Guiden till Göteborