Naket och vackert på fotoutställningen Exponerad

I nästan femton år har fotografen Anne Nyblaeus fotograferat nakna kvinnor i olika sammanhang och miljöer. Men det hela började egentligen med en idé om att undersöka vilket förhållande kvinnorna hade till sin nakenhet. Till slut drog hon igång ett helgjutet projekt, som varit aktivt allt sedan år 2000. Och idag kan Nyblaueus visa upp ett helt galleri med en samling fotografier på nakna kvinnor, som är så mycket mer än bara "nakenbilder". Utställningen Exponerad visas på Pelle Unger Galleri varje onsdag till söndag, fram till den 16 december.

- Tanken har hela tiden varit att alla dessa underbara bilder skulle användas till en utställning. Men jag har tidigare inte kunnat motivera varken för mig själv eller min omgivning att bilderna skulle associeras med något utöver "bara nakenbilder". Idag har jag förstått att fotograferandet av dessa kvinnor varit en del i en process och ett sökande efter min egen kvinnliga identitet, säger Anne Nyblaeus.

Utställningen Exponerad består av fotografier av ett fyrtiotal kvinnor i åldrar, där den äldsta kvinna som porträtteras är åttiosju år. Kvinnorna har fotograferats i olika kontexter och omgivningar, och ganska snart förstår man att det finns många värderingstolkningar bakom projektet.

- Nakenhet är ett komplext ämne, olika kulturer har olika inställningar. Naturfolken har en uppenbar naturlig relation till sina kroppar medan vi i västvärlden har många komplexa föreställningar som innebär begränsningar i vårt förhållningssätt till vår kropp. Nakenhet har aldrig varit ett så brännhett ämne som idag och det sista decenniet har inneburit en stor exponering av nakenhet i samhället, i konsten, i media, i reklam. Man har avdramatiserat, provocerat, vulgariserat, kommersialiserat och utnyttjat den, säger fotografen.

Tid och datum: Utställningen visas onsdagar-söndagar 13-17 från och med den 17 november till den 16 december.

Plats: Pelle Unger Galleri, Grev Turegatan 18, in gången vid Filippa K