Guiden till Stockholms bästa sushi

Det lär ha varit samurajserien Shogun som på 80-talet fick oss att upptäcka sushin på riktigt. Snart var beroendet ett faktum och sushibarerna spridda över hela stan. Idag är den råa delikatessen en favorit bland hungriga stockholmare sugna på något snabbt, enkelt och nyttigt men ändå mättande och gott. Men upplevelsen varierar. Från torra risbäddar till ljuvlig tempura, fusion-sushi och overkligt god sashimi som bara smälter i munnen. Ofta kan vi dock lita på någon av de enklare sushibarerna och spara gourmetupplevelsen och den riktiga Japan-resan till helgen. För att hitta rätt har vi skapat denna guide till Stockholms bästa sushi.

Se även:
- Asiatiska restauranger: Stockholms bästa asiatiska restauranger
- Fiskrestauranger: Stockholms bästa fiskrestauranger
- Skaldjursrestauranger: Guiden till Stockholms bästa skaldjursrestauranger

Roppongi: Seikoen-syskonet
Roppongi öppnades av Tamiji 1994 som ett hål i väggen för avhämtning. Sedan dess har det lilla haket växt till att bli en populär sushirestaurang på Kungsholmen. Inte riktigt vilken sushirestaurang som helst, vilket också märks på uppfinningsrikedomen såväl som på de fina råvarorna. Den generösa menyn innehåller utöver sushi/sashimi även bland annat gyoza och tempura.
Prisexempel: 11 bitar ca 115 kr (mellan, avhämtningsmenyn), 195 kr (kvällsmenyn)
Mer information: Roppongi, Hantverkargatan 76, Kungsholmen


Roppongi

Råkultur: Skandinavisk sushi i stjärnklass
Visst rådet det gastrovibbar på Råkultur; restaurangen öppnades av stjärnkrogen Esperanto och har både vunnit Gulddraken 2011 och nominerats bland de tio bästa restaurangerna på Marin Gastronomi i Sverige av White Guide 2013. Konceptet är tydligt och framgångsrikt; sushi på skandinaviskt vis med hög kvalitet och innovativa kombinationer. För det goda resultatet är dessutom priset överraskande bra.
Prisexempel: 11 bitar ca 133 kr (lunchmenyn), 165 kr (middagsmenyn)
Mer information: Råkultur, Kungstensgatan 2, Östermalm

Ljunggren: Stilrent sushialternativ mitt på Götgatsbacken
Sedan Ljunggren slog upp portarna i anslutning till Brunogallerian har detta stilmedvetna sushialternativ knappast gått någon stockholmare eller besökare obemärkt förbi. Ljunggren erbjuder inte enbart sushi men den råa delen av crossover-menyn fått välförtjänt gott rykte. Sushin kommer i både modern och klassisk tappning, Råbaren intill satsar på Nordisk sashimi.
Prisexempel: 9 bitar ca 134 kr (lunchmenyn), 8 bitar ca 155 kr (middagsmenyn, sushikockens val av nigiribitar)
Mer information: Restaurang Ljunggren, Götgatan 36 (Brunogallerian), Södermalm

 
Ljunggren

Hattori Sushi Devil: Utmärkt sushi med nya kombinationer
Sushin, utbudet och de speciella kombinationerna på Hattori gör det här till ett sushiställe utöver det vanliga. Här får du nyskuren och så färsk fisk som möjligt men också japanska varm- och tapasrätter, så kallade izakaya, om du har fått nog av de råa godsakerna. Med över 20 olika fisksorter på sushimenyn och hög ambitionsnivå erbjuder Hattori lyxkantad råhet och nya japanska smakupplevelser.
Prisexempel: 11 bitar ca 99 kr (lunchmenyn), 155 kr (kvällsmenyn)
Mer information: Hattori Sushi Devil, Tegnérgatan 43, Vasastan

