Vinnarna Bartenders' Choice Awards 2011

Bartendersʼ Choice Awards jury har sagt sitt. Här är Stockholms främsta barer, bartendrar och barmiljöer som under storslagen galakväll den 4 december firades för sina insatser. För andra året i rad låter Bartendersʼ Choice Awards en 80 personer stark jury utse de främsta aktörerna inom barstockholms nöjesliv. Så här ser Stockholms topplista ut när branschen själv får välja.


2011 presenterar Bartendersʼ Choice Awards fyra nya kategorier. Först och främst vill man veta vad gästerna tycker. Därför har de skapat Barflugan, som är den baren som är populärast hos gästerna. Utöver det så har även bästa ölbar och bästa vinbar tillkommit.

BCA-juryn består framför allt av bartendrar som fokuserar på hantverket att blanda råvaror och förädla dessa i smakkombinationer. För de nya kategorierna har man tagit hjälp av en handfull namnkunniga personer som exempelvis Sören Polonius (ansvarig sommelier på Grupp F12, dubbel Svensk mästare och semifinalist i sommelier-VM), Jan Erik "Janko" Svensson (ölföreläsare, ölkännare och framförallt enväldig huvuddomare vid
Stockholm Beer & Whisky festival), Jonas Sandberg (ansvarig sommelier på Sturehof och grundare av Sveriges sommeliergille) och Totte Steneby (ansvarig sommelier på Restaurang Jonas och tidigare nordisk mästare i sommelieri).

Några av priserna (för att se samtliga kategorier, vinnare och nominerade, klicka här):

Bästa bar - Little Quarter (Marie Laveau)

Bästa nykomling - Svartengrens

Bästa stämning/atmosfär - Vassa Eggen Steakhouse

Bästa vinbar - Gondolens vinbar

Bästa ölbar - Akkurat

Barflugan - Kåken (Restaurang 1900)

Om Bartendersʼ Choice Awards (B.C.A)

Bartendersʼ Choice Awards drivs som en förening vars syfte är att premiera och utveckla svenska barbranschen. B.C.A startades 2010 och har delat ut 15 utmärkelser 2010, allt från bästa miljö till bästa bartender och cocktaillista. Genom att premiera Sveriges bästa barer, bartenders och leverantörer vill B.C.A skapa en arena för kvalitetsutveckling och stolthet inom baryrket med syfte att höja bartenderns status och möjliggöra för krögare att tjäna pengar på kvalitativa barer.