Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Nu är det ganska precis tio år sedan jag valde att säga upp mig från trygghet och välbetalt ledarjobb för att prova mina egna vingar inom mer kreativa områden. Ett av de bättre besluten någonsin även om det såklart stundtals varit tufft, framförallt i början, innan man jobbat in återkommande klienter och skapat sig själv ett namn och renommé. Sverige är ett ganska tufft land för egenföretagare så det där med semester och sjukdagar försvann liksom i samma veva som jag slutade vara anställd. Numer får man jobba även om man är sjuk eller bortrest. Business never sleep som det ju heter.

 

Som liten företagare är du ju väldigt beroende på att dina kunder betalar sina fakturor i tid vilket ofta inte är fallet, även om du sätter en kortare betalningsfrist så utnyttjar de flesta de lagstadgade 30 dagarna netto så ibland kan det dröja länge från ett jobb är utfört till du får betalt. Sen finns det ju tyvärr såklart de som inte betalar alls också - är summan inte jättestor så är det liksom ingen idé att processa med inkasso och kronofogde - då äts fakturabeloppet snabbt upp av alla omkostnader. Eftersom jag just nu håller på och hjälper en vän att starta eget inom samma bransch så snubblade jag över en ny fakturatjänst som jag själv önskat fanns när jag satte igång. Billhop, som den heter, går runt problemet med långa betalningsfrister (för de egna fakturorna måste ju betalas oavsett om dina kunder betalar eller inte) genom att du använder den räntefria krediten på ditt kreditkort för att betala alla dina fakturor och räkningar. I jämförelse med factoring (när du säljer dina fakturor vidare till ett lägre belopp) känns det mer prisvärt och enkelt med en sån här lösning just i en uppstartsfas innan ekonomin och fakturorna i bolaget kommit i självrullning. Ett litet tips  till dig som kanske är i början av livet som egen företagare!

Nu när jag tänker tillbaka på de senaste tio åren så inser jag verkligen hur kul jag haft som egen. Visst, mycket jobb men det har varit roliga och utvecklande jobb kombinerat med mycket frihet - svårslaget!

Kram M

Skriv en kommentar