På begäran: Recept på Tjogets semmeldrinkar

Jag snackade ju semlor på Clubhouse tillsammans med Maria & Ida i torsdags och det kom upp önskemål om recepten på dom goda semmel-drinkarna vi drack på Tjoget. Här kommer dom. Lycka till!
Och du, om du inte orkar göra själv så serveras drinkarna på Tjoget fram till den 18e februari. :-)

Fat Tuesday Fizz

30 ml gin
20 ml Disaronno
40 ml grädde
20 ml äggvita 
20 ml citron
20 ml marconaorgeat*
2 dashvaniljtinktur**
2 dash kardemummabitter

*Orgeat är en söt mandelsyrup ofta från Franrike. Vi på Tjoget gör enligt klassiska recept men istället för salta mandlar använder vi salta mandlar från Spanien.
**Tinktur är ett smaksatt extrakt. Vi låter vanilj ligga i stark vodka under ett par dagar för att skapa extraktet.

Skaka ihop allt, häll upp i högt glas. Njut av en flytande semla - varm smak men iskall.

FettisdagsFIKA 1.0

Verktyg:
Spis, 1 kastrull, skärbräda, kniv, våg, dl-mått, litermått, sil, 2 bunkar, juicepress, silduk + ställning(finns på tex Clas Ohlson)

Ingredienser.
1 liter vatten
1/2 dl tea (löven)
1 liter socker
200 g kakao nibs
3 st vaniljstavar
1 liter gin
0.7 liter Disaronno
150 g klarifierat smör
1/2 dl krossade kardemummakärnor
1.24 l mjölk
0.5 liter färskpressad citronjuice (måste va pressad färsk, går ej att använda köpt juice)

Steg 1- smaksatt sockerlag 
Värm upp vattnet i en kastrull och tillsätt the, kakaonibs & kardemumma. Öppna upp vaniljstången, gröp ur och lägg i innehåll och stav.
Låt det sjuda i 10 minuter. 
Sila av.
Tillsätt strösocker och rör om tills sockret löst upp sig.

Steg 2.
Tillsätt alkoholen (gin och Disaronno) och smöret. 

Steg 3:
Pressa juicen och sila av den från kärnor och fruktkött. 
Häll ner mjölken i en ny bunke. Tillsätt den färskpressade juicen. Nu kommer mjölken skära sig. 

Steg 4:
Sätt ihop din silduk + ställning.
Lägg en bunke under silduken som är lätt att förflytta.
Häll ihop alla ingredienser i en bunke.
Häll nu försiktigt ner allt genom silduken. 
Det kommer första gången rinna igenom väldigt fort. Därför kommer vi behöva hälla om vätskan några gånger. Tills det kommer ut en helt klar produkt. 
Häll om tills vätskan är klar. Häll upp i en flaska och förvara svalt.

FettisdagsFIKA 1.0
Häll 6 cl av den klarifierade Disaronno och Gin mixen i ett rörglas med is.
Rör tills iskall.
Serveras på stor isbit och toppas med ett tjockt lager lösvispad grädde.
Garnera med kardemumma kärnor.

Skriv en kommentar

Malin C.

Så spännande recept! Får nog försöka mig på någon variant av dem i helgen!

Agnes L.
· Svar till Malin C.

Vore coolt om du fick till den vars recept är lång som en bok...

Kommentera