Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Häromdagen gjorde jag en indisk rätt som har kommit att bli en favorit när vi ätit den ute på restaurang. Hittade receptet i en vegetarisk kokbok med inriktning "junkfood" men jag ser inte riktigt vad som skulle vara "junk" i det hela, speciellt inte om man som jag gärna håller ner på kolhydraterna. Supergod blev den i alla fall och hur stark du gör den bestämmer du såklart själv - originalreceptet nedan är ungefär mediumstark, kanske till och med något mildare än så. Jag drog i lite extra chiliflakes på slutet för att få ännu mer sting.

Rätten består egentligen av två delar, en kryddig tomatsås (Palak) och en svagt kardemummadoftande färskost (Paneer). Den är absolut inte svår att göra även om det kanske kan te sig omständigt när man först läser receptet - funkar ypperligt som vardagsmat!

Receptet nedan avser cirka 4 normala eller två rejäla portioner.

Paneer

2 liter mjölk (minst 3% fett)
0,5 dl grädde
5 gröna kardemummakapslar
1 tsk salt
4 dl turkisk yoghurt
5 msk färskpressad limejuice

Koka upp mjölk, grädde, kardemummakärnor och salt under omrörning. Låt koka 5-7 minuter. Fiska upp kardemumman och häll i yoghurt och limejuice. Sänk värmen och sjud i ytterligare 5-7 minuter.

Hälll den gryniga ostmassani en silduk (du kan även använda en tunnare kökshandduk i ett durkslag) och låt rinna av. Snurra ihop och pressa ur det sista av vattnet. Lägg till sist en tyngd på och låt osten stå i press i cirka tio minuter. Ta osten ur silduken och skär den i sockerbitstora kuber.

Palak

1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 tsk Garam Masala
1 tsk torkad koriander
1 msk finriven, färsk ingefära
400 g krossade tomater
1 dl vatten
2 dl grädde
1/2 tsk salt
svartpeppar
100 g färsk spenat
Olja (att steka i)

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja på låg värme tills löken mjuknat. Tillsätt sedan Garam Masala, koriander och ingefära och låt fräsa med en kort stund. Häll på de krossade tomaterna (använd vattnet för att skölja ur det sista ur burken). Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt puttra ytterligare några minuter och kör sedan såsen slät med stavmixer.

Tillsätt efter detta din Paneer (recept ovan) och bladspenat - låt bli varmt och servera!

Som tillbehör hade vi blomkålsris men givetvis väljer du det ris eller tillbehör du själv gillar. Även Naanbröd är såklart gott till!

Smaklig spis!

Kram M

Skriv en kommentar