Succémusikalen "Book of mormon" kommer till Chinateatern

I januari 2017 är det dags för South Park-skaparnas Broadwaysuccé "Book of mormon" att ha premiär på China Teatern i Stockholm. Musikalen har hittills endast satts upp i USA och England, och den svenska versionen blir därmed den första att inte spelas på engelska.

Berättelsen följer två unga mormoner som kommer till en by i Uganda för att frälsa lokalbefolkningen. Byns invånare visar sig dock vara fullt upptagna av problem som fattigdom och en maktfullkomlig krigsherre. Sedan premiären 2011 har den religiösa satiren sålt 2,2 miljoner biljetter enbart på Broadway, och nu är det alltså dags för en svensk uppsättning.

För översättningen står den välrenommerade musikalregissören Anders Albien, som bland annat har satt upp "Dirty Dancing" i Sverige. Han blir den första att översätta "Book of mormon" till ett annat språk än engelska.

- För alla som är inne i musikalvärlden är det här en bomb. Det är den mest omskrivna musikalen på årtionden och alla har gått runt och väntat länge och försökt få rättigheterna, och så plötsligt får vi dem först, säger han till DN.

Foto: Joan Marcus