Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!
Some like it hot

Chili

Kryddstark, stark,het,kryddad,mustig,pepprad;kryddoftande,aromatisk , pikant

Att det brinner i munnen av chili är väl få som har missat. Dessutom är det en myt att styrkan sitter i kärnorna, de är helt smaklösa. Fröna adderas i olika såser mer som fake news. Att få dig att tro på dess hetta, spiciness och autencitet (viktigt ord). Ämnent kapsacin som finns i chiliköttet retar våra värme/smärtreceptorer vilket ger denna brännande sensation. Lathund: Ju högre halt kapsacin desto hetare är chilin, styrkan mäts I Scoville.

 

LUKT: glöm inte näsduken. Kapsacin retar slemhinnorna i näsan vilket gör att man snorar. Stark mat får hjärnan att tro att det brinner och kroppen vill bli av med det “skadliga” ämnet och så aktiveras sprinkelrsystemet för att rensa. Varav du snorar och får tårar i ögonen

SMAK: . Fröna i sig är smaklösa ( innehåller ingen kapsacin). Men hinnan (den vita strängen från fröt till insidan av chilin) och vid stjälken har mest koncentration av detta ämne, så det är det som skall bort om du vill ha mindre fire in ya mouth

När man torkar chili så får man fram mer sötma vilket ger chilin en blandning av sött och stark.

SYN: for the love of God, gnid inte ögonen med dina fingrar efter att ha hackat chili. Om inte du vill Cry me a river

HÖRSEL: Det sägs att Havannapeppar Carolina Reaper är världens starkaste (styrka 2,2 miljoner scoville – en vanlig ICA chili har styrka 5000 scoville

KÄNSEL: Hur kan man mildra brinnande sensationen i munnen? Fett i maten har en mildrande verkan på kryddhetta. Mjölk (och andra mejeriproidukter) ger inte endast starka ben, den hämmar även hettan i munnen efter intag av stark chili. Sötma i form av t ex socker kan mildra, kalla vätskor och mentol kan dämpa genom att aktivera kylreceptorerna.

Med detta kunskap kan en bara konstatera att indierna har perfekta botmedlet, deras raita som serveras som sidårätt. Raita är en yoghurtsås som är kall, söt och innehåller mynta.

SJÄTTE SINNET: No pain, no game. Varför utsätta sig för smärta. Kan ha att göra med att man är adrenalinjunkie foodie version. Kan även bero på att kapsacin är lätt vanebildande och smärtan den framkallar utsöndrar endorfiner (lyckohormoner). En tolerans kan utvecklas vid regelbunden intag av chili, dock tycks det vara mer en psykologsik än fysiologisk tillvänjning

Skriv en kommentar