Restauranger som serverar smårätter i Stockholm

Det råder inga tvivel om att den senaste trenden på Stockholms krogkarta är små- och mellanrätter - och då menar vi inte tapas utan förrättsstorlek, hors d'oeuvres-style. Stockholm har ett gäng riktigt bra restauranger som satsar enbart på smårätter. Utbudet sträcker sig från trendiga Asian-fusion-hak till kontinentala restauranger med avslappnad bistrokänsla. Mellanrättshypen kan anpassas efter tycke och smak. För att du ska hitta rätt har vi skapat denna guide till restauranger som serverar smårätter i Stockholm.

Se även:
- Tapas: Guiden till Stockholms bästa tapasrestauranger

Ling Long: Moderna asiatiska smaker
Ling Long ligger i anslutning till Story Hotel och serverar spännande asiatisk mat i en modern, industri-chic lokal. Med inspiration från Sichuan-provinsen i Kina samt Bali och Singapore satsar man på mellanrätter - perfekta att dela med hela sällskapet. I baren står prisbelönta bartendrars för innovativa cocktails.
Mer information: Ling Long, Riddargatan 6, Östermalm


Ling Long

Eatery Social Skanstull: "South meets South"
Hemgjorda tortillas, ceviche, tacos och sydamerikanska burgare, det är några av inslagen på Marcus Samuelssons latinamerikanska matkoncept inne i Clarion Hotel. Här kan man även kombinera smårätterna med tequila, mezcal och andra drycker från baren. En mötesplats för alla sällskap.
Mer information: Eatery Social Skanstull, Ringvägen 98, Södermalm


Eatery Social Skanstull

Jim & Jacob: Innovativa smårätter
Välrenommerade kockarna Jim Hammargren och Jacob Nermark Hjelm står bakom detta gemytliga koncept. Med fokus på råvaran serveras ambitiösa och innovativa smårätter i ett charmigt litet krypin. Förvänta dig smakupplevelser såsom tryffelsliders och hjorttartar kombinerat med öl från lokala mikrobryggerier.
Mer information: Jim & Jacob, Surbrunnsgatan 38, Vasastan


Jim & Jacob

Brasseriet: Pompa och ståt
Anrika Brasseriet stoltserar med stans kanske vackraste lokaler, komplett med guldpelare och kristallkronor samt utsikt över Gamla Stan och slottet. Här satsar man på mellanrätter med en fransk touch och på Guldterrassen samsas klassiska svenska smaker i modern tappning.
Mer information: Brasseriet, Gustav Adolfs torg, City


Brasseriet

Matbaren: Gourmet-mellanrätter
Kändiskocken Mathias Dahlgrens hyllade restaurang serverar mellanrätter med inspiration från hela världen. I den moderna bistron satsar man på de bästa råvarorna, och tanken är att man beställer en rätt åt gången, i vilken ordning och hur många man själv vill. En lyxig gourmetupplevelse helt enkelt.
Mer information: Mathias Dahlgren Matbaren, Södra Blaiseholmshamnen 6, City

Le Nom: Tematiska smårätter
Bar Nombres uber-chica systerkrog har höga ambitioner och satsar på fine dining i avslappnad miljö. I den färgglada lokalen med rosa väggpaneler, marmorskivor och mässingdetaljer serveras en meny som är indelad i grönt, havet och kött. Beställ in ett gäng för att dela eller unna dig en vegetarisk avsmakningsmeny.
Mer information: Le Nom, Roslagsgatan 6, Vasastan

 
Le Nom

Farang: Ett kulinariskt Fjärran Östern
Trendiga Farang bjuder på en kulinarisk tripp till Thailand. I den gamla industrilokalen råder creddiga sydostasiatiska vibbar med kreativa fusionrätter. Ekologiska och närproducerade råvaror och ett stort utbud av vegetariska alternativ gör detta ställe ett självklart val för smårättsentusiaster.
Mer information: Farang, Tulegatan 7, Vasastan


Farang

Tegelbacken: Mellanrätter à la Markus Aujalay
På Markus Aujalays tredje restaurang står europeiska smaker och trevlig atmosfär i centrum. Menyn är indelad i kallt, varmt och sött, och här rekommenderas 3-4 rätter per person. Beställ in ett gäng mellanrätter som burrata, råbiff och grillad fisk efter tycke och smak - och lämna självklart plats för dessert.
Mer information: Tegelbacken, Tegelbacken 2, City


Tegelbacken

Lokal Izakaya: Med råvaran i fokus
Lokal Izakaya samlar inspiration från den japanska pubkulturen, izakaya. Här är tanken att man ska kunna svänga förbi på ett glas och avnjuta smårätter. Det satsas på råvaran istället för komplicerad matlagning. Njut av maki, sashimi och varmrätter samt avslappnat barhäng.
Mer information: Lokal Izakaya, Scheelegatan 8, Kungsgatan

 
Lokal Izakaya

Österlånggatan 17: Charmigt i Gamla Stan
Denna gemytliga kvarterskrog drivs av folket bakom populära Nybrogatan 38 och Nytorget 6. Här råder samma tänk som hos systerhaken - det ska vara gott, prisvärd och enkelt att dela. Franskdoftande mellanrätter på lokala råvaror serveras. Lokalen präglas av lädersoffor, pinnstolar och trendiga mässingdetaljer.
Mer information: Österlånggatan 17, Österlånggatan 17, Gamla Stan

