Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Fick sånt sug efter rabarberpaj med kardemumma häromkvällen; hittade ett recept på nätet som jag inte testat förut och stack iväg för att kompletteringshandla just rabarber, som var det som saknades. Det blev en totalflopp - inte en rabarberstjälk så långt ögat nådde och igen djupfryst heller. Men i sann Kajsa Warg-anda där man tager vad man haver så fick det bli blåbär istället. Blev riiiiktigt gott, receptet hittar du nedan!

Blåbärspaj - Lowcarb
(Cirka 4 portioner)

Fyllning:

1 paket djupfrysta odlade blåbär (dessa är lite större än "vanliga" blåbär)
1 msk ICA Sötströ

Smuldeg:

2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
ca 2,5 msk ICA Sötströ
1/2 tsk Vaniljpulver
ca 1 tsk Kardemumma
50 g Smör

Servering:

2 dl vispgrädde
1/2 tsk Vaniljpulver
ev. ICA Sötströ efter tycke och smak

Gör så här:

Sprid ut blåbären i en ugnsform och strö över ICA Sötströ. 

Blanda mandelmjöl, kokosflingor, sötströ och vaniljpulver och kardemumma.

Tillsätt smöret och finfördela det till en smulig deg för hand med fingrarna, med en gaffel eller i en mixer.

Om smöret är kylskåpskallt, skär upp det och låt ligga framme 10 minuter så blir det mjukt.

Fördela smuldegen över blåbären.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i ca 25 minuter. Rabarbern ska vara mjuk och smuldegen ska få lite färg utan att bli bränd.

Låt pajen svalna. Vispa grädden och servera pajen med vispad grädde.

Hoppas det ska smaka!

Kram M

Det blir alldeles för sällan som vi äter skaldjur hemma så igår, när vi hade vänner hemma på middag, passade vi på! Jag var hos Melanders redan i början av veckan och beställde så att allt skulle levereras pinfärskt, de fixade även med isen till själva platån - bra service! Allt var magiskt gott men känner nog att vanliga signalkräftor inte riktigt är min grej längre. Gillade det förr men föredrar helt klart havskräftor; smakar friskare och fräschare och så är de inte lika pilligaatt skala!

Det blev verkligen en supertrevlig kväll med massor av skratt, alltid lika kul att hänga med det här gänget! Alla hade tagit med så himla fina presenter, passar oss perfekt som är helt galna i väldoft av alla de slag!

Nu ska jag slänga mig på soffan och kolla lite Game of Thrones - ha en härlig helg allihopa!

Kram M

 

Det här receptet har några fler moment än mina recept normalt brukar ha men tro mig - det är värt den extra ansträngningen och disken! Eggplant Parmesan med sina rötter i det italienska köket är en superpopulär rätt i USA, ser jag den på en meny när jag är där så väljer jag den alltid - här hemma i Sverige har jag dock inte sett den så ofta. Eggplant, eller Aubergine som den kallas i Sverige är oerhört nyttig; bara för att nämna några: Den är fiberrik (mättar länge och håller magen i ordning) och du sover bättre tack vare de höga halterna B-Vitamin. Hår, hud och naglar åerfuktas och håller sig i toppform tack vare det höga innehållet av vatten, vitaminer, mineraler och bra fetter.

Eggplant Parmesan
(Cirka 4 portioner)

Tomatsås

3 msk Olivolja
1 Gul Lök (finhackad)
4 Vitlöksklyftor (pressade eller finhackade)
1 tsk Oregano (torkad)
1 tsk Chili Flakes
2 msk Tomatpuré
2 dl Vitt Vin (Matlagningsvin fungerar utmärkt)
2 burkar Körsbärstomater eller andra hela tomater
20-25 färska sönderrivna basilikablad, spara några hela till garnering

Fräs lök och vitlök i olivoljan i en traktörpanna, ta tid på dig och använd inte för hög värme. Löken ska inte få färg. Tillsätt resten av ingredienserna till tomatsåsen och låt stå och puttra i 30 minuter på medlehög värme.

Auberginepuckar

2 Aubergine (skär bort ändarna och skiva i resten i drygt centimertjocka skivor)
Salt och Peppar
2 dl Mandelmjöl
3 stora ägg
3 cups breadcrumbs
3 dl färskriven Parmigiano-Reggiano (spara lite till topping)
1/2 dl finhackad Persilja
1 tsk Vitlökspulver
1 tsk Lökpulver
1 msk Oregano (torkad)
1 tsk Chili Flakes
2 förpackningar färsk Buffelmozzarella

Lägg aubergineskivorna på en kökshandduk och strö över salt. Låt stå i minst 20 minuter för att låta saltet dra ur vätskan ur skivorna. Torka dem sedan torra.

Vispa ihop äggen i en skål, tillsätt salt och peppar.

Blanda mandelmjöl med salt och peppar och sprid ut på en tallrik.

