Sparristider på Grossmanns

Mellan påsk och midsommar firas årets sparrissäsong på gourmetkrogen Grossmanns, en riktig veteran på området. På menyn står allt från gamla klassiker till nya kreationer. Vad sägs om lite sparrisglass?

Sparrisen är ett solklart vårtecken och en riktig specialitet på Grossmans. Ägaren Jürgen Grossmann startade sparrisfestivalen på Gässlingen för 22 år sedan, och idag lever den vårliga traditionen vidare med en hel sparrismeny som serveras under säsongen. Sparrisen kommer direkt från Tyskland där den odlas ekologiskt och skördas före soluppgången.

- Sparrisen växer fritt på stora fält. Man använder folie för att reflektera solen om det blir för varmt. Det ser tråkigt ut, men det smakar desto bättre, säger Jürgen Grossmann.

Den vita sparrisen som serveras på restaurangen har en speciell smak, men det är viktigt att den äts färsk innan den blir trådig och besk. Själv serverar Jürgen Grossmann sparrisen inom två dagar när smaken har bra balans mellan sött och salt. Sötman funkar dessutom perfekt i desserter, ett inslag som han kan rekommendera.

- I början av säsongen är klassiker som sparris med Hollandaise något av det godaste man kan äta, sedan tycker man om mer experimentella anrättningar, som sparrisglass med jordgubbar och rabarber, tipsar han.

Sparrismenyn serveras under skördetiden som pågår från påsk fram till midsommar, och den som är nyfiken på vårprimören kan räkna med en stor dos passion.

- Det kommer alltid att finnas sparris på Grossmanns. Det är en riktig högtid, säger Jürgen Grossmann.

Mer information: Grossmanns