Nya appen: Ät billigt och rädda bra mat på samma gång

Varje dag slängs mängder av överbliven krogmat, så varför inte både äta och rädda bra mat på samma gång? Det menar take away-appen ResQ Club, som hjälper caféer och restauranger att minska sitt matsvinn genom att erbjuda överflödig mat till rabatterade priser. Nu är målet att rädda en miljon portioner under 2017.
- Tanken är att det ska vara superenkelt både för restauranger och för konsumenter att göra något för miljön, säger Agnes Lindberg, marknadsansvarig på ResQ Club.

ResQ Club startades i Finland januari 2016, och i maj samma år lanserades appen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sedan dess har miljöengagemanget spridit sig både i Sverige och utomlands. Idag finns de i sex länder, däribland Malaysia, Tyskland och Nederländerna, och när vi pratar med Agnes har appen just lanserats i Lund och Helsingborg.

- Vi ligger helt rätt i tiden! År 2016 handlade det mycket om veganmat; 2017 är hållbarhet och återvinning i fokus. Det känns helt fantastiskt att kunna kombinera mat med en positiv lösning, säger Agnes som själv räddade hem två Oxfilé Provencale för 40 kronor kvällen innan.

"Win-win"
Tanken är att hjälpa restauranger att minska sitt matsvinn, och konsumenter att hitta en bra måltid samtidigt som de även gör något för miljön.

- Som restaurang ansluter man sig till appen och lägger ut rätter som har blivit över under dagen, men till ett kraftigt rabatterat pris. Därefter är det bara för konsumenten att lägga en beställning, betala via appen och hämta upp maten. Det går även att ställa in sina personliga matpreferenser, exempelvis vegetariskt eller glutenfritt, berättar Agnes.

En win-win-situation, menar hon:

- Alla säger att de vill göra något för miljön, men sen gäller det att faktiskt ta ansvar. Vi kan alla göra någonting, och på det här viset kan man även testa nya rätter till ett bra pris på samma gång. Det går inte att förlora på det.

Både restauranger och caféer är anslutna - i Sverige är det ungefär 100 ställen - och så länge det är en färdig produkt kan det röra sig om allt från kardemummabullar till kött- och fiskrätter. ResQ Club samarbetar även med Rescued Fruits, som omvandlar "ful" frukt till goda juicer och drycker som sedan säljs hos bland andra Tro, Hopp & Kaffe, Restaurangen Moderna Museet (MoMuMat) och Johan & Nyström. Det är inte bara namnen som är lika, båda har ambitionen om att göra något konkret med ett redan befintligt matsvinn.

Framöver kanske det även dyker upp överblivna middagsrätter inpå nattkröken som lockar någon hungrig klubbmänniska, filosoferar Agnes.

Hur ser du på framtiden?
- Kommande månader blir extremt spännande! Vår VD är en miljökämpe utan dess like. Under 2016 räddade vi 123 000 portioner mat och till 2030 ska vi ha halverat matsvinnet från restauranger i hela Europa.

Den 31 januari gick ResQ Club in i ett nytt samarbete med matleverantören Menigo för att bidra ytterligare till hållbar matkonsumtion.

ResQ Club finns som app för iPhone och Android samt på webben.