Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Hälsa

Jag avger aldrig några nyårslöften. Tycker det blir så krystat på något vis att något måste ske eller förändras bara för att det är nytt år. Nyår kan dock vara en bra vändpunkt efter veckor av högtider förknippade med viss, inte alla gånger så nyttig, mat. För min del blir vändpunkten att återgå til det normala och sköta min kost som jag brukar. Nu har jag haft ”undantagstillstånd” i ungefär två månader då vi varit på resande fot och därmed fått lov att äta det som finns och bjuds.

Tyvärr är det svårt med vegetarisk kost utanför storstäderna, vill man dessutom hålla ner på kolhydraterna blir det ännu svårare. Vegetarisk kost (om det ens finns) brukar oftast (ute i landet) bestå i en gammal grönsaksbiff som legat alldeles för länge i frysen eller så blir det en paprika fylld med ris eller om man har kan man få en sallad med Halloumi. Känns därför jätteskönt att få ta tag i och äta det jag vill och brukar igen. Först och främst ryker allt överblivet julgodis ut nu, det som redan ligger i magen är nog. Kommer förmodligen resultera i lite abstinens och huvudvärk men efter tre dagar brukar i alla fall jag må toppen igen. Ikväll har vi lagat Palak Paneer, en indisk rätt med hemgjord färskost (Paneer) i en gräddig masalasås. Återkommer med recept!

Kram M

Häromdagen var jag och lyxade till det med en riktigt skön fotvårdsbehandling; har faktiskt börjat gå regelbundet nu det senaste halvåret. Förutom att det såklart är jätteskönt så tycker jag man känner sig så fräch och fin efteråt och fötterna ska ju bära en fram resten av ens liv så någon liten belöning bode de ju få. Varannan månad blir det nu.

Det blev därför ett lite lustigt sammanträffande när min nya "Man Box" landade hemma i brevlådan den här veckan - den innehöll en förpackning av Foot Mender. Vet att det inte är någon ny produkt och att den funnits i handeln ett tag men det var första gången jag provade den nu och jisses, vilken effekt! Bara efter en behandling blev fötterna  babylena! Kommer bli ett perfekt underhåll för fötterna mellan behandlingarna. 

Två tips på vardagslyx vi alla borde unna oss!

Kram M

Det är väl klart att allt det onda samlas på en och samma vecka, haha. I fredags passade jag och Magnus på att åka till Svea Vaccin för att få de vacciationer och olika profylax vi behöver inför kommade resor framöver. Inför vår semester om bara några veckor behövs vare sig sprutor, drickvaccin eller tabletter men lite längre fram behövs det massor. Kan inte berätta riktigt än var vi ska eftersom det är kopplat till lite annat, men snart så.

Det är lustigt hur en del av sprutorna (totalt tre olika) gjorde olika ont. Den första, som givetvis var den enda som bara behövde tas en gång, kändes inte alls medan de andra, de som sved behöver tas om igen innan vi åker och efter vi kommer hem. Trodde banne mig armen skulle brinna upp där ett tag. Idag, två dygn senare är armen jätteöm som efter ett rejält blåmärke. Känner mig som en nåldyna. 

Jaja, hellre det än att hamna på sjukhus eller än värre i en kista på grund av att man slarvat med skyddet. Bäst jag inte dricker för mycket den närmsta tiden, annars springer jag väl läck.

Hoppas du haft en härlig helg, själv har jag varit med Magnus och jobbat så nu har jag lite eget jobb att komma ikapp med innan jag tar lite ledigt i början av veckan.

Kram M

Det här receptet har några fler moment än mina recept normalt brukar ha men tro mig - det är värt den extra ansträngningen och disken! Eggplant Parmesan med sina rötter i det italienska köket är en superpopulär rätt i USA, ser jag den på en meny när jag är där så väljer jag den alltid - här hemma i Sverige har jag dock inte sett den så ofta. Eggplant, eller Aubergine som den kallas i Sverige är oerhört nyttig; bara för att nämna några: Den är fiberrik (mättar länge och håller magen i ordning) och du sover bättre tack vare de höga halterna B-Vitamin. Hår, hud och naglar åerfuktas och håller sig i toppform tack vare det höga innehållet av vatten, vitaminer, mineraler och bra fetter.

Eggplant Parmesan
(Cirka 4 portioner)

Tomatsås

3 msk Olivolja
1 Gul Lök (finhackad)
4 Vitlöksklyftor (pressade eller finhackade)
1 tsk Oregano (torkad)
1 tsk Chili Flakes
2 msk Tomatpuré
2 dl Vitt Vin (Matlagningsvin fungerar utmärkt)
2 burkar Körsbärstomater eller andra hela tomater
20-25 färska sönderrivna basilikablad, spara några hela till garnering

Fräs lök och vitlök i olivoljan i en traktörpanna, ta tid på dig och använd inte för hög värme. Löken ska inte få färg. Tillsätt resten av ingredienserna till tomatsåsen och låt stå och puttra i 30 minuter på medlehög värme.

