Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Häromdagen gjorde jag en indisk rätt som har kommit att bli en favorit när vi ätit den ute på restaurang. Hittade receptet i en vegetarisk kokbok med inriktning "junkfood" men jag ser inte riktigt vad som skulle vara "junk" i det hela, speciellt inte om man som jag gärna håller ner på kolhydraterna. Supergod blev den i alla fall och hur stark du gör den bestämmer du såklart själv - originalreceptet nedan är ungefär mediumstark, kanske till och med något mildare än så. Jag drog i lite extra chiliflakes på slutet för att få ännu mer sting.

Rätten består egentligen av två delar, en kryddig tomatsås (Palak) och en svagt kardemummadoftande färskost (Paneer). Den är absolut inte svår att göra även om det kanske kan te sig omständigt när man först läser receptet - funkar ypperligt som vardagsmat!

Receptet nedan avser cirka 4 normala eller två rejäla portioner.

Paneer

2 liter mjölk (minst 3% fett)
0,5 dl grädde
5 gröna kardemummakapslar
1 tsk salt
4 dl turkisk yoghurt
5 msk färskpressad limejuice

Koka upp mjölk, grädde, kardemummakärnor och salt under omrörning. Låt koka 5-7 minuter. Fiska upp kardemumman och häll i yoghurt och limejuice. Sänk värmen och sjud i ytterligare 5-7 minuter.

Hälll den gryniga ostmassani en silduk (du kan även använda en tunnare kökshandduk i ett durkslag) och låt rinna av. Snurra ihop och pressa ur det sista av vattnet. Lägg till sist en tyngd på och låt osten stå i press i cirka tio minuter. Ta osten ur silduken och skär den i sockerbitstora kuber.

Palak

1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 tsk Garam Masala
1 tsk torkad koriander
1 msk finriven, färsk ingefära
400 g krossade tomater
1 dl vatten
2 dl grädde
1/2 tsk salt
svartpeppar
100 g färsk spenat
Olja (att steka i)

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja på låg värme tills löken mjuknat. Tillsätt sedan Garam Masala, koriander och ingefära och låt fräsa med en kort stund. Häll på de krossade tomaterna (använd vattnet för att skölja ur det sista ur burken). Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt puttra ytterligare några minuter och kör sedan såsen slät med stavmixer.

Tillsätt efter detta din Paneer (recept ovan) och bladspenat - låt bli varmt och servera!

Som tillbehör hade vi blomkålsris men givetvis väljer du det ris eller tillbehör du själv gillar. Även Naanbröd är såklart gott till!

Smaklig spis!

Kram M

Jag avger aldrig några nyårslöften. Tycker det blir så krystat på något vis att något måste ske eller förändras bara för att det är nytt år. Nyår kan dock vara en bra vändpunkt efter veckor av högtider förknippade med viss, inte alla gånger så nyttig, mat. För min del blir vändpunkten att återgå til det normala och sköta min kost som jag brukar. Nu har jag haft ”undantagstillstånd” i ungefär två månader då vi varit på resande fot och därmed fått lov att äta det som finns och bjuds.

Tyvärr är det svårt med vegetarisk kost utanför storstäderna, vill man dessutom hålla ner på kolhydraterna blir det ännu svårare. Vegetarisk kost (om det ens finns) brukar oftast (ute i landet) bestå i en gammal grönsaksbiff som legat alldeles för länge i frysen eller så blir det en paprika fylld med ris eller om man har kan man få en sallad med Halloumi. Känns därför jätteskönt att få ta tag i och äta det jag vill och brukar igen. Först och främst ryker allt överblivet julgodis ut nu, det som redan ligger i magen är nog. Kommer förmodligen resultera i lite abstinens och huvudvärk men efter tre dagar brukar i alla fall jag må toppen igen. Ikväll har vi lagat Palak Paneer, en indisk rätt med hemgjord färskost (Paneer) i en gräddig masalasås. Återkommer med recept!