 
Österlånggatan 17

Vinköket: Vin och mat i schysst kombo
Runt hörnet från Österlånggatan 17 - vägg i vägg med Le Rouge - kombineras goda viner med små- och mellanrätter hos syskonet Vinbaren. Smakerna är inspirerade av både Medelhavet och svenska hemtrakter, med bland annat miniburgare, löjrom och frikadeller på menyn. Mysigt och hängvänligt.
Mer information: Vinköket, Brunnsgränd 2-4, Gamla Stan


Vinköket

Halv Grek plus Turk: Egna medelhavstolkningar
Halv Grek plus Turk har legat på Östermalm sedan 1996 och har dessutom gett ut egna mezerecept. Menyn är full av grekturkiska smårätter att dela runt bordet, från tzatziki till kebab. Här finns något för nästan varje smak - såväl vegetariska alternativ som kött och skaldjur.
Mer information: Halv Grek plus Turk, Jungfrugatan 33, Östermalm


Halv Grek plus Turk

Waipo: Fina smårätter från Kina
Kinesiska smårätter, eller "tapas" som restaurangen kallar dem, serveras här i internationellt fine dining-format. Waipo, "mormor" på kinesiska, bjuder på en social måltid med hela familjen eller kompisgänget. På menyn hittar ni bland annat dim sum och andra genuina smaker från Kina.
Mer information: Waipo, Drottninggatan 25, City


Waipo

Tap Room: Kreativt från USA
På Tap Room i anslutning till Clarion Hotel Amaranten hittar du inte bara cocktails på kran - här kombineras de handgjorda drinkarna dessutom med kreativa amerikanska smårätter från det öppna köket. Bakom den 60-talsdoftande restaurangen och baren står stjärnkocken Marcus Samuelsson.
Mer information: Tap Room, Kungsholmsgatan 31, Kungsholmen

 
Tap Room

Hilma: Modern streetfood från hela världen
Designhostlet Generator har en lika kreativ som social restaurang och bar, där man kan umgås över internationell streetfood, öl, cocktails och cider. Välj och vraka bland allt från sashimi till langos - eller varför inte festa loss på hotdogs?!
Mer information: Hilma, Torsgatan 10, City/Vasastan


Hilma

Barobao: Bara Bao på Barobao
Som namnet antyder serverar detta trendiga hak enbart Bao, en kinesisk rätt med street food-rötter. Det ångkokta brödet fylls med spännande ingredienser och smakkombinationer. Våga testa något nytt. Utöver det är Barobao värt ett besök enbart för inredningens skull - essensen av skandinavisk minimalism i nytappning.
Mer information: Barobao, Hornsgatan 66, Södermalm

Barbro: Norden möter Japan
Superpoppis och något undangömt; Barbro bjuder på avslappnat Söderhäng med nordisk-japanska förtecken och prisvärda fusionrätter. Stående favoriter är spicy tuna och biff sashimi. Här finns även stans enda bio-bar.
Mer information: Barbro, Hornstulls Strand 13, Södermalm


Barbro

Minh Mat: Eko, närodlat och vegan
Det råder inget tvivel om att det asiatiska köket är mästare när det kommer till mellanrätter. På denna vietnamesiska bistro är det eko-produkter och närodlade råvaror som står i centrum. Menyn stoltserar med autentiska street food-inslag och det är bara att välja och vraka bland smakrika rätter. De erbjuder även ett brett utbud av veganalternativ.
Mer information: Minh Mat, Odengatan 94, Vasastan

EAT: Internationellt à la mästerkockar
Eat kombinerar internationella influenser från England, Frankrike och Kina. Aptitretande fusionrätter skapas av sju mästerkockar från Kina samt Henrik Norström som står bakom B.A.R.. Stället är uppdelat i tre med en bistro för lunch och middag, Market i snabbmatsstuk och Eat Garden - en kinesisk biergarten.
Mer information: EAT Restaurant, Jakobsbergsgatan 15, City

Extratips: Tapas
Vad vore en guide till små- och mellanrätter i Stockholm utan att nämna tapas. Även om de inte helt faller in i kategorien så ligger detta spanska koncept helt rätt i tiden. Klassisk eller nytänkande - du väljer själv.

Boqueria: En tidsenlig mötesplats
Denna populära restaurang och bar har rötter i det spanska köket och stoltserar med över 50 tapasrätter. Slå dig ner i den livade baren eller något lugnare bistrodelen och utmana dina sinnen.
Mer information: Boqueria, Jakobsbergsgatan 17, City

 
Boqueria

Xarcuteria: Sydländsk charm
Xarcuteria samlar inspiration från Barcelona, Madrid och Milano. Spanska och italienska råvaror står i fokus på denna lilla tapasbar. Här serveras utvalda charkuterier - därav namnet - och tapas så klart. Tanken är att gäster ska få testa olika smaker. Den stilrena, något minimalistiska miljön bidrar till en gemytlig helhet.
Mer information: Xarcuteria, Hantverkargatan 40, Kungsholmen

 
Xarcuteria

Cultur: Svenskt och snärtigt
Cultur ligger charmigt beläget på en kullerstensgata mitt i Gamla Stan, tvärsöver gatan från syskonet Den Gyldene Freden. Från början ett ställe för medelhavinspirerade tapas, men idag är det svenska smårätter efter säsong som gäller. Tänk "social dining" i avslappnat och "busigt" format, med skön musik och kvällens dj.
Mer information: Cultur Bar & Restaurang, Österlånggatan 34, Gamla Stan


Cultur Bar & Restaurang

Andra guider du kanske är intresserad av
- Tapas: Guiden till Stockholms bästa tapasrestauranger

Om guiden till restauranger som serverar smårätter i Stockholm
Guiden till restauranger som serverar smårätter i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon restaurang som satsar på mellanrätter i Stockholm som inte får missas (och som vi har missat). Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Relaterade artiklar:

Visa på karta