Den stora guiden över Stockholms bästa museer

Kulturnörd, historiefantast, konstvetare eller helt enkelt bara kunskapstörstig och vetgirig? Stockholm är en guldgruva för alla som älskar att gå på museum. Och på senare år har utbudet bara växt. Här listar vi Stockholms bästa museum i samtliga genrer, där alla kan hitta något de gillar. Bra museer för barn i Stockholm finns det gott om, men det finns även museer som ungdomar kan uppskatta, och givetvis har stan en uppsjö lite mer vuxeninriktade alternativ. Oavsett vad ni är ute efter kommer ni genom denna guide förhoppningsvis att hitta ett riktigt bra museum i Stockholm att tillbringa er dag på.

Se även:
- Aktiviteter: Den kompletta guiden till aktiviteter i Stockholm
- Regniga dagar: Aktiviteter för regniga dagar i Stockholm

Skansen: Stockholms äldsta friluftsmuseum
Oavsett årstid står stans äldsta friluftsmuseum redo att ta emot turister, stadsbor, familjer, ja alla möjliga som vill möta Skansen i aktuell årstidsskrud. Med intentionen att visa hur människor har bott och levt i Sverige under olika tidsåldrar presenterar man ett helgjutet kulturhistoriskt museum och en folk- och nöjespark. Dessutom finns Stockholms enda djurpark här.
Entré: Huvudentré vuxna 120 kr, barn (6-15 år) 60 kr
Mer information: Skansen, Djurgårdsslätten 49-51, Djurgården


Skansen

Skansen-Akvariet: Färgglada fåglar, häftiga fiskar och exotiska småkryp
Skansen-Akvariet är en del av Skansen. Här inne träffar man på en salig blandning djur. Inte enbart havsdjur, som fiskar, hajar och koraller utan även regnskogsdjur, spindlar, ormar, lemurer, apor och ett gäng fler. Obs! Denna entré är separat och har en egen entréavgift på 100 kr för vuxna och 60 kr för barn.
Entré: Vuxna 120 kr, barn (6-15 år) 60 kr
Mer information: Skansen-Akvariet, Djurgårdsslätten 49-51, Djurgården

 
Skansen-Akvariet

Fotografiska: Stans enda renodlade fotografimuseum
Intill Stadsgårdskajen, i det k-märkta huset i jugendstil hittar man Fotografiska. Och hit är alla välkomna - fotonörd som konstvetare eller som nyfiken amatör. Förutom imponerande fotovernissager kan man också gå fotoutbildning, medverka i workshops eller lyssna på föreläsningar.
Entré: 130 kr, student/senior 100 kr, barn under 12 fri entré
Mer information: Fotografiska, Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22, Södermalm


Fotografiska

Bonniers Konsthall: Spännande samtidskonst för alla
Ett stenkast från Sankt Eriksplan hittar du Bonniers Konsthall, som visar svensk och internationell samtidskonst för både barn och vuxna. Här kan besökare både ta del av och diskutera spännande utställningar. Den ljusa glasbyggnaden rymmer även ett modernt café som serverar fika och lunch enligt säsong.
Entré: Gratis
Mer information: Bonniers Konsthall, Torsgatan 19, Vasastan


Bonniers Konsthall

Aquaria Vattenmuseum: Upplev regnskogens temperament
Till Stockholms vattenmuseum Aquaria hittar barn som vuxna. Att knalla över den lilla hängbron i en miljö som liknar Amazonas regnskog är spännande för alla åldrar. Minst sagt när åskan slår till och regnet sköljer ned. Missa heller inte när öringen hoppar upp för laxtrappan för att leka i museet (oktober/november).
Entré: Vuxna 100 kr, barn 3-15 år 60 kr
Mer information: Aquaria Vattenmuseum, Falkenbergsgatan 2, Djurgården

Armémuseum: Bra helhetssyn över svensk historia
I en pampig byggnad på Riddargatan kan man slinka in för att få sig en historielektion som sträcker sig från vikingatiden och framåt. Och fokus ligger givetvis på de stora slagen och krigaskildringar.
Entré: Gratis
Mer information: Armémuseum, Riddargatan 13, Östermalm

Stockholms Stadsmuseum: Bilder, minnen och föremål ur Stockholms historia
Byggnaden är stängd för renovering fram till hösten 2017, men under tiden finns museet "på vift" och arrangerar bland annat stadsvandringar och andra programpunkter runtom i Stockholm.
Mer information: Stockholms Stadsmuseum, Ryssgården, Södermalm

