Söders Hjärta får nya ägare efter 40 år

Söders Hjärta på Bellmansgatan på Södermalm har en speciell plats i stadens kulturhistoria och många gästers hjärtan. Sedan starten 1974 har restaurangen haft en och samma ägare – tills nu. De nya ägarna har lång erfarenhet av Stockholms krogbransch och deras plan är att fortsätta på det klassiska spåret.

Ägarduon består av Niclaes Wallmark, som senast varit restaurangchef på Ugglan Boule & Bar, och Christian Wabnig, som senast varit restaurangansvarig på Kvarnen. Båda har även jobbat länge som framgångsrika bartenders och barchefer, exempelvis blev Niclaes Wallmark utnämnd till Sveriges bästa bartender 1998.

– Vi vill ta hand om Söders Hjärta och allt som restaurangen står för. Det är ju en av Stockholms och Södermalms mest genuina krogar. Historian som sitter i väggarna ska behållas för våra stammisar och nästa generation gäster, säger Christian Wabnig, ny krögare på Söders Hjärta.

Söders Hjärta är exempelvis stället där Eldkvarn bildades, dit ABBA åkte och åt middag då de var nyss hemkomna från Australien-turnén, där Ivar Lo-Johansson var stammis, dit utländska nobelpristagare i litteratur åkt för att äta typiskt svenskt och där Kronprinsessan Victoria hängt med sina kompisar. Framgångsreceptet har varit att inte haka på rådande trender utan hålla sig till klassisk svensk och fransk husmanskost.

– I Stockholm finns just nu många restauranger med spännande koncept men det är svårt att hitta riktigt bra kvarterskrogar där man har råd att äta ett par gånger i veckan. Söders Hjärta kan man komma till både när man vill fira något speciellt och när man inte orkar laga middag, säger Christian Wabnig.

Även den klassiska baren på Söders Hjärta med dess stora utbud av drinkar kommer att finnas kvar. Dock med nya drinkar och idéer från de båda bartenderrävarna.

Mer information: Söders Hjärta