Bistro Humlehof Bistro Humlehof

Stockholms bästa central- och östeuropeiska restauranger

Letar du piroger, soppa och några av Stockholms bästa wienerschnitzlar? Influenserna från de centrala och östra delarna av Europa blir allt vanligare bland stans krogar. Här samlar vi polska, tjeckiska, ryska, ungerska, tyska och österrikiska restauranger med traditionell och lite mer nytänkande mat på menyn. I guiden får du allt från ryska piroger till tjeckiskt öl och tysk hantverkskorv.

Innehållsförteckning
  1. Centraleuropeiska och östeuropeiska restauranger i Stockholm
    1. Bierhaus – Förläng Oktoberfesten
    2. Zum Franziskaner – Historisk krog
    3. Soldaten Švejk – Lilla Prag
    4. Bar Central – Centraleuropeiskt på Folkoperan
    5. Två små svin – Från Danmark och Tjeckien med kärlek
    6. Liebling – Tysk ölbar och bistro
    7. Bistro Humlehof – Goda ölhallssmaker
    8. Café Eurobar – Hemlagat från Östeuropa
    9. Moldau – Stans bästa schnitzel?
    10. Belgobaren – Med kärlek till Belgien
    11. Östgötakällaren – Östinfluenser i hemtrevlig Södermiljö
    12. Fondueboden – Som i Schweiz
    13. Mozarteum – Rejäla portioner

Centraleuropeiska och östeuropeiska restauranger i Stockholm

Bierhaus

Förläng Oktoberfesten

Tyska öl- och korvhuset Bierhaus serverar prisvärd kvalitetsmat från hela Tyskland och faller garanterat bärsälskare i smaken. Här hittar du hantverkskorv, schnitzel och andra delikatesser på menyn, som matchas med ett stort utbud tyskt fatöl i klassisk ölhallsmiljö. 

  • Kök: Tyskt

Zum Franziskaner

Hemsida

Historisk krog

Zum Franziskaner har anor från 1800-talet och är därmed en av Stockholms äldsta restauranger. De har dessutom blivit utnämnda till en av världens bästa tyska krogar av CNN. Här hittar du svensk och tysk husmanskost och ett brett sortiment av öl.

  • Kök: Tyskt och svenskt

Soldaten Švejk

Hemsida

Lilla Prag

Kombinera stimmig ölhallskänsla med prisvärd tjeckisk mat på en populär klassiker från 60-talet. Mängder av tjeckiskt öl får sällskap av välbeprövade klassiker som Pragerschnitzel och friterad ost. Mer Pragkänsla än så här blir det inte i Stockholm, men kom i tid för att få plats.

  • Kök: Tjeckiskt

Bar Central

Centraleuropeiskt på Folkoperan

Redan på namnet hörs varifrån denna Söderkrog hämtar sin inspiration. Givetvis är det från Centraleuropa, med en meny fylld av rejäla inslag som korvar, ost, schnitzel, surkål, pickles och färsk pilsner. Bar Central består av två barer och en matsal, och hittas i anslutning till Folkoperan.

  • Kök: Polskt, ungerskt och tyskt
Två små svin – Central- och östeuropeiska restauranger
Två små svin
Två små svin – Central- och östeuropeiska restauranger
Två små svin
Två små svin – Central- och östeuropeiska restauranger
Två små svin
Två små svin – Central- och östeuropeiska restauranger
Två små svin
Två små svin – Central- och östeuropeiska restauranger
Två små svin
Två små svin – Central- och östeuropeiska restauranger
Två små svin
Två små svin – Central- och östeuropeiska restauranger
Två små svin
Två små svin – Central- och östeuropeiska restauranger
Två små svin
Två små svin – Central- och östeuropeiska restauranger
Två små svin
Två små svin – Central- och östeuropeiska restauranger
Två små svin

Två små svin

Från Danmark och Tjeckien med kärlek

Menyn domineras främst av danska smörrebröd, men Två små svin bjuder lika gärna på tjeckiskt öl och husmanskost från Centraleuropa. Årstarestaurangen öppnade så sent som 2014, men här råder känslan av en gammal ölhall. Ett hett och kontinentalt tips utanför tullarna.

