Att leva och dö som Joe Strummer

Marcus Birros roman Att leva och dö som Joe Strummer har blivit ett kulturprojekt som sträcker sig långt utanför bokens pärmar, nu turnerar han runt i Sverige tillsammans med The Mission-sångaren Wayne Hussey och musikern Mats Lerneby med en föreställning där boken möter musiken som inspirerade Birro till att skriva den.
- Wayne Hussey och jag träffades för första gången 2005 efter en The Mission-spelning, jag hade märkt att jag skrivit om The Mission i nästan alla mina böcker och gick fram till honom efter konserten och gav honom en trave böcker och sa typ: "Titta på sida 25, boken är på svenska men där står ditt namn". Vi fick rätt bra kontakt då och hade roligt ihop, många författare vill ju bli rockstjärnor, och många rockstjärnor vill bli författare, så vi kanske möttes på halva vägen, säger Marcus Birro.

På torsdagen kommer den osannolika trion till Reginateatern i Uppsala, i all sin anspråkslöshet lär det bli en oförglömlig show.
- Jag hoppas att publiken får en rolig stund, det är en opretentiös föreställning där vi försöker väva ihop stand up och textläsning med lite av Wayne Husseys musik, Wayne Hussey har nog aldrig varit i Uppsala tidigare så det är ju en unik chans att träffa en gammal rockfarbror, säger Marcus Birro.