Niklas Belenius om sitt liv som ung gallerist

Niklas Belenius är en av våra yngsta gallerister i Sverige. Trots sin, i branschen ringa ålder, har han lyckats skapa sig ett namn. Vi på Whatsupsthlm undrade hur det gick till och vilka framtidsvisioner Niklas har, så vi såg till att prata lite med honom.

Hur kommer det sig att du valde att lägga ditt galleri på Ulrikagatan när många andra som delar din konstsmak har valt Vasastan?

Jag hittade en källarlokal som ingen använde och som kändes perfekt. Vid tiden var den ganska förfallen men jag såg att lokalen hade potential. Läget, med närheten till Djurgården och många av våra stora samlare, tilltalade mig och jag tänkte att det kunde gynna verksamheten. Vi har som flest besökare på helgerna. När det är tungtrafikerat på Djurgården smyger folk ned hit för att titta på konsten och prata lite.

Hur är det egentligen att slå sig fram som så pass ung gallerist?

Jag har inget riktigt att jämföra med men det är väldigt kul och det finns mer att lära. Jag har många kollegor runt om i min ålder och det enda som spelar roll är hur intresserad, organiserad eller kunnig man är, snarare än åldern.

Niklas sitter och jobbar för fullt

Du är aktuell med utställningen "Who is Navin?". Vad har du för tankar kring den utställningen?

Navin Rawanchaikul är född 1971 i Thailand efter att hans föräldrar immigrerat från Indien.

En bomb av Indien och Thailand. En Bollywood film med relaterat material som målningar, affischer och skulpturer. För första gången visar Navin original teckningarna till en serie som gjordes för 10 år sedan då Navin hade ett projekt på Lydmar Hotell med Thomas Nordanstad som kurator. Det kommer vara en serietidningshörna, Thailändsk mat lagad av konstnären. "Who is Navin?" heter utställningen och ni kommer få att veta mycket!!

Vad har du för planer framöver?

Väldigt många och det känns spännande. Visa Miriam Bäcksträm, Miltos Manetas, ställa ut på mässor etc., men främst göra väldigt fina utställningar.


Vem är din drömkonstnär att få ställa ut?

Teresa Margolles

Om ni vill titta förbi den kommande utställningen så slås portarna upp den 2/5. "Who is Navin?" pågår fram till den 24/5 på Niklas Belenius Gallery. Klicka på länken för öppettider, bilder och mer information om galleriet.