Tredje ostfestivalen på Nordiska Museet

För tredje året i rad arrangeras Ostfestivalen på Nordiska museet i Stockholm den 19–21 februari. Ostfestivalen uppmärksammar svensk ost och vänder sig till ost- och matbranschen, foodies och ostälskare i alla åldrar. Stora och små ostproducenter och gårdsmejerier från hela landet deltar. Besökarna kan provsmaka och handla ost, gå på visningar, föredrag och utse festivalens godaste ost.

Det äts mer ost än någonsin i Sverige och intresset för närproducerad ost ökar. Nordiska museet, som har mathistoria som ett av sina kärnområden, och Lantbrukarnas riksförbund arrangerar Ostfestivalen 2016 för att uppmärksamma svensk ost, svenska mjölkbönder och gårdsmejerier:

– För första gången på länge har svensk ost vind i seglen. Det behöver mjölkbönderna för att kunna fortsätta producera mjölk till mångfalden av ostar. Därför vill vi vara med och arrangera Ostfestivalen som är en hyllning till svensk ost, säger Anders Källström, VD, Lantbrukarnas riksförbund, ny samarrangör detta år.

– Förra årets festival bjöd på oerhört fina ostar och det kom nästan fem tusen besökare. I år deltar nästan dubbelt så många utställare så det känns förstås väldigt spännande att se fram emot festivaldagarna, säger Ia Orre, sommelier, matskribent och en av initiativtagarna till ostfestivalen.


Nordiska Museet

Ostfestivalen 2016 samlar ett trettiotal stora och små ostproducenter och gårdsmejerier från hela landet. Besökarna kan handla ost, ta del av tävlingar, provningar, föredrag med mera. Teman för årets festival är lagring och mjölken som råvara till osten. Man kan till exempel provsmaka mjöIk från olika koraser och flera föredrag fokuserar på lagringens betydelse för smaken. En expertjury bedömer och delar ut utmärkelser i kategorier som svensk hårdost, blåmögelost och andra mjuka ostar. Tävlande i kategorin Årets svenska klassiker ska i år bidra med en prästost. Publiken får som vanligt rösta fram Ostfestivalens godaste ost – Publikens val under lördagen.

Nordiska museets utställningar, butik och restaurang håller öppet som vanligt under festivalen och museet erbjuder bland annat visningar i utställningen Dukade bord och barnaktiviteter i och utanför Lekstugan.