Göteborgs restauranger med stjärnor i Guide Michelin

Michelinguiden gavs för första gången ut år 1900 i Frankrike, tanken var att bilister skulle lockas ut på landet och därmed slita på sina däck. I dag är en stjärna i guiden varje köksmästares högsta dröm. Och i Göteborg, som blivit en av Europas stora matstäder, finns inte mindre än fem stjärnkrogar – här ryms såväl traditionella- som mer experimentella kök, alla med det gemensamt att de serverar en upplevelse utöver det vanliga. Nedan listar vi Göteborgs restauranger med stjärnor i Guide Michelin.

Koka

Viktoriagatan 12, Centrum/Vasa

Stans egen stjärna: Björn Persson

När Björn Persson 2014 bestämde sig för att klä Michelinkrogen Kock & Vin i en enklare kostym var succén återigen ett faktum. Bara ett år senare förärades även Koka med en stjärna i Guide Michelin. Framgångsreceptet bygger på tre-, fem- och sjurätters-menyer som skapas av lokala råvaror.

SK Mat & Människor

Johannebergsgatan 24, Centrum

En stjärna och Årets kock 2019

I SK Mat & Människors unikt designade restaurang ligger fokus på naturens skiftningar och den aktuella årstidens råvaror. Förutom det femtontal rätter som serveras i matsalen kan du slå dig ner i vinbaren för ett glas under lite enklare former. Man erbjuder även ett Chef’s table där ditt sällskap kan sitta mer avskilt – för en oförglömlig upplevelse kan du här boka ett matlagningspass med någon av ställets kockar.

28+

Götabergsgatan 28, Centrum

Artsy och avspänt

Sedan 1985 har den här välrenommerade lyxkrogens svensk-franska kök stått i en klass för sig. Här serverar man en föränderlig meny i symbios med rådande säsong – samt med en oklanderlig service. Välj en stor eller liten avsmakningsmeny och dyk in i en av landets maffigaste vinkällare. 28+ har en stjärna i Guide Michelin.

Bhoga

Norra Hamngatan 10, Centrum

Stjärnan vid kanalen

Den lättillgängliga fine dining-restaurangen Bhoga balanserar på kanalens kant. Här serveras skandinavisk kokkonst ”med en internationell twist” – något som år 2014 gav krogen en stjärna i Guide Michelin. Man har även kammat hem ett flertal utmärkelser från White Guide under åren, bland annat Årets Stjärnskott.