  • Kök: Danskt, tjeckiskt

Liebling

Hemsida

Tysk ölbar och bistro

Strax intill Mariatorget har gänget på Liebling etablerat en liten bit av Tyskland, i form av en bistro med tyska delikatesser och ölbar en trappa ner. Beställ in pretzels, tysk chark och annat smått och gott, eller mätta magen ordentligt med stadiga rätter som schnitzel eller korvfest för två. På menyn finns även vegetarisk schnitzel samt en mängd olika tillbehör. Både öl- och vinlistan dignar av tyska etiketter.

  • Kök: Tyskt

Bistro Humlehof

Hemsida

Goda ölhallssmaker

En klassisk pub med opretentiös stämning och vällagad mat på Söder och i Vasastan. Här hittar du ett stort utbud av tjeckiskt och tyskt öl, men också typiska maträtter från Centraleuropa. Schnitzel och gulasch är obligatoriska inslag på kvarterskrogens kvalitativa meny. Glöm sunkigt ölhak.

  • Kök: Tyskt, tjeckiskt

Café Eurobar

Hemlagat från Östeuropa

På detta hemtrevliga hak vid Skanstull är det mat från Ryssland, Ukraina och Belarus som genomsyrar menyn. Inte minst caféets dumplings-liknande pelmeni och vareniki lockar många foodies, och du kan också få dig en mättande portion rysk rödbetssoppa. Vill du inleda med något smått kan du välja bland olika krämiga sallader, pickles och sill.

  • Kök: Ryskt, ukrainskt och belaruskt

Moldau

Stans bästa schnitzel?

Stammistät och ocreddig kvarterskrog i Hornstull som enligt vissa har stans bästa schnitzel. Här möts Österrike och Tjeckien såväl på menyn som i den rustika inredningen och personalens folkdräkter. På sommaren har Moldau även en populär uteservering med fint läge i Bergsunds Strand.

  • Kök: Österrikiskt, tjeckiskt

Belgobaren

Hemsida

Med kärlek till Belgien

På Belgobaren genomsyras både menyn och atmosfären av en gedigen kärlek till Belgien. Här kan du njuta av smaker signerade det belgiska köket till både lunch och middag. Dessutom hittar du drygt 300 sorters belgisk öl och en separat meny med bara musslor. Det anordnas även olika events, som till exempel livemusik och ölroulette. Håll utkik på hemsidan efter senaste nytt.

  • Kök: Belgiskt

Östgötakällaren

Hemsida

Östinfluenser i hemtrevlig Södermiljö

Både ölfantaster och matgäster får sitt på hemtrevliga kvarterskrogen Östgötakällaren. Influenserna kommer bland annat från Tyskland och Tjeckien, och menyn inkluderar klassiker som schnitzel, surkål och knödel. Här har menyn hållits mer eller mindre intakt sedan 1986.

  • Kök: Tyskt, tjeckiskt

Fondueboden

Som i Schweiz

Att hitta en tvättäkta fonduerestaurang utanför Schweiz är lättare sagt än gjort, men vid Vanadisplan kan du avnjuta den ostiga nationalrätten i rustik alpmiljö. Menyn på Fondueboden listar flera olika varianter, varav ostfondue med pickles och chark är den mest klassiska. Kombinera med ett litet glas kirsch eller körsbärsbrännvin för en riktig helhetsupplevelse.

  • Kök: Schweiziskt 

Mozarteum

Hemsida

Rejäla portioner

För en rejäl måltid i äkta kvarterskrogsmiljö kan du bege dig till Mozarteum på Kungsholmen. Bland rutiga dukar och hemtrevliga inredningsdetaljer serveras generösa portioner schnitzel i tre olika versioner: wienerschnitzel, pariserschnitzel och cordon bleu – det vill säga schnitzel fylld med ost och skinka. Dryckeslistan följer samma tema, med öl från både Tyskland och Österrike. 

  • Kök: Österrikiskt, tyskt och svenskt

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;