Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!
All I want for Christmas is …..me

Jupp. Me , myself and I ( sambo inkluderat såklart).

Under 7 års tid var jag singel. En glad singel, inget Bridget Jones medlidande eller offerkofta. Inga regler, inga obligations, jag var min egen skapare.

ALLT som hade med familjesamligar, stress och tvångsmässiga möten ströks bort från min lista.

Julen. JULEN. Att sitta på min soffa med godis, slitna mjukisar, osminkad, popcorn och ladda ner en dålig film som jag själv valt. Sitta i tystanden och njuta har länge varit min version av julafton.

Ingen presenthets, julbordshets, pynta från mitten av Oktober hets, saffran-lussebulle-mandelmassa hets. Alla är för i h-vete stressade att jag lovar att vi inom psykiatrin kommer få nya diagnoser. Jul-utmattning krisreaktion. Jul-PTSD.

Jag kanske får inte skämta om det men ni anar inte hur många av mina patienter försämras under julen. Antigen för att det är FÖR mycket att göra eller så är det en av de ensamaste tidspunkterna på året.

I min tidiga karriär såg jag till att alltid jobba jour på julafton. Ett; för att jag ändå inte hade några planer. Två ; insider tips- ETT AV ÅRETS LUGNASTE dagar på akuten. Ingen dyker upp, INGEN! Folk är så pass hängivna att utföra sina juliga plikter att de ignorerar hjärtinfarkt, njurstensmärta, brutna armar och ben etc till dagen efter. Dagen då jag INTE är på akuten.

Jag saknar tiden så man fick den underbara pirriga känslan i magen dagen innan julafton. När man inte kunde somna och undrade vad tomten skulle hämta. Familjefrid i hemmet och glädje. Sist detta hände var året tidig 80-tal och jag var barn.

Som vuxen nu, handlar det inte om att jag hatar julen, kom igen , röda dagar på en vardag; best gift ever.

Det handlar om hetsen. Jullhetsen börjar redan i mitten av Oktober. KÖP HIT, gå dit, 5000 nya twist på julrecept, rädda klimatet men samtidigt köp, slösa, svinn etc. Man får mer mixed messages än en dålig date som håller på att ghosta en.

Min poäng är att jag hade nog längat eller gillat julen mer om inte jag redan var fed up med den. Två månader bombas man och såklart har vi den heliga skaran av sista minuten människor som orsakar stampedo på Stockholm (eller anywhere) gator.

 


GAAAAAH

 


Det gulliga dock är att varje jul (as a single lady) så fick mina vänner för sig att det är lite synd om mig. Att på en av årets mysigaste dagar så sitter jag ensam hemma utan familj eller lussebullar eller en sjungande neontomte på balkongen. Little do they know att jag aldrig mått bättre. Så varje år bjuder alla in mig hem till dem. Jag älskar att det finns fantastisk osjälvisk kärlek där ute i världen. Så oftast brukar jag bestämma i sista minuten dvs dagen innan om jag orkar/vill eller kan joina någon på jul. Hitills har jag varit hemma hos vänner, min sýsters sambos mamma, min bästa vän från australien var hemma under julen ett år så jag hamnade där. Alla från olika kulturer, så jag har fått resa jorden runt på 80 julbord.

Det som har varit underbart är såklart umgänget MEN att jag inte hetsade. Jag bestämde ett par dagar innan. Jag har alltid back-up presenter förberreda. SÅ NOLL stress och 100% njutning.

Låter det dom att jag utnyttjar andras gästvänlighet. Abolut inte. Detta är mina vänner. Vi ses annars andra dagar förutom jul. Jag gillar dock mer att få hem folk en vanlig tråkig icke röd dag. Umgås, skratta och äta.

 

Nu är jag med sambo. And I love it. Först för att vi båda har samma inställning till högtider (dock är han frenetiskt besatt av sin födelsedag,till skillnad från mig haha). Sedan är vi båda asgrymma på att köpa presenter till varandra. Han är extremt läskigt bra på att fånga upp saker jag sagt att jag gillar, eller kommenterat och så är han jättebra på att ge gåvor där det finns en tanke bakom. Jag är sämst på att köpa praktiska saker. Tex skor, jacka eller elektroniskt. Fail, så istället blir det skräddasrsytt efter personen i fråga, internt skämt och unikt till personen det gäller.

Vi skippar även ALL form av julmat. Jag har levt både i Sverige med dess traditioner och sedan 8 år i Serbien med dess traditioner. I Serbien firas jul 7 januari. Minns att jag hade en tenta 24 december ett år, kändes lite skumt. Sambon är från Spanien men vi har inte tagit med oss några seder därifrån heller.

Istället kom vi på en egen. Minns inte alls hur det gick till men i alla fall så har vi en hamburgare cook-off. Vi komponerar egna burgare, äter och röstar vems som är vinnaren. Han är kock, med typ 800 års erfarenhet, så jag undrar vem som alltid vinner.

I alla fall, i år är det tredje gången vi kör. Jag har researchat sedan januari 2019 hahahaha. The stakes are high. Hela proceduren är kul, får oss att komma varandra närmare, kärleksfyllt och viktigast av allt-roligt. Efter många många år har julkänlan kommit tillbaka. Både när det gäller att köpa en present till någon jag älskar samt traditionen (går det att kalla det en tradition om det hållit på i bara 3 år) att nörda in sig i att göra den ultimata hamburgaren.

GLÄDJE.

Sidenote: Jag trivdes som singel med mitt egna sätt att fira julen. Så poängen är inte att skaffa partner. Vad jag vill säga är att kärleken till en själv är givet, trivs man ensam och mår bra i alla lägen så kan det bara bli bättre tillsammans med någon annan

God Jul. Var snäll. Släpp alla måsten

Hamburgartävlingen 2018

Skriv en kommentar

Agnes L.

Underbart inlägg. Du har verkligen ett recept för en lyckad jul. Kram

Kommentera