens egen julmarknad

Var: Julmarknad på Tessinparken på Östermalm
När: Lördag 15 december kl 10-15

bondensegen.com


Studenter säljer snygga, egendesignade prylar

Här kan du handla unika julkappar till kompisarna eller familjen, skapade av kommande stjärnkreatörer. Och förutom elevernas egendesignade inredning, dekoration och accessoarer, visas här även konst och bjuds på fika.

Forsbergs julmarknad

Var: Forsbergs skola, Skinnarviksringen 6, Zinkensdamm

När: 10-11 december

forsbergsskola.se