Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Fotografiska

3,8 • 12 recensioner
Fotografiska

Stockholm stoltserar med en mångfald av konst- och designutställningar, men innan Fotografiska slog upp portarna fanns det inget renodlat fotografiskt museum. Sedan Fotografiska gjorde entré 2010 har glappet fyllts med en storfavorit på museikartan. Här kan man även gå på konserter och föreläsningar samt äta och dricka gott.

Utställning
Fotografiska, som huserar i ett K-märkt tullhus vid Stadsgårdskajen, är inget vanligt museum utan kan snarare beskrivas som en internationell mötesplats för fotografi. Storspelare som Martin Schoeller, Robert Mapplethorpe, Nick Brandt, Annie Leibovitz och David Drebin är bara några av dem vars bilder har prytt väggarna.

Förutom stora fotoutställningar erbjuds även utbildningar, föreläsningar och workshops för både amatörer och professionella fotografer, liksom konserter och "artist talks". Här kan man även arrangera event eller konferens. Och för den med shoppingsug finns en uppsjö av fotoböcker i butiken med alster av både stora och lite mer okända namn. Priserna är anpassade efter varje plånbok.

Restaurang
Fotografiskas restaurang är en populär förlängning av konceptet. Med stans kanske mest imponerande utsikt över Djurgårdsfjärden och Skeppsholmen satsar köket på en levande meny. 2014 inledde Fotografiska en omfattande satsning på restaurangen i huset och tog in Paul Svensson som kreativ ledare. Med en meny fylld av gröna, närproducerade och ekologiska råvaror lovordades restaurangen snabbt som en av stans absolut bästa och prisades bland annat med Gulddraken 2015.

Säsongsbaserade rätter serveras där grönsaken är huvudnumret alltså. Gästerna väljer själva ihop en meny med kalla, varma och söta växträtter, och för köttätare finns det animaliska proteinet som tillval. Tanken är att erbjuda en upplevelse för alla sinnen, där maten, konsten och miljön kombineras på tidsenligt vis. Både lunch och middag serveras här och helgtid dukas det även upp till en uppskattad brunch.

Bar
Baren på Fotografiska präglas av samma hållbarhetstänk som restaurangen. Tillgänglighet och inkludering är ledord. Här serveras nytänkande ekologiska, alkoholfria drinkar med spriten "on the side", skapat av ett gäng med gedigen erfarenhet. Baren drivs av Paul Svensson och Andres Basile.

Café
Caféet erbjuder en stunds avkoppling mellan utställningar. Här serveras vällagade soppor med grönt eko-fokus, samt bakverk och egenrostat kaffe. Kvällstid förvandlas caféet till bar.

Recensera

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera.

Ärlighet varar längst!

Avbryt
Anna A.

Jag har flera gånger varit på fotografiska och kan verkligen rekommendera deras utställningar men det var första gången som jag provade deras brunch som vi verkligen hade sett fram emot att prova då fotografiskas restaurang har fått flera utmärkelser så... Visa hela »

Adam L.
Gunilla W.

God mat men små portioner

Fredrik J.

Fotografiska har verkligen lyckats med att skapa ett popigt museum med bred publik. Och det är väldigt bra.

Jacob H.

Ett museum som byter utställning ofta så man gärna kommer tillbaka, deras restaurang är trevlig och har en härlig utsikt över Skeppsbron och deras shop har ett väldigt brett sortiment av fotoböcker inom flera genres.

Lisen K.

Unikt! Utställningar i världsklass, härligt häng med café och bar och Stockholms bästa utsikt. Rekommenderas!

Carl B.

Passade på att testa deras brunchbuffé vid senaste besöket. Maten kändes lätt och fräsch med stort fokus på det gröna. Priset var dock aningen i överkant enligt mig, men å andra sidan vägdes det upp av den magiska utsikten över Stockholm.

Anders C.

Vilket ställe åt brunch och tittade på väldigt bra utställningar.

Mikael B.

Brunch på fotografiska bör man undvika

Trevlig service men mat utbudet under all kritik för att vara en brunch

ALDRIG mer, tyvärr finns ingen överkryssad stjärna annars hade det varit valet

Julia C.

Restaurangen har ett intressant koncept, men tyvärr blir det lite konstlat. Kombinationerna är överraskande och det är spännande. Men det blir många smakblandningar och dessutom dyrt att ta in de rekommenderade fyra rätterna per person á 125 kr styck (mer o... Visa hela »

Madeleine J.

Modernt, intressanta utställningar, väldigt fräscht och trevlig personal. Ett ställe man gärna går till flera gånger.

Mikael

Fotografiska är ju trevligt, men maten blev jag inte så imponerad av. Var där på någon slags helgbrunch.

Så tycker pressen

5 av 6 · SvD Mat & Vin · 2015-03-18

“Ändå är det få museirestauranger som verkligen lyckas – det är som att kraften inte riktigt räcker för att tillgodose både en konstnärlig och en gastronomisk upplevelse. Här är Fotografiska ett undantag.”

20 av 25 · Dagens Industri · 2015-03-04

“...nyskapande, spännande och inte minst välsmakande. För att inte tala om nyttig.”

4 av 6 · Nöjesguiden · 2015-02-26

“Fotografiska är utan större konkurrens stans klart bästa museirestaurang”

5 av 5 · DN Krogkommissionen · 2014-12-19

“...ett måste för varje matälskare”

21 av 25 · Dagens Industri · 2014-11-19

“...grönsakstrenden är här för att stanna. Det är på tiden.”