Akki Sushi: Riktiga sushiproffs
Akki Sushi, som tidigare var ett hål i väggen vid Medis, har länge varit ett extremt populärt sushialternativ bland stockholmarna, och smakupplevelsen lever upp till ryktet. Hösten 2013 öppnade Akki längst ner i Hornstullsgallerian.
Prisexempel: 9 bitar ca 105 kr, 13 bitar ca 135 kr
Mer information: Akki Sushi Hornstull, Hornstulls galleria, Södermalm

Sushi Sho: Stans första Michelin-sushi
Sushi Sho öppnade 2014 på Upplandsgatan vid Odenplan och blev inte långt därefter stans första sushirestaurang att få en stjärna i Guide Michelin. Med sushikocken från Akki Sushi i köket levereras råa små konststycken "edomae-style" tillsammans med Tokyo-känsla, hantverkssoja och saké.
Prisexempel: 14 bitar ca 160 kr
Mer information: Sushi Sho, Upplandsgatan 45, Vasastan

Itamae Sushi & Itamae Izakaya: Sushi med stil
Denna lilla sushifamilj, som även inkluderar ett Thai-syskon, golvar gästerna med oväntat bra kvalitetssushi. Du hittar deras sushibar vid Odenplan samt lite lyxigare upplagan Izakaya precis vid St Eriksplan, ett populärt hål i väggen med mycket finess och nytänk.
Prisexempel: 11 bitar ca 99 kr på sushibaren, 12 bitar ca 149 kr på Izakaya
Mer information: Itamae Sushi, Odengatan 62, Vasastan
Mer information: Itamae Izakaya, Odengatan 106, Vasastan

Sushi Koyama: Stans mest prisvärda sushi
På Sushi Koyama beställer du och tar med dig maten upp till övervåningen där miljön går i klassisk och mysig sushihakstappning. Här får du färska råvaror, god service och ett stort utbud av sushi samt dessutom deras omåttligt populära halstrade lax. Koyama hållar riktiga budgetpriser (även i sushisammanhang) trots högkvalitativ sushi och läget precis intill Biblioteksgatan. Restaurangen stänger redan 19.30, så på kvällarna är det takeaway som gäller.
Prisexempel: 13 bitar ca 110 kr
Mer information: Sushi Koyama, Mäster Samuelsgatan 10, City

Raw: Rått och snyggt på Rörstrandsgatan
Raw har gett Birkastan en extra stilig touch av Asien i svart trendformat med stora fönster ut mot gatan. Här kan du ibland få vänta lite på bord, men platserna är fler och tätare än vad man tror och på sommaren är uteserveringen öppen för fler. Sushin är lika snygg som god och helt klart värd sin prisklass. Vill du inte ha fisk kanske torimaki kan vara ett alternativ - friterad kyckling, ruccola och chilimajonnäs med BBQ-sås.
Prisexempel: 12 bitar ca 204 kr (kombisushi), 124 kr (stor sushi, lunchmenyn)
Mer information: Raw Sushi & Grill, Rörstrandsgatan 9, Vasastan

East: Öst möter väst på Stureplan
Alltid lika gångbara stockholmsklassikern East har självklart tydliga influenser från öst, något som bland annat innebär ett innovativt och brett urval av sushi. Menyn erbjuder såväl klassisk som modern sushi tillsammans med ett gäng olika tillbehör. Vill du ha asiatiska smakupplevelser, trevligt häng och bar/klubb-känsla i ett är East med andra ord ett klart alternativ för sushimiddagen.
Prisexempel: 10 bitar ca 160 kr (medium, lunch), 12 bitar ca 243 kr (classic, middag)
Mer information: East, Stureplan 13, Östermalm

Blue Light Yokohama: Nyttig vardagsmat precis som i Japan
På supermedvetna BLY gäller hälsosam och ren sushikonst utan tillsatser; ett äkta japanskt alternativ till den vanliga snabbmatskulturen alltså. Menyn lockar med spännande sushivarianter (vad sägs om lax, prosciutto och mangopué?), en hel del vegetariska alternativ och flera sorters japanskt risvin, sake. Dessutom kan du köpa med dig onigiri, ett nyttigt mellanmål inslaget i sjögräs.
Prisexempel: 8 bitar (kockens val) ca 139 kr, sushirullar 10 bitar ca 119 kr
Mer information: Blue Light Yokohama, Åsögatan 170, Södermalm

