Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Det här receptet har några fler moment än mina recept normalt brukar ha men tro mig - det är värt den extra ansträngningen och disken! Eggplant Parmesan med sina rötter i det italienska köket är en superpopulär rätt i USA, ser jag den på en meny när jag är där så väljer jag den alltid - här hemma i Sverige har jag dock inte sett den så ofta. Eggplant, eller Aubergine som den kallas i Sverige är oerhört nyttig; bara för att nämna några: Den är fiberrik (mättar länge och håller magen i ordning) och du sover bättre tack vare de höga halterna B-Vitamin. Hår, hud och naglar åerfuktas och håller sig i toppform tack vare det höga innehållet av vatten, vitaminer, mineraler och bra fetter.

Eggplant Parmesan
(Cirka 4 portioner)

Tomatsås

3 msk Olivolja
1 Gul Lök (finhackad)
4 Vitlöksklyftor (pressade eller finhackade)
1 tsk Oregano (torkad)
1 tsk Chili Flakes
2 msk Tomatpuré
2 dl Vitt Vin (Matlagningsvin fungerar utmärkt)
2 burkar Körsbärstomater eller andra hela tomater
20-25 färska sönderrivna basilikablad, spara några hela till garnering

Fräs lök och vitlök i olivoljan i en traktörpanna, ta tid på dig och använd inte för hög värme. Löken ska inte få färg. Tillsätt resten av ingredienserna till tomatsåsen och låt stå och puttra i 30 minuter på medlehög värme.

Auberginepuckar

2 Aubergine (skär bort ändarna och skiva i resten i drygt centimertjocka skivor)
Salt och Peppar
2 dl Mandelmjöl
3 stora ägg
3 cups breadcrumbs
3 dl färskriven Parmigiano-Reggiano (spara lite till topping)
1/2 dl finhackad Persilja
1 tsk Vitlökspulver
1 tsk Lökpulver
1 msk Oregano (torkad)
1 tsk Chili Flakes
2 förpackningar färsk Buffelmozzarella

Lägg aubergineskivorna på en kökshandduk och strö över salt. Låt stå i minst 20 minuter för att låta saltet dra ur vätskan ur skivorna. Torka dem sedan torra.

Vispa ihop äggen i en skål, tillsätt salt och peppar.

Blanda mandelmjöl med salt och peppar och sprid ut på en tallrik.

Blanda kryddorna med persilja och parmesanost och sprid ut på en tallrik.

Placera ett upp-och-nervänt grillgaller bredvid spisen (lägg gärna ett bakplåtspapper under).

Häll cirka 1 cm olivolja i en stekpanna och låt bli varmt.

Doppa aubegineskivorna i följande ordning:

1. I mandelmjölsblandningen (se till att så mycket som möjligt fastnar)

2. I äggbladningen

3. I Ost/Kryddblandningen

Bryn sedan skivorna i oljan till de fått en gyllenbrunfärg på bägge sidor - lägg sedan på ugnsgallret för att svalna. Att lägga dem på ugnsgaller hjälper till att hålla dem frasiga och spröda. 

När du stekt alla skivorna klart börjar det roliga; att montera travar med aubergine varvat med tomatsås, mozzarellakivor och lite extra riven parmesan. Se till att avsluta med mozzarella allra högst upp.

Det är ganska mycket tomatsås så allt komme inte att gå åt så servera vid sidan om eller spara till morgon efter och häll i en burk kidneybönor eller liknande och servera med äggröra - lyxigare bönor i tomatsås får du leta efter!

Ännu ett vegetariskt recept som bevisar att vegomat inte behöver vara tråkig. Nu är vi innne på drygt tre veckor av vegomat och det går hur bra som helst. Tycker dock att det är svårt att få till bra recept som dessutom är låga på kolhydrater. De flesta vegorecept har ju tyvärr en hel del av den varan - är det inte i själva råvaran så används socker som smakbärare. Man kanske skulle sno ihop en egen kokbok i ämnet?

Kram M

Det är alltmer sällan jag åker in till city numer. Mest är det för att det mesta finns där vi bor eller i Täby eller Mörby Centrum så det finns liksom ingen anledning att in och trängas och betala en förmögenhet för parkeringen. Står du i ett P-Hus i innerstan några timmar är du snabbt uppe i en femhundring; dom pengarna kan man har roligare för. Men idag tog vi oss ändå in till stan och gick runt några timmar. Vi kollade lite inredningsbutiker, jag köpte med mig ett doftljus från favoritmärket Cire Trvdon och lite shorts, skjortor och T-shirts inför stundande semester. Om det är sällan vi är inne i stan så är det än mer sällan jag hittar kläder jag gillar men idag flöt det på bra.

