Så firar du St. Patrick's Day i Stockholm

Den 17 mars firas St. Patrick's Day, Irlands nationaldag, av över 70 miljoner människor runt om i världen. I Sverige växer den gröna folkfesten för varje år, och den som vill fira St. Patrick's Day i Stockholm kan gå med i den årliga paraden mellan Humlegården och Gamla Stan eller besöka en av stans irländska pubar under helgen.

Sång, dans och en festlig parad är grunden i ett riktigt irländskt St. Patrick's Day-firande. Likaså att klä sig grönt – annars säger seden att vem som helst får nypa en. Firandet sträcker sig över sex kontinenter och på många platser färgas ikoniska byggnader och landmärken gröna, exempelvis Globen i Stockholm, Colosseum i Rom och Chicago River i Chicago.

St. Patrick's Day firas till minne av Irlands apostel och skyddshelgon Saint Patrick som kristnade Irland. Treklövern – som har blivit en klassisk symbol för St. Patrick's Day – symboliserar treenigheten. I år infaller St. Patrick's Day torsdagen den 17 mars, men eftersom dagen ännu inte är en helgdag i Sverige kommer festligheterna även att äga rum under helgen den 18-20 mars.

Grön folkfest i Stockholm
Vill du fira som en riktig irländare i Stockholm kan du bege dig till någon av de lokala irländska pubarna, exempelvis Patricks på Götgatan, The Dubliner på Holländargatan, The Liffey i Gamla Stan eller The International på Norrlandsgatan, där det kommer att bjudas på irländsk musik och dans.

Precis som många andra stora städer i världen har Stockholm sin egen årliga St. Patrick's Day-parad som arrangeras av Svensk-Irländska föreningen och Irländska Ambassaden. Den som befinner sig i huvudstaden kan gå med i paraden, som avgår från Humlegården lördagen den 19 mars kl. 15 och avslutas i Gamla Stan.

Guinness – den ikoniska stouten – har sedan länge en självklar plats i firandet och under St. Patrick's Day serveras över 13 miljoner glas runt om i världen.

För den som vill fira på hemmaplan har tv-kocken och matbloggaren Siri ”Olive Hummer” Barje tagit fram en vegetarisk Guinnessburgare där traditionella irländska smaker möter trenden att välja vegetariskt. Den gröna burgaren kommer att serveras på redan nämnda The Liffey och The International.

Några irländska pubar som firar St. Patrick's Day i Stockholm
- Patricks Bar & Kök
- The International, 17 mars (musik: Father and Son & The Murphy Friel Band)
- The Liffey, 17 mars (musik: Clare Cunningham, Brian O'Connor och the OutCiders)
- The Dubliner, 17 mars (musik: Karl Murphy och Brian Friel och Brian O'Connor)
- Wirströms Pub, 17-18 mars (musik: BOBo & The Ice pickers (18 mars))
- Galway's, 17 mars Livemusik
- O'Connells, 17 mars Livemusik
- Nya Carnegiebryggeriet, 17-18 mars (band: Tjaut)