Auberginepuckar

2 Aubergine (skär bort ändarna och skiva i resten i drygt centimertjocka skivor)
Salt och Peppar
2 dl Mandelmjöl
3 stora ägg
3 cups breadcrumbs
3 dl färskriven Parmigiano-Reggiano (spara lite till topping)
1/2 dl finhackad Persilja
1 tsk Vitlökspulver
1 tsk Lökpulver
1 msk Oregano (torkad)
1 tsk Chili Flakes
2 förpackningar färsk Buffelmozzarella

Lägg aubergineskivorna på en kökshandduk och strö över salt. Låt stå i minst 20 minuter för att låta saltet dra ur vätskan ur skivorna. Torka dem sedan torra.

Vispa ihop äggen i en skål, tillsätt salt och peppar.

Blanda mandelmjöl med salt och peppar och sprid ut på en tallrik.

Blanda kryddorna med persilja och parmesanost och sprid ut på en tallrik.

Placera ett upp-och-nervänt grillgaller bredvid spisen (lägg gärna ett bakplåtspapper under).

Häll cirka 1 cm olivolja i en stekpanna och låt bli varmt.

Doppa aubegineskivorna i följande ordning:

1. I mandelmjölsblandningen (se till att så mycket som möjligt fastnar)

2. I äggbladningen

3. I Ost/Kryddblandningen

Bryn sedan skivorna i oljan till de fått en gyllenbrunfärg på bägge sidor - lägg sedan på ugnsgallret för att svalna. Att lägga dem på ugnsgaller hjälper till att hålla dem frasiga och spröda. 

När du stekt alla skivorna klart börjar det roliga; att montera travar med aubergine varvat med tomatsås, mozzarellakivor och lite extra riven parmesan. Se till att avsluta med mozzarella allra högst upp.

Det är ganska mycket tomatsås så allt komme inte att gå åt så servera vid sidan om eller spara till morgon efter och häll i en burk kidneybönor eller liknande och servera med äggröra - lyxigare bönor i tomatsås får du leta efter!

Ännu ett vegetariskt recept som bevisar att vegomat inte behöver vara tråkig. Nu är vi innne på drygt tre veckor av vegomat och det går hur bra som helst. Tycker dock att det är svårt att få till bra recept som dessutom är låga på kolhydrater. De flesta vegorecept har ju tyvärr en hel del av den varan - är det inte i själva råvaran så används socker som smakbärare. Man kanske skulle sno ihop en egen kokbok i ämnet?

Kram M

Efter vår tur med "Bangkok by Bike" i början av sommaren fick vi mersmak på att cykla. När vi flyttade från innerstan så tog vi med oss våra cyklar som stått i tolv år i cykelförrådet och det var ärligt talat inte mycket kvar av dem. Dammiga, med uttorkade däck och allmänt skabbiga så åkte i alla fall min cykel till soptippen i ett ganska tidigt skede efter flytt, Magnus som var av lite flottare märke och modell har dock fått stå kvar i garaget men idag gjorde vi gemensamt slag i saken och skaffade oss varsin ny. 

Har åkt runt lite och kollat på olika märken och modeller men det fick bli något välbekant och som vi haft förut. Minns att en av mina allra första cyklar var en knallorange Crescent med limpsadel så cirkeln är väl sluten nu då även om min nya är svart och av 2017 års-modell. Lite svårt att välja i djungeln, utbudet är jättestort och det är ju svårt att redan nu säga hur mycket cykeln kommer användas. Kanske är det bara nyhetens behag och då klarar man sig ju med den billigaste medan vi kanske kommer tycka det är jätteskoj och då ska man ju ha en bättre modell. Siktade in oss på lite bättre och hoppas vi kommer använda dem mycket. Förresten, har aldrig fattat det här med mängder av växlar på en cykel? Tycker tre skulle funka alldeles utmärkt men de nya har 24 stycken så nu har jag minst 21 stycken till övers, haha. Tycker i alla fall att det är skönt att den säljs komplett med pakethållare, lås, skärmar och stöd - knappt någon cykel som gör det nuförtiden?! Ska man köpa till allt det där separat sen så är helt plötsligt lockpriserna inte så himla fördelaktiga längre.

Något jag reagerat på nu när vi kollat en del på cyklar är att man inte kan få med sig sin nyköpta cykel hem direkt!? Leveranstiden är oftast en vecka - dålig kombo med mig som är så otålig och vill att saker ska ske på en gång!! Säljaren lovade dock att skynda på beställningen så har vi tur kan vi hämta dem redan i slutet av denna vecka - kuuuul!

Hojhoj M