Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Vilken dag detta varit - fylld av intryck från morgon till kväll!

Efter frukost begav vi oss till slumområdet Kabaadi Basti i Rangpuri här i Delhi. I området bor cirka 2.000 familjer i provisoriska hem byggda av kartonger och med plåttak, i princip bygger man av vad man kan hitta på soptippen. Soptippen är faktisk dessa människors enda källa till försörjning; de kallas för "rag pickers" och ägnar sig åt att rota bland sopor och sortera upp dem i sina beståndsdelar, lite av vad vi hemma i Sverige skulle kunna kalla källsortering. Skillnaden är dock att här sker det i 40 graders värme i en kåkstad som egentligen inte erkänns eller ens får finnas. Flugorna surrar likt svarta moln och hygienen är i det närmaste obefintlig då man helt saknar tillgång till rent vatten.

Toalettbesök sker till 100% genom sk. "open defecation" - helt i det fria då området inte har en endaste toalett. Med detta kommer såklart mängder av problematik; landägaren har förbjudit de bosatta att uträtta sina behov i närmsta skog/djungel vilket innebär att de måste bege sig mot och förbi nästa stad för att i deras skog uträtta sina behov; som alltid lättare för killar då kvinnor har det lite omständigare och dessutom ofta utsätts för övergrepp i skydd av buskar och träd.

Jag ska inte säga att dagen har varit fruktansvärd även om jag såklart lider med dem som måste leva under dessa omständigheter - dagen har nämligen gett mig så mycket värdefullt tillbaka i form av kunskap, känslor och information som jag i min tur kan sprida vidare till andra och på så sätt i förlängningen kanske hjälpa till att bidra till förändring. 

Har träffat så många starka och levnadsglada människor idag, människor som gett en balans till många tankar inom mig själv. Detta är något alla borde få möjlighet att uppleva - så mycket bättre vår värld skulle kunna bli...

Kram M

Vill du vara med och hjälpa WaterAid och deras arbete för att ge områden som detta tillgång till rent vatten och sanitet? SMS:a VATTEN till 72980 så bidrar du med 50 kr till att förändra liv!

Skriv en kommentar

Så viktigt jobb ni och Water Aid gör för alla dessa fina människor!!
Hoppas resan fortsätter med mycket intryck som ni kan dela med oss :)
Kramen

Jag vet hur ni känner det!
Var i Syd Afrika i somras, besökte då kåkstäderna där det bor miljoner utan vatten och el! Man tror inte det är sant, Syd Afrika är ju ändå ett rikt land mot Indien. det är en skam för Syd Afrika att ha det så! Underbart att ni ställer upp och åker dit och försöker att dom ska få det bättre. Många kramar till er båda! Var rädda om ER!

Kommentera