Tekniska Museet: Tiotusen kvadratmeter teknik
På Sveriges största tekniska museum får man själv röra och prova på tekniska prylar. Hela utställningsytan är på 10 000 kvm och består av drygt 55 000 föremål och mängdvis med böcker, ritningar och bilder. Här finns bland annat storsatsningen Megamind, där besökarna kan träna hjärnan och experimentera med hela kroppen.
Entré: Vuxna 150 kr, 7-19 år 100 kr
Mer information: Tekniska museet, Museivägen 7, Djurgården

Moderna Museet: En av världens främsta konstsamlingar från 1900-talet till idag
På Skeppsholmen öppnar sig en stilig byggnad som ruvar på en unik konstsamling. Här har man samlat och bevarat 1900- och 2000-talskonsten i alla dess former och skepnader. Samlingen är framförallt uppbyggd i kronologisk ordning med vissa temafördjupningar och tillfälliga utställningar.
Entré: Vuxna 120 kr, reducerat pris 100 kr, fri entré t o m 18 år
Mer information: Moderna Museet, Excercisplan 4, Skeppsholmen

Historiska museet: Arkeologiska fynd och föremål från forntid till nutid
Med imponerande tio miljoner enskilda föremål är Historiska Museet ett av Sveriges största museer. Samlingen innefattar bland annat arkeologiska fynd och svensk kyrkokonst från olika tidsåldrar. Missa heller inte den väldiga vikingautställningen.
Entré: Gratis
Mer information: Historiska museet, Narvavägen 13-17, Östermalm

Nordiska museet: Från knappnålar till praktvagnar
På Nordiska museet hittar man en tämligen intressant blandning av mycket av det som representerar tradition och historia. Här kan man uppleva utställningar om seder, bruk, mode, dukade bord, möblemang, färdmedel och dockskåp från år 1520 till idag. (Här hålls också olika festivaler som exempelvis chokladfestivalen).
Entré: Vuxna 100 kr, fri entré t o m 18 år
Mer information: Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6-16, Djurgården

Naturhistoriska riksmuseet: Natur, miljö, jorden och människan
Naturhistoriska riksmuseet är en ultimat samlingsplats för alla med ett intresse för natur, miljö, djur och människokroppen. Här hittar man permanenta utställningar som täcker dessa ämnen. Missa heller inte Sveriges enda IMAX®-biograf - Cosmonova.
Entré: Fri entré till utställningar, Cosmonova kostar 75-100 kr för vuxna och 35-50 kr för barn
Mer information: Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40, Norrmalm 

Etnografiska museet: Konst, kultur och mat från alla världens hörn
På Etnografiska museet får du möta olika kulturer, världsbilder och traditioner. Ett lärorikt museum att ta med hela familjen till. Utställningarna är både permanenta och tillfälliga och innehåller bland annat föremål från Asien, Afrika samt Nord- och Sydamerika. Här finns också en färgglad restaurang och ett japanskt te-hus.
Entré: Gratis
Mer information: Etnografiska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 34, Gärdet

Vasamuseet: Regalskeppet som lockar folkmassor
Upplev det anrika, omtalade och kortseglade skeppet Vasa på Vasamuseet. Här kan du skåda det nästan orörda och förstörda skeppet, som förliste år 1628 för att 333 år senare bryta vattenytan. Det var först nu man lyckades flytta regalskeppet till land.
Entré: Vuxna 130 kr, studenter 100 kr, barn/ungdomar t o m 18 år fri entré
Mer information: Vasamuseet, Galärvarvsvägen 14, Djurgården

Hallwylska museet: Bevarat privatpalats från år 1898
På Hamngatan 4 hittar man ett pampigt privatpalats som idag ser ut precis som det gjorde år 1938, då palatset förvandlades till ett museum och öppnades för allmänheten. Hallwylska museet besitter stora samlingar konst, 1600-talsmåleri, porslin, keramik mattor och annat som användes till vardags.
Entré: Fri entré till paradvåningen, guidad visning 60 kr/vuxen, gratis för barn under 19 år, dramavisningar 120 kr/vuxen, 60 kr/barn under 19 år
Mer information: Hallwylska museet, Hamngatan 4, City

