Svenska designers på modeveckan - här hittar du dem

Den 27 januari drog en av norra Europas viktigaste modeveckor, Mercedes-Benz Fashion Week, igång i Stockholm. Skandinaviska designers växer sig allt större i modebranschen och under veckan var det dags för några av de hetaste att visa upp sina höst- och vinterkollektioner för 2014. I ett samarbetsprojekt med sju svenska modedesigners hade sistaårseleverna på Beckmans Designhögskola i Stockholm som vanligt skapat en kollektion utöver det vanliga. Och Svenska moderådets event, Rookies - Swedish Fashion Talents, var där för att uppmärksamma de nya modetalangerna på marknaden. Men hur ser marknaden ut? Nedan har vi samlat svenska designers som visade upp sina kollektioner under Mercedes-Benz Fashion Week Stockholm A/W 14. Här kikar vi på vad de har att erbjuda - och var du hittar dem i Stockholm.

Altewaisaome: Prisbelönt designerduo
Grå toner, raka linjer och unika detaljer. I en blandning av skandinavisk enkelhet och internationell high fashion skapar Natalia Altewai och Randa Saome kollektioner som blir stora snackisar. Blandningar av kulturer och livsstilar har inspirerat duon som under Elle-galan 2014 utsågs till årets svenska designer.

Mer information: Hittas bl a på NK, Nitty Gritty och Från Ö till A


Army Of Me: Unika plagg för den som vågar sticka ut
Idén att kombinera den klassiska stilen från väst med avant garde från öst skulle visa sig vara lyckad. Med unik stil går Army of Me sin egen väg och skapar killkollektioner med hårda drag och konstnärligt uttryck. 

Mer information: Hittas bl a på Gate One, Tjallamalla och Åhlens City


Back: Ett av Sveriges mest hyllade internationella modehus
Känd för sin fantasifullhet skapar Back innovativa kollektioner med asymmetriska former och ovanlig design. Det prisade modehuset, känt som Sveriges "Bad boy", finns nu i över 20 olika länder och hyllas på den internationella marknaden. Praktiska plagg och workwear ligger till grund för den design som idag blandas med vackra blusar och vågade snitt.

Mer information: Hittas bl a på NK, Keen, Åhlens City och In Spe


Busnel: Klassiskt franskt har fått svensk touch
Det från början franska livsstilsmärket blev år 2009 svenskt. Med skepparkavajen av finaste kvalitet som signaturplagg har Busnel skapat en hemstad för den som söker långvariga favoriter och tidlös design. Klassisk stil möter high fashion, och finstickningen och guldknapparna hänger som vanligt med.

Mer information: Hittas bl a på NK, My Closet MOOD, Ströms och Åhlens City


Carin Wester: Moderna klassiker i vackra material
Med intressanta mönster och läckra material skapas stilfulla plagg som är redo att användas. Carin Westers snitt och färger ger kollektionen en stilren men urban och lätt lekfull look. Skandinavisk elegans och ljusa naturliga färger genomsyrar märket som skapar moderna klassiker.

Mer information: Hittas bl a på NK, Aplace och Urban Outfitters

Cheap Monday: Streetwear med attityd
Önskan om ett par moderiktiga jeans för en medelsvenssons plånbok var grunden till skinny jeansen med döskalleloggan som skulle komma att ta över rockscenen. Efter att ca 800 par jeans hade designats och sålts breddades varumärkets utbud. Idag skapas hela "ready to wear"-kollektioner. New Doom!-kollektionen karaktäriseras av kontrasterna mellan rå denim, hård struktur, dystra färger, fluffigt stickat och paljetter. 

Mer information: Hittas bl a på Weekday, Sivletto, King Lily, Katitzi och Cali Store

Diana Orving: Drapering av högsta klass
Distinkt design men varierad stil karaktäriserar Diana Orvings kollektioner. Lager på lager, volym och draperade material kännetecknar plaggen som ofta kan bäras på flera olika sätt. Materialen och formerna tas fram på ett lekfullt och kreativt sätt och anpassas gärna till kunden.

Mer information: Hittas bl a på Tjallamalla, Maritza, Keen och JUS


Filippa K Woman: Stilfull enkelhet och kvalitet
Minimalism och modern men tidlös design genomsyrar ett av Sveriges främsta varumärken. Klädernas passform och detaljer älskas av såväl vanliga dödliga som den urbana modescenen, och med framgångarna kan Filippa K räkna sig till ett av Skandinaviens ledande modehus.

Mer information: Se Filippa K


Greta: Vackra plagg för kvinnor i alla åldrar och former
Såväl okomplicerade vardagslooks som eleganta kvällsplagg presenteras av märket som fokuserar på den moderna kvinnan. Klänningar och blusar skapas i rika material med perfekta snitt och matchas väl med byxor med höga midjor och fina detaljer. Silke av toppkvalitet bidrar till lyxkänslan som genomsyrar varumärket.

Mer information: Hittas bl a på Åhlens City


House of Dagmar: Kreativitet och fascinerande femininitet
Med en design som bäst kan beskrivas som originell men sofistikerad skapar systertrion i House of Dagmar unika plagg i en kombination av kvalitet, trender och sensualitet. Inspirerade av Art Deco leker de med dimensioner och snitt och skapar kreationer som är svåra att missa.
Mer information: Hittas bl a på NK, Aplace, Grandpa, Mathilde, Plagg och Nitty Gritty


Hunkydory: Mixad hyllning till ikoner
Hunkydorys senaste kollektion (2014) är inspirerad av 70- och 80-talets musikikoner. Ambitionen är att hitta nya perspektiv men samtidigt bevara samma design, och denna gång är det dags för nya romantiken att möta det moderna. Stilen är som alltid en mix av femininitet, skandinavisk klass och ung attityd.