Det enda jag saknar inför hösten nu är en skön, lite varmare, jacka, några nya snygga byxor och lite långärmat. Skor hittade jag faktiskt idag men tyvärr i fel storlek - åker till en annan butik och köper dem imorgon!

Vi avrundade shoppingdagen inne i Gallerian på en av de nyöppnade restaurangerna. Slog till på en vegetarisk pizza, för ovanlighetens skull med traditionell pizzabotten. Gott var det!

När vi kom hem blev det en milslång powerwalk för att komma över den kolhydratchock (läs klubba i huvudet) som jag får numer när jag äter större mängder kolhydrater. Vädret var superfint även om det var lite höstfeeling ute - imorgon ska det dock bli sommarfint väder igen, hoppas!

Kram M

Tycker så smått att det börjar kännas tydliga spår av höst i luften nu? Hoppas det bara är tillfälligt och att vi hinner få lite mer sol och värme. Eftersom både jag och Magnus jobbat hela sommaren så har vi vår semester kvar att se fram emot. Insåg igår att våra resväskor deån TUMI börjat ge med sig. De har varit trogna följeslagare på en mängd resor kors och tvärs över hela världen men nu är det dags för pension. Åkte till Samsonite och köpte två stora och en mindre kabinvariant. Hoppas de ska funka bra!

Håller just nu även på att ser över våra vaccinationer och vad vi behöver komplettera med. Förutom en vända till USA kommer vi även att besöka ett mer exotiska resmål under hösten och där räcker det inte med de vanliga vaccinationerna. Hu... jag som inte gillar sprutor!

Kram M

För några veckor sedan satte vi igång med renovering av vår tvättstuga hemma. Det var utan tvekan husets tråkigaste rum som tyvärr inte ägnats en tanke när huset byggdes. Det var massor med fula rördragningar, konstiga placeringar av saker och ting och framförallt mängder med outnyttjade ytor. Du kan se lite bilder hur det såg ut innan på Magnus blogg - klicka här så kommer du dit.

 

Nu har vi målat om tak och väggar själva och låtit en snickare hjälpa oss med att bygga bort alla fula rördragningar på ett smart sätt så att de fortfarande går att komma åt. Vi har även låtit en elektriker dra om det mesta av elen och fälla in spotlights både i tak och skåp. Förvaring har vi nu i mängder, skor, ytterkläder, linne, städpryttlar osv har nu sin egen plats - vi har till och med tomma skåp som vi ännu inte vet vad vi ska fylla dem med. Lyxproblem!

Här ska det monteras in en , ho, blandare och bänkskiva samt backsplash i svart granit.

De gamla vitvarorna var allt annat än bra, tvättmaskinen mäktade inte med tyngre grejer som t ex sovtäcken och tumlaren ska vi inte ens tala om; tror vi mot slutet fick starta om den 5-6 gånger för att få tvätten torr. Suck! I samarbete med Siemens har vi nu skaffat oss en helt ny maskinpark, två tumlare och två tvättmaskiner som rullar på och spinner som katter. Det mesta sköter sig helt automatiskt (dosering av tvätt,- och sköljmedel, vägning och fläckavkänning) vilket gör dem både energieffektiva och mer miljövänliga än många andra maskiner på marknaden. Att ha dubbla uppsättningar gör ju dessutom att allt går dubbelt så snabbt, love it!

Just nu är vi inne i slutfasen på projektet där vi väntar in bänkskiva i granit. Så nu väljer vi bland marknadens urval av blandare och hoar - finns så himla mycket snyggt så det är svårt men roligt! Tyvärr har ett av företagen vi ska handla av semesterstängt så det är bara att bita ihop och vänta!

Kram M

Har ni haft en bra vecka? Jag fick ett skönt och lyxigt avslut med både ett tandläkarbesök med Air Flow-behandling och rengöring och een och en halv timmes pedikyr med fot,- och benmassage. Jag vet att många inte gillar tandläkaren men att gå dit för rengöring och tillsnyggning tycker jag bara är skönt. For även runt en del till byggvaruhus för att köpa gipsplugg osv, har haft en massa småprojekt liggandes som den här veckan fick sina avslut. Det var bl a uppsättning av lampa och TV i gästrummet, grejer som väntat på att sättas upp i månader. Hann även med lite sladdragning inne i gymmet och i hallen. Så härligt att få't gjort!

I lite drygt en vecka nu har vi kört endast vegetarisk mat (vi gjorde ett undantag en kväll med skldjur). Detta är inget ställningstagande eller en ny livsstil - kände bara för att testa och sen har det rullat på av bara farten. Finns så oerhört mycket goda vegorecept som vi är sugna på att testa! Sen får vi se hur länge det håller i sig, det är som sagt bara ett test...

Kram M

Visar 1-5 av 1267