Blanda kryddorna med persilja och parmesanost och sprid ut på en tallrik.

Placera ett upp-och-nervänt grillgaller bredvid spisen (lägg gärna ett bakplåtspapper under).

Häll cirka 1 cm olivolja i en stekpanna och låt bli varmt.

Doppa aubegineskivorna i följande ordning:

1. I mandelmjölsblandningen (se till att så mycket som möjligt fastnar)

2. I äggbladningen

3. I Ost/Kryddblandningen

Bryn sedan skivorna i oljan till de fått en gyllenbrunfärg på bägge sidor - lägg sedan på ugnsgallret för att svalna. Att lägga dem på ugnsgaller hjälper till att hålla dem frasiga och spröda. 

När du stekt alla skivorna klart börjar det roliga; att montera travar med aubergine varvat med tomatsås, mozzarellakivor och lite extra riven parmesan. Se till att avsluta med mozzarella allra högst upp.

Det är ganska mycket tomatsås så allt komme inte att gå åt så servera vid sidan om eller spara till morgon efter och häll i en burk kidneybönor eller liknande och servera med äggröra - lyxigare bönor i tomatsås får du leta efter!

Ännu ett vegetariskt recept som bevisar att vegomat inte behöver vara tråkig. Nu är vi innne på drygt tre veckor av vegomat och det går hur bra som helst. Tycker dock att det är svårt att få till bra recept som dessutom är låga på kolhydrater. De flesta vegorecept har ju tyvärr en hel del av den varan - är det inte i själva råvaran så används socker som smakbärare. Man kanske skulle sno ihop en egen kokbok i ämnet?

Kram M

Har blivit ganska så hooked på att äta vegetariskt nu; snart uppe i tre veckor om man bortser från en kväll med skaldjur. Har som sagt inga planer på att bli vegetarian men just nu känns det både fräscht och gott att äta på det här viset, så oerhört skönt att slippa allt kött som lägger sig som en stor klump i magen! Ska jag äta kött framöver känner jag spontant att jag kommer att vara mer kräsen; då ska det vara bra råvaror med bra ursprung. Fördelen med att börja äta på nytt sätt är ju såklart att det dyker upp en massa nya recept. Detta pizzarecept är något av de godaste ever! Jag har plockat det från två olika ställen, pizzabotten är från Åses blogg - missa inte att besöka, så galet mycket god lågkolhydratkost!. Själva fyllningen är en variant på en pizzatopping som omnämns i Ulriksdals Slottsträdgårds Vegetariska kokbok. Hoppas du testar receptet och ska gilla - hemma hos oss har vi redan lagat det två gånger på kort tid!

Godaste Vegopizzan!
(4-6 portioner)

Pizzabotten

4 ägg
100 g Philadelphiaost
2,5 dl riven Mozzarellaost
2,5 dl riven Västerbottensost
2 tsk Bakpulver
3 mak Mandelmjöl
1,5 msk Fiberhusk

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt fluffiga; tar cirka 5 minuter med elvisp, vispa sen ner färskost  och ost och till sist de torra ingredienser och bred ut på ett bakplåtspapper i en långpanna. När du fått den relativt jämnt fördelad så lägger du på plastfolie ovanpå och kavlar ut jämnt och så tunt det går över hela plåten. Grädda i 200°C tills gyllenbrun.

Fyllning/Topping

250 g djupfryst mango i bitar (låt tina upp)
2 bananer (skivas)
ca 2 msk Curry
1-1,5 dl Crémè Fraîche
1 msk Sambal Oelek
ca 2 dl riven Västerbottensost
Salt/Peppar

Ev Ruccola och Romanticatomater

Blanda Crémè Fraîche med Sambal, smaka av med salt och peppar. Bred ut på den gräddade pizzabotten. Fördela sedan mango och skivad banan över hela pizzan, pudra över rikligt med curry innan du strör över den rivna Västerbottensosten. Grädda  till gyllene i 200°C.

Servera med dina favorittillbehör, jag serverar med Ruccola och delade små Romanticatomater.

Kram M

Den meningen trodde jag knappt jag någonsin skulle yttra, haha. Blev oerhört sugen att gå på bio idag efter att ha sett trailern för Diane Keatons nya film "Hemma i Hampstead". Älskar Diane Keaton! Insåg dock att den visades så tidigt på kvällen här i Täby Centrum att det kändes lite som att kasta bort en fin sommarkväll på att sätta sig i en biosalong. Får helt enkelt vänta till en regnig dag istället.

Istället blev det en powerwalk, har varit stenhård på att hinna med minst 10.000 steg om dagen sedan några veckor tillbaka. Det ger verkligen resultat trots att ansträngningen är minimal, sköter man kosten jämte detta så tycker jag ändå att man håller sig i riktigt bra form.

Kram M

Visar 1-5 av 684