Mera Skansen!

Skansen uppdaterar hela tiden med nya roliga akriviteter! De kommande två veckorna har rojalistiska förtecken.

H.K.H Kronprinsessan delar ut Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne den 28 maj, och den 6 juni så kommer Skansen fira nationaldagen på Sollidenscenen i närvaro av HM Konungen och Drottningen.

Det kommer finnas mycket annat att göra, som till exempel fårklippning, psalmsång och folkdansuppvisning. All info om aktiviteter och liknande hittar du under "Läs mer".

Allt detta påbörjas den 26 maj och kommer hålla på fram till den 8 juni.


Foto: Marie Andersson, Skansen

Skoldagar på tema Barn & Böcker
Alla skolor i Stockholm välkomna till tre temadagar som sträcker sig från måndag 26 maj till den 28 maj. Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm, inviger skoldagarna kring Barn & böcker måndag den 26 maj kl 11.
Únder de här tre dagarna blir det högläsning och många andra aktiviteter med anknytning till våra kära favoriter. Kom och lyssna på kända svenska barnboksförfattares berättelser och delta i lekar man lekte förr. Det blir också bokbytarbord, skriv- och illustrationsverkstad, boktåg, tipsprunda med tema barnboksfigurer och sång- och musikprogram med i välkända barnvisor.
Programmet för skolorna pågår kl 9 - 15

Barn och böcker - Rädda Barnen
I samband med temadagarna för skolorna är det också aktiviteter med Rädda Barnen den 27 maj. Det blir utställning och prisutdelning i teckningstävlingen "Mitt eget bokomslag", samt sång och musikframträdanden runtom på Skansen.
Tisdag 27 maj kl 10-13.30

Barn & Böcker - Stor prisutdelning på Sollidenscenen
På kvällen den 28 maj får den australienska författaren Sonya Hartnett motta Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne av H.K.H. Kronprinsessan Victoria i närvaro av kulturministern. Sveriges Television direktsänder från Sollidenscenen och för underhållningen står bland annat dansaren Ambra från Bounce, Peter Jöback, Abalone Dots, Peter Asplund Quartet, Andreas Johnson, Mando Diao och Adam Tensta.
28 maj kl 18.15 Sollidenscenen

Sveriges Nationaldag 6 juni
Välkommen till firandet av Sveriges Nationaldag på Skansen som pågår hela dagen! Det börjar med magiskt trolleri och roliga aktiviteter för barn och avslutas med ett högtidligt festprogram på Sollidenscenen. Hela programmet finns på www.skansen.se
På kvällen blir det ett högtidligt festprogram i närvaro av HM Konungen och Drottningen. Högtidstal. Årets fanor förs in av medlemmar ur Skansens Folkdanslag och delas ut av HM Konungen. Underhållning med Charlotte Perrelli, Malena Ernman, Lill-Babs, Orsa spelmän med Kalle Moraeus, Arméns Musikkår under ledning av Mats Janhagen. Kapellmästerare: Anders Neglin.
Sollidenscenen kl 19:00-20:00

Övrigt på programmet

Barnsliga dagar
Kom och träffa de små djuren på Lill-Skansen, fascineras av trollkarlen Mr Dannyman, bli ansiktsmålad och känn hur det känns att klappa på djurpälsar.
28 maj kl 10 - 14.

Galejans tivoli
Åk 2 betala för 1!
Specialberbjudande på Galejans Tivoli. Gäller stora och lilla slänggungan, hästkarusellen eller Red Baron. Galejans Tivoli.
28 maj, 4 juni

Virserumsdagar
Hantverkare som fanérare, tapetserare och bildhuggare arbetar i snickerifabriken.
Provsmaka Virserumskringlan i Posthuset.
30 maj - 1 juni kl 11 - 17

Fårklippning
Upplev fårklippning på gammalt vis vid Fäboden.
31 maj - 1 juni kl 12 - 13

Psalmsång på Skansen
Sångfest för hela familjen! Körer med barn och vuxna från Stockholms Stifts Kyrkosångsförbund sjunger psalmsång på Sollidenscenen tillsammans med Solna Brass. Dirigenter är Ingrid Damstedt-Holmberg och Sonny Jansson. Konferencier är Sven Milltoft.
31 maj kl 15 - 16.15

Anna och Lill-Kasper
Premiär för kasperteater, sång och musik med Mårten Hedman och Anders Lignell på Orsakullen.
31 maj - 7 maj kl 12 & 14

Folkdansuppvisning
Skansens Ringleksbarn dansar på Tingsvallenscenen kl 15.30 - 16 och Skansen Folkdanslag kl 16 - 16.30. 6 juni är det extra uppvisning med folkdanslaget 14.30 - 15.
1 & 6 juni

I afton Taube
Tomas Edström och Mysingen framför pärlor av Taube under ledning av Rolf Bergström på Galejans dansbana.
1 juni kl 18 - 21

Orkanen och Blåståget
Blåsorkestrarna Orkanen och Blåståget från Köping Musikskola spelar på Gubbhyllan.
3 juni kl 12 - 12.30

Stå, stå, rätt uppå foten
En föreställning där Susanne Lind och Louise Schultz presenterar en föreställning med trolska äventyr i sångens och lekens tecken. I samarbete med Länsmusiken i Stockholm. Barnsliga dagar - Galejan.
Onsdag 4 juni kl 13

Non-stop-bio
Film för barn i Folkets hus.
4 juni kl 12 - 14

Familjegudstjänst i Seglora
med prästen Ewa Munther, sång: Rebecka Ericsson Seglora kyrka.
6 juni kl 13

Gudstjänst i Missionshuset
Gudstjänst med synskadade från Kristina Synskadades förening, "Syskonbandet", Solosång av Marilyn Baker från England m.fl. medverkande.
6 juni kl 16

Prat om djuren
Skansens djurvårdare berättar varje dag om lappuggla kl 12.30, brunbjörn kl 13, järv kl 13.30, och gråsäl kl 14.30. Nu får alla chansen att lära sig mer om varje djur och ställa frågor.
På Lill-Skansen presenteras dagens djur kl 12 och 15.30. Dessutom matas fäbodens djur kl 14 och Guarezaporna i Vårt Afria 14.30.

Ridturer för barn
Under högsäsong 1 maj - 30 september utgår alla ridturer från Hällestadsstapeln mellan kl 12 - 15.

Biologisk mångfald
Utställning om biologisk mångfald i Afrika (Skansen och Världsnaturfonden). Vårt Afrika. Aphuset. 1 maj - 30 september kl 10 - 17.

Med reservation för ändringar.