Kram M

Visst är det något beroendeframkallande över curry? I alla fall jag blir som besatt av smaken, gärna i kombination med lite hetta - då äter jag nästan så dekoren på porslinet försvinner, haha! Har såklart gjort mängder med olika curryvarianter med olika typer av kött tidigare (Africana med oxfilé, currkyckling osv) men sedan vi lade om vår kost så har jag inte testat förrän igår. Så himla gott det blev och det gick faktiskt både snabbare och enklare än jag trodde. Receptet hittar du nedan om du är sugen på att testa. Just denna variant har en del syra av tomat och lime men receptet kan såklart varieras om du hellre gillar curry i kombination med sötma - testa då att byta lime och koriander mot lite mangochutney istället.

Vegetarisk Currygryta
(4 portioner)

1 msk curry
400 ml kokosmjölk
1,5 dl grädde
1 st lök, hackad
1 st tomat, bitar
3 st vitlöksklyftor, hackade
1 bit ingefära (ca 2-3 cm tumtjock), riven
1 st blomkålshuvud, buketter
2 st paprikor, stora bitar
en knippe färsk grön sparris i bitar
1 st broccoli, buketter
1 kruka koriander
1 st lime, saften av
Olivolja
Salt

Vänd paprika, sparris, blomkål och broccolibuketterna i lite olja, salta och baka på plåt i ugn ca 20 min på 175 grader. Fräs sedan currykryddorna i olja i en kastrull, tillsätt gul lök, tomat, ingefära och vitlök - efter några minuter häller du på kokosmjölk och grädde. Låt puttra i cirka 20 minuter. Mixa currysåsen slät i en blender tillsammans med limesaft och koriander, smaksätt med salt och sila såsen.

Lägg upp grönsakerna i en djup tallrik och häll över såsen.

Kram M

Så härligt med en ledig fredagkväll hemma! Att det har varit fredag den trettonde mest hela dagen har jag inte märkt något av alls, snarare tvärtom så är det en massa pusselbitar som fallit på plas och flera kul nya projekt som tagit form! Och som om det inte vore nog så kom Magnus hem med en superfin bukett rosor!

Till middag ikväll blir det en varm soppa med en sallad, till det tänkte jag mig grillat surdegsbröd med hemgjord tomatpesto. Tomaterna står i ugnen just nu, de ska gå på hundra grader i fyra timmar innan de blir semitorkade, sen gör jag en traditionell pesto på det.

Har aldrig gjort tomatpesto från scratch förut så håll tummarna! Det är så himla kul att utforska det vegetariska köket så ni anar inte!

Kram M

I eftermiddags var jag och Magnus och vaccinerade oss inför en kommande resa. Ska snart berätta om vart vi åker. Vi är nu inne på vår fjärde förberedande spruta och en till väntar längre fram, efter hemkomst. Innan och under resan ska vi sen dessutom äta malariatabletter. Mycket förberedelser men så kommer det bli en spännande och intressant resa också.

Har jag förresten delat med mig av mitt supergoda pestorecept? Jag gjorde en ladnning igår kväll. Tycker de flesta färdiga Pestosåser som finns att köpa på burk är supertråkiga, inte alls den fräscha och pigga smaken jag är ute efter. Det fanns nåt märke tidigare (Rana tror jag det hette?) som såldes färsk i kyldisk men har inte sett den på länge. Jag gör min pesto med Västerbottensost istället för Parmeggiano Reggiano men det funkar såklart bra med vilken du vill! Blir inte nämnvärt dyrare att göra allt själv med färska ingredienser och då vet du ju dessutom exakt vad som är i! Snabbt går det också - klart på bara någon minut.

Pesto på Västerbottensost

50 g pinjenötter 
2 krukor färsk basilika
1 stor vitlöksklyfta
1-2 dl bättre olivolja (gärna med en fräsch överton av nyklippt gräs)
ca 100 g riven Västerbottensost
en rejäl nypa salt

Lägg samtliga ingredienser i en mixer och pulskör, jag gillar struktur i min pesto så jag låter den inte gå för länge så att den blir helt slät. Tillsätt mer olivolja om du vill ha en tunnare, mer rinnig, konsistens.

Klassikern är såklart att servera med nykokt pasta (vi körde bönpasta) och lite extra ost ovanpå. En annan god och enkel grej att köra är att skära urkärnad gurka i långa stavar, lägg sedan dessa i ett tortillabröd som du brett med Philadelphiaost, ringla över pesto och rulla ihop. Servera som de är eller skiva upp och ha som snittar/drinktilltugg!

Kram M

Visar 1-5 av 689