Mer information: Hittas bl a på Pure and Simple, Plagg, Götgatan 42 och Mathilde et sa vie


Ida Sjöstedt: Sveriges galadrottning
Glitter, glamour och smakfull kitsch är signaturen för en av Sveriges främsta skapare av high couture. Hos Ida Sjöstedt komponeras vackra färger och fina material till plagg av den lite högre klassen.
 Specialsydda galaklänningar kombineras med vardagliga "ready to wear"-plagg i en blandning som hyllas av såväl prominenta namn som den vanliga kunden.
Mer information: Hittas bl a på NK, In Spe, JUS, Stockholm Market, Tjallamalla och Åhlens City.


J.Lindeberg: För träningspasset eller efterfesten
Modehuset som binder samman mode med funktion finns idag i 35 länder. Grundidén är att skapa enastående produkter och plagg för en modern och aktiv livsstil, vilket innebär att golfkläder och skidkläder blandas med de senaste trenderna inom streetwear. Mörka färger, hattar och dressat är det som genomsyrar kollektionen för A/W 14.
Mer information: Se J.Lindeberg


Maria Nilsdotter: Smycken med kändisstatus
Symboler, spännande detaljer, lekfullhet och nyskapande design utmärker accessoarerna som hyllas av bland andra Robyn, Noomi Rapace och Madonna. Varje kollektion har ett eget tema och innehåller exklusiva smycken av guld, silver och diverse ädelstenar.

Mer information: Hittas bl a på NK, Aplace och MOOD Stockholm

Mayla: När grafisk design möter fashion
Att Marlene Abraham, grundaren av varumärket Mayla, i grund och botten är grafisk designer skvallrar även hennes kollektioner om. Raka linjer, stilrenhet och uttänkta snitt kännetecknar plaggen som passar i princip för alla tillfällen.

Mer information: Hittas bl a på NK och MOOD Stockholm

Menckel: Nyskapande, läckert och modigt
Ett varumärke som lägger både tid, kraft och fokus på detaljer. Med influenser från södra Europa skapar Menckel plagg att synas i. Spännande material och vågade kombinationer utmärker kläderna som är tillverkade för dig som inte är rädd för att sticka ut.
Mer information: Hittas bl a på Grandpa, King Lily, Maritza, Skindeep och Wink

Mes Dames: Med heroiska kvinnor som musor
Inspirerad av karaktärsfulla kvinnor skapar Mes Dames kläder som står för mod, elegans och lockelse. Varje kollektion har sin egen musa och inför A/W 14 välkomnades Jeanne d'Arc. Plaggen är designade i syfte att få dig att känna dig feminin och vacker men samtidigt stark och orädd.
Mer information: Hittas bl a på Skeppargatan 22, Östermalm

Oscar Jacobson: Klassiska kläder i modern tappning
I en kombination av italiensk skräddarkonst, idérika detaljer och skandinavisk enkelhet skapar Oscar Jacobson herrkläder mellan det dressade och trendiga. Målet är att kombinera 100 år av erfarenhet med dagens trender och att skapa en ny och uppdaterad modernism. Innovation och passion för hantverket ligger bakom spännande kollektioner år efter år. 

Mer information: Se Oscar Jacobson

Stylein: Inre skönhet på ytan
Med en vision om att lyfta fram bärarens inre skönhet skapar Stylein kläder inspirerade av livets energier. Kontraster är ett viktigt element och det feminint mjuka kombineras med hårda och raka silhuetter. Kollektionerna består av plagg för den avslappnade vardagen och de sena partykvällarna.
Mer information: Hittas bl a på Aplace, CaZami, Grandpa, Mathilde et sa vie, Skindeep och Tjallamalla

Tiger of Sweden: Tidlös design med annorlunda snitt
Att förflytta kostymen från finrummen till uteserveringarna var en av grundidéerna för varumärket som skulle komma att bli ett av Sveriges största. Tiger of Sweden Woman står 2014 för det feminina, draperade och naturliga medan Tiger of Sweden Man står för det klassiska, skräddade och ikoniska.

Mer information: Se Tiger of Sweden

Whyred:
 Nonchalant elegans
Kontrasterna mellan svart och vitt, hårt och mjukt och läder och nylon är alla viktiga element i Whyreds lekfulla kollektion för 2014. Rötterna inom musik och konst är fortfarande en viktig del av märket, något som avspeglas i den kreativa designen. Årets kollektion (2014) består av vardagliga och användbara kläder i säregna varianter.

Mer information: Se Whyred

Andra guider du kanske är intresserad av

- Nytt: Nya butiker du inte bör missa i Stockholm

- Denim: Jeans i Stockholm - din guide i denimdjungeln

- Skobutiker: Guiden till Stockholms bästa skobutiker

- Kostymbutiker: Kostymer i Stockholm - här hittar du de bästa butikerna

- Smyckesbutiker: Stockholms bästa smyckesbutiker

- Underkläder: Underkläder i Stockholm, här hittar du de bästa butikerna

- Lifestylebutiker: Lifestylebutiker i Stockholm du inte får missa

Om guiden

Guidens syfte är att hjälpa dig hitta aktuella skandinaviska designers i Stockholm, och den uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan eller maila oss på [email protected] om du vet någon butik som vi har glömt att skriva om. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden så fixar vi det.


Guiden presenteras i samarbete med Stylight.se.

Publicerad: 2014-02-11

Senast uppdaterad: 2014-02-11