Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Så är vi då till slut hemma efter vår resa som tagit oss både till Östafrika och Nederländerna. Eftersom jag inte varit inne i Amsterdam tidigare så tänkte jag sammanställa några av mina bästa intryck för er andra som ska dit för första gången! Under våra fyra dagar bodde vi på INK Hotel på rekommendation av en av Magnus Instagramfollowers. Prisvärda (ca 2500 kronor per natt) och fräscha rum, om än ganska små. Personalen var supertrevlig men om du funderar på middag på hotellrestaurangen så ät någon annanstans. Mer eller mindre alla i lokalen hade strul med sina beställningar, så även jag - maten innehöll inte alls det servitören sa. Utbudet var dessutom ganska skralt och kockarna hade fallit lite för myten om det moderna och försökt slå knut på sig själva för att skapa udda och trendiga rätter och slutresultatet blev sådär.

En restaurang som däremot var riktigt bra var Van Rijn på Rembrandtplein. Bra urval, snabb service och framförallt gott! När det gäller sevärdheter och "att göra" så är urvalet massivt i Amsetrdam. Det finns ett museum för allt eller vad sägs om tortyrmuseum, haschmuseum, prostitutionsmuseum eller något av stadens alla ostmuseum? Nu blev det inget av dessa för oss dock, vi valde istället Van Gogh och Anne Franks Hus. Tror kanske just dessa två är vad de flesta väljer under sitt första besök och det är bra val; lite av "måste ha gjort". Hade gärna hunnit med även Rembrandts Hus men det får helt enkelt bli nästa gång!

Något annat vi uppskattade oerhört var galleri,- och konstkvarteren längs Nieuwe Spiegelstraat - finns så galet mycket spännande, fint och intressant att hitta här - här spenderade vi flera timmar! Eftersom det var höst i luften (om än soligt och fint väder) så stannade vi ofta till på stadens mångfald av mysiga caféer för en värmande Latte Macchiato och ibland till och med en pannkaka eller våffla  med någon god fyllning.

På trevliga Grand Hotel Krasnapolsky (där vi först tänkte bo) finns trevliga lobbybaren "The Tailor" som serverar drinkar i världsklass, en av deras bartenders utsågs just till världsmästare och det är lätt att förstå varför. Perfekt avrundning på en lång dag till fots i Amsterdam!

Shopping hittar du i överflöd. Längs de stora shoppinggatorna kändes det dock som "copy and paste" - de flesta butiker såg nästintill likadana ut; sortimentet likaså. Du hittar såklart de stora internationella kedjorna såsom H&M, Footlocker och Zara representerade men det är på de Bijenkorf vid Dam Square som jag tycker sätter Amsterdam på kartan - fantastiskt varuhus med suveränt urval och supertrevlig foodcourt högst upp. Påminner en hel del om Harvey Nichols i London - fast mycket större!

Även om kopplingarna till den tidigare koloniseringen i Indonesien ständigt gör sig påmind i stadens restaurangutbud så blev det aldrig ett besök på någon av Amsterdams alla Indonesiska restauranger, även detta sparar vi till nästa gång. Mina reserfarenheter säger att det inte är någon idé att försöka klämma in allt en stad har att erbjuda under första besöket - i all stress är det lätt att missa att ta in stadens puls och personlighet. Då åker jag hellre två gånger om jag känner att jag missat något. Gång nummer två hittar man ju dessutom mycket bättre och kan hoppa över det man gjorde och såg förra gången!

Gillar du trädgård och plantering ska du såklart inte missa den flytande tulpanmarknaden Blomenmarkt. Här kan du köpa tulpanlökar av alla de slag. Svarta, vita, knubbiga, smala, krusiga eller släta - det är här du hittar dem. Kan tänka mig att ett besök på våren är det allra bästa!

Flott skjuts till flygplatsen i en Maybach och uniformsklädd chaufför!

Det jag tror de flesta gillar allra mest med Amsterdam är nog dock att flanera omkring bland alla kanaler och gränder. Det tar ett tag att lokalisera sig - även för mig som har ett lokalsinne som en brevduva. Amsterdam har något för alla - lite beroende på vad man är ute efter!

Kram M

Skriv en kommentar

Tack for inspirende läsning ⭐️ 👍⭐️ och trevlig helg 🌷

Kommentera