Nationalmuseum: Sveriges största konstmuseum
Med ungefär 16 000 konstverk under ett och samma tak kan Nationalmuseum räknas som Sveriges största konstmuseum. Samlingarna sträcker sig från 1500-talet till idag och stora delar av verken består av holländsk konst från 1600-talet och fransk konst från 1700-talet. Dessutom kan man skåda runt 30 000 föremål från hela världen.
Entré: Gratis
Mer information: Nationalmuseum, Södra Blaiseholmshamnen, City

Sjöhistoriska museet: Detaljrika modellfartyg och människans historia till havs
Om du är en obotlig modellfartygsnörd, eller har ett starkt intresse för hur människan färdats över världshaven genom seklerna, kommer du garanterat bli lyrisk vid ett besök till Sjöhistoriska. Och förutom modellfartyg, konst, fotografier och föremål med havsanknytning kan du även kolla in någon av museets tillfälliga utställningar.
Entré: Gratis
Mer information: Sjöhistoriska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 24, Djurgården

Spårvägsmuseet: Spännande spårvägshistoria för liten som stor
Upplev de gamla hästspårvagnarna från 1877 och följ utvecklingen av lokaltrafiken fram till idag. Här finns dokumentation och samlingar av lokaltrafiksektorn som räknas till landts mest heltäckande. Ta med hela familjen på en rolig spårvägsresa i nostalgins tecken.
Entré: Vuxna 50 kr, barn/ungdomar 7-17 år, studerande & pensionärer 25 kr, fri entré under sju år
Mer information: Spårvägsmuseet, Tegelviksgatan 22, Södermalm

Stockholms medeltidsmuseum: Historien kring stans medeltida uppkomst och utveckling
Stockholms medeltidsmuseum öppnade för första gången 1986 för att sedan nyöppna år 2010. Museet bidrar med en omfattande lektion när det kommer till Stockholms uppkomst och medeltida utveckling. Hela utställningsytan är 1750 kvm och här återfinns runt 850 föremål.
Entré: Gratis
Mer information: Stockholms medeltidsmuseum, Strömparterren 3, Norrbro

Postmuseum: Omfattande posthistoria i vackert kulturhus
I ett vackert kulturhus med anor från 1600-talet hittar man Postmuseum, som anses vara ett av världens förnämsta postmuseer tack vare sina unika och omfattande posthistoriska och filatelistiska samlingar. Här kan du studera Sveriges posthistoria och kulturarv. Och förutom basutbudet visas en och annan tillfällig utställning.
Entré: Vuxna 80 kr, rabatterat pris 50 kr, barn/ungdomar upp till 18 år fri entré
Mer information: Postmuseum, Lilla Nygatan 6, Gamla Stan

Junibacken: Barnsligt kul i ett Astrid Lindgren-paradis
Junibacken är ett minst sagt lekfullt museum som bjuder in alla barn till levande interaktion. Och här kretsar allt kring Astrid Lindgrens barnboksvärld. En av de omtyckta attraktionerna är sagotåget som tar med barnen på en berättande resa genom de populäraste sagorna.
Entré: Vuxna 159 kr, barn 2-15 år 139 kr
Mer information: Junibacken, Galärvarvsvägen, Djurgården

Spritmuseum: Dryckesprovningar, finrestaurang och sprithstoria
Intill Wasahamnen öppnar sig ett pampigt museum med tillhörande restaurang. Här kan du förutom att delta i någon av museets alla dryckesprovningar, som till exempel absint- whisky och champagneprovning, också lära dig mer om svenskarnas biiterljuva förhållande till alkohol.
Entré: Vuxna 120 kr, fri entré t o m 15 år
Mer information: Spritmuseum, Djurgårdsvägen 38, Djurgården

Tom Tits Experiment: Centrum för experiment
På Tom Tits i Södertälje får alla vara barn. Bland ett gäng interaktiva experiment, synvillor och häftiga milljöer får man som besökare röra, känna och prova på. Upplev till exempel känslan att vara tyngdlös i en "Space Ball" eller klättra på en digital klättervägg.
Entré: Vuxna 190-225 kr, barn 3-14 år 150-175 kr, student 170-200 kr
Mer information: Tom Tits Experiment, Storgatan 33, Södertälje

Andra guider du kanske är intresserad av
- Aktiviteter: Den kompletta guiden till aktiviteter i Stockholm

Om guiden till Stockholms bästa museer 
Guiden till Stockholms bästa museer uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon bra museum i Stockholm som inte får missas (och som vi har missat). Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Relaterade artiklar:

Visa på karta