Svenska Sushiköket: Väletablerat utanför tullarna
En stor lyx i sushisammanhang är givetvis att kunna få en riktigt bra sushiupplevelse även utanför centrum, något som Svenska Sushiköket med sitt medvetna koncept har blivit. Det här är ett givet, och ganska hajpat, utanför-tullarna-alternativ med kvalitetskänsla och omsorg om maten.
Prisexempel: 9 bitar ca 90 kr
Mer information: Svenska Sushiköket Midsommarkransen, Tellusborgsvägen 76, Söderort
Mer information: Svenska Sushiköket Gröndal, Gröndalsvägen 23, Gröndal

Ki-Mama Sushi: Enkelt sushival i lagom kitschig miljö
För dig som är i krokarna och känner sushisuget är sushibaren Ki-Mama ett populärt och anspråkslöst alternativ. Haka med andra ord inte upp dig på den oansenliga fronten, som går i tropiskt bambutema, här döljer sig nämligen ett mer än värdigt alternativ bland sushihaken. Färska råvaror och lagom stora munsbitar står på menyn.
Prisexempel: 11 bitar ca 110 kr
Mer information: Ki-Mama Sushi, Observatoriegatan 13, Vasastan

Tokyo Diner: Internationell kvalitet i Hötorgshallen
Asiatiska Tokyo Diner är ett givet sushialternativ för lunch i city med läget i Hötorgshallen och den högkvalitativa fusion-maten. Det här är kanske ett av stans mest kosmopolitiska sushiställen - främst för take away, men för den som vill sitta kvar finns platser med fri insyn över det öppna köket där kockarna skapar matkonst framför gästerna. Tänk på att Hötorgshallen stänger kl 18, så se till att vara i tid om du vill ha sushimiddag.
Prisexempel: 11 bitar ca 135 kr (take away 125 kr)
Mer information: Tokyo Diner, Hötorgshallen, City

Tezukuri sushi: Poppis sushi i Sjöstaden
Väntetiderna kan vara långa på den omtalade sushibaren Tezukuri i Hammarby Sjöstad, något som skvallrar om en hel del god och spännande sushi. Här finns många intressanta smaker att utforska, bland annat Tezukuri Roll med tempura-friterade jätteräkor. Med andra ord ett prisvärt guldkorn med både havets godsaker och vegetariska alternativ på den generösa menyn.
Prisexempel: 11 bitar ca 110 kr
Mer information: Tezukuri sushi, Hammarby Kaj 38, Hammarby

Sushikungen: Smaklig sushiavstickare i Kungens Kurva
Kräver kanske en ordentlig omväg för de flesta, men det kan sushin här vara värd. Sushikungen är duktiga på sina omsorgsfulla uppläggningar och garnerar en hel del av laxen med majonnäs på "fusion"-vis. Vegosushin är annars ett populärt alternativ som kan göra besöket extra värt den där omvägen.
Prisexempel: 10 bitar ca 125 kr
Mer information: Sushikungen, Tangentvägen 2, Söderort

Andra guider du kanske är intresserad av
- Fiskrestauranger: Stockholms bästa fiskrestauranger
- Dumplings: Här hittar du bra dumplings i Stockholm
- Vegetariska restauranger: Vegetariska restauranger i Stockholm
- Romantiska restauranger: Guiden till mysiga restauranger i Stockholm
- Nya restauranger: Nya restauranger i Stockholm

Om guiden till Stockholms bästa sushi
Guiden till bra sushiställen i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet något riktigt bra sushiställe i Stockholm som vi har glömt och borde lägga med i guiden. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig upplevelse på det ställe du väljer att gå till.

Relaterade artiklar:

Visa på karta