Guiden till Stockholms smultronställen

Restaurangscenen i Stockholm är hetare än någonsin. Bland annat ruvar stan på ett gäng grymma smultronställen som inte får missas. Ofta är de små till ytan och placerade bortom de stora stråken; ibland är de välbevarade hemligheter bland trogna stammisar. Om du inte redan har nåtts av ryktet så hjälper vi till på traven och guidar dig till allt från små bistrohak till dolda kritikerfavoriter. Du som inbiten foodie kanske redan känner till ett par stycken.

Kolla även
- Värda en resa: Restauranger värda en resa
- Hetaste restaurangerna: Stockholms hetaste restauranger just nu
- Wow-uppevelser: Stockholms bästa restauranger för en wow-upplevelse
- Smakupplevelser: Hyllade matupplevelser i avslappnad förpackning
- Annorlunda restauranger: Annorlunda matupplevelser i Stockholm

Jim & Jacob: Från truck till kvarterskrog
När kockarna Jim Hammargren och Jacob Nermark Hjelm förlorade sin food truck i en brand bestämde de sig istället för att öppna restaurang. Resultatet är Jim & Jacob, en liten och gemytlig kvarterskrog där varierande smårätter och skönt barhäng står i centrum.
Mer information: Jim & Jacob, Surbrunnsgatan 38, Vasastan


Jim & Jacob

Duck & Crab: Intimt och amerikanskt
I skarven mellan Östermalm och Vasastan döljer sig flera kulinariska smultronställen att hålla utkik efter. Intima lilla Duck & Crab öppnade 2015 och bjuder på mys-trendig miljö tillsammans med smaker från andra sidan Atlanten. Bland annat ostron, anka, krabbkakor och amerikanska desserter.
Mer information: Duck & Crab, Rådmansgatan 23, Vasastan/Östermalm


Duck & Crab

Ilse: Skippar trenderna
I samma kvarter som syskonkrogen Duck & Crab hittar du även Ilse, som ligger i BonBons gamla lokaler och drivs av samma ägare. Här gör man uppror mot kortlivade trender och satsar istället helhjärtat på det klassiska, sobra och goda - något som gäller både baren och den intima restaurangen ett par trappsteg upp.
Mer information: Restaurang Ilse, Kungstensgatan 9, Vasastan/Östermalm

 
Ilse

Bistrot Paname: Paris-doldis
På Hagagatan i Vasastan döljer sig denna lilla bistro där du äter grodlår, sniglar och andra franska klassiker. Paname (slang för Paris) är långt ifrån en av stans mest omtalade krogar, men låt inte detta hindra dig från att ta del av trikolor-vibbarna.
Mer information: Bistrot Paname, Hagagatan 5, Vasastan

Barbro: Baren under bron
Läget under Liljeholmsbron gör helt klart detta Asian-fusion-proffs (med bio-bar på undervåningen) lite mer till ett smultronställe, men bortglömt är det knappast. Oavsett om du bor i kvarteret eller måste ta dig tvärsöver stan för att få en smakbit, så är det garanterat värt det.
Mer information: Barbro, Hornstulls Strand 12, Södermalm


Barbro

Café Facile: Intimt och prisvärt i kvarteret
Hög kvalitet till facila priser - det är mottot på franska kvarterskrogen Café Facile i Vasastan. Den intima miljön lockar såväl folk i området som andra krogintresserade som har fått nys om den prisvärda restaurangen.
Mer information: Café Facile, Luntmakargatan 99, Vasastan

Styrelsen: Styr kosan mot Kungsholmen
Du behöver inte ta dig längre än till Kungsholmen för att få kontinentalt kroghäng. Styrelsen drivs av folk som jobbat på Pastis, och här satsar de på sydeuropeisk husman tillsammans med cocktails i avslappnad miljö. Om du inte har nåtts av ryktet än så är har du ännu ett ställe att pricka av på listan.
Mer information: Styrelsen Bar & Bistro, Hantverkargatan 31, Kungsholmen

 
Styrelsen

Landet: Lockar till "landet"
Granne med Konstfack på Telefonplan huserar den här ambitiösa krogpärlan som även har spelningar på övervåningen. Landet lockar både medvetna locals och lite mer avlägsna gäster med bra mat, skönt barhäng och avslappnad stämning.
Mer information: Landet, LM Ericssons Väg 27, Telefonplan


Landet

Babette: Pizzorna du inte vill missa
De nytänkande pizzorna blev snabbt omtalade i foodie-kretsar när Babette slog upp dörrarna, och för alla som har missat dem så är det bara att styra kosan mot Roslagsgatan. Lokalen är liten och den fylls snabbt upp lagom till kvällen, så kom i tid.
Mer information: Babette, Roslagsgatan 6, Vasastan

Pastis: Ett måste för frankofilen
Pyttelilla Pastis finns att hitta bland Gamla Stans undangömda gränder, men den franska restaurangen lockar initierade gäster från hela stan. Kanske är det inte så konstigt om beundrarna väljer att hålla stället för sig själva - här är platserna få och eftertraktade.
Mer information: Pastis, Baggensgatan 12, Gamla Stan

Brasserie Bobonne: Husman från Frankrike
Om du inte har fått nog av franska klassiker så ska du inte gå miste om detta brasserie nära Östermalmstorg. Här serveras husmanskost från en meny som byts ut med jämna mellanrum, och kvarterskrogsmiljön är som upplagd för en dejt.
Mer information: Brasserie Bobonne, Storgatan 12, Östermalm


Bobonne

Marco's: Trevligt kvartershäng i Röda Bergen
Italien-influerade kvarterskrogen Marco's huserar i Röda Bergen nära Sankt Eriksplan. Ett riktigt vattenhål där det bjuds på ambitiösa rätter, mycket vin och skön stämning. Här är mottot att alla ska trivas, små som stora.
Mer information: Restaurang Marco's, Torbjörn Klockares gata 1, Vasastan

La Vecchia Signora: En av stans bästa italienare?
Vissa menar att det här är en av stans bästa italienska restauranger, men har du någonsin hört talas om den? Om inte så är det nog dags att svänga in på Åsögatan och sätta tänderna i den genuina maten med inspiration från regionen Piemonte.
Mer information: La Vecchia Signora, Åsögatan 163, Södermalm

Delikatessen: Paris runt hörnet
Den här romantiska bistron ligger i en gammal brandstation vid Mariatorget, och om du inte har kikat in än så kommer du garanterat att bli inspirerad till ett besök när du väl gör det. Bakom den charmiga ingången på Krukmakargatan döljer sig nämligen ett Paris i miniatyr.
Mer information: Delikatessen Bistro Bar, Krukmakargatan 22, Södermalm


Delikatessen

Knut: Oanad norrlänning
Det är nog inte alla som känner till att det finns en äkta norrlänning i stan, men det gör det. Knut har såväl meny som inredning med inspiration från de djupa skogarna. Här kan man bland annat få tunnbrödspizza och drinkar som innehåller bär.
Mer information: Restaurang Knut, Upplandsgatan 17, Vasastan
Mer information: Knut Bar, Regeringsgatan 77, City


Restaurang Knut & Knut Bar

19 Glas: Kritikerrosat fokus på vin och mat
19 Glas är både en prisbelönt vinbar och hyllad restaurang med höga ambitioner och koll på smakerna. Men för många är kanske inte namnet så bekant. Själva restaurangen ligger en trappa ner, och här kan man utforska några av stans mest prisvärda avsmakningsmenyer.
Mer information: 19 Glas, Stora Nygatan 19, Gamla Stan

Itamae Izakaya: Hål-i-väggen-sushi
Visst, den här sushibaren ligger mitt på Sankt Eriksplan, men den är ett riktigt hål i väggen. Och sushin som serveras är något utöver det vanliga. Dessutom hittar du fishtacos, ceviche, mikrobrygd öl och mycket annat på menyn.
Mer information: Itamae Izakaya, Odengatan 106, Vasastan

Bar Nombre: Poppis avslut på dagen
Även om Bar Nombre är omåttligt populärt för såväl den spansk-nordiska maten som för drinkarna, är det mycket rimligt att du inte har satt din fot här än. Stället är relativt litet och ligger på Odengatan, dit inte minst områdets AW-folk hittar för ett skönt avslut på dagen.
Mer information: Bar Nombre, Odengatan 36, Vasastan


Bar Nombre

Den gamle och havet & Döden i grytan: Italienska syskonklassiker
Två omtyckta syskon med förstklassig italiensk mat på menyn; fiskfokus på den första och lite mer kött på den andra. Även om Den gamle och havet och Döden i grytan är omtalade klassiker så har du kanske än så länge inte hunnit uppmärksamma dem i det allmäna krogbruset.
Mer information: Den gamle och havet, Tulegatan 27, Vasastan
Mer information: Döden i grytan, Norrtullsgatan 61, Vasastan


Den gamle och havet & Döden i grytan

Bar à Vins: Charmig fransk vinbar
Precis vid grönskande Karlaplan ligger denna charmiga vinbar. På de vit- och rödrutiga dukarna äter man säsongsanpassades rätter i franska förtecken och njuter av passade viner från utvalda vingårdar med fokus på ekologi. Här anordnas även champagne- och vinprovningar för den som vill fördjupa sig ytterligare.
Mer information: Bar à Vins, Narvavägen 32, Östermalm

Austin Food Works: Autentiskt "Deep South"-stuk
Austin Food Works är en hyllning till USA, närmare bestämt Austin. Här serveras klassisk amerikansk "comfort food" med en twist. På menyn samsas bland annat mac 'n' cheese, krispig kyckling, BBQ-grillat och reuben sandwich.
Mer information: Austin Food Works, Norrtullsgatan 24, Vasastan


Austin Food Works

Garage del Gusto: Lantligt som i Italien
En hemtrevlig liten italienare mitt i Vasastan som även har vinbar och ekologisk delikatessbutik. Hit hittar du för en toskansk middag lagad på bra råvaror, eller kanske för en aperitivo - afterwork på italienska. Passa på att köpa med dig färsk pasta på lösvikt när du går hem.
Mer information: Garage del Gusto, Västmannagatan 54, Vasastan

Andra guider du kanske är intresserad av
- Nya: Nya restauranger i Stockholm
- Utanför tullarna: Restauranger värda en resa
- Prisvärt: Prisvärda restauranger i Stockholm
- Mysiga: Guiden till mysiga restauranger i Stockholm
- Annorlunda restauranger: Annorlunda matupplevelser i Stockholm

Om guiden till smultronställen i Stockholm
Guiden till Stockholms smultronställen uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra restaurang i Stockholm som inte får missas (och som vi har missat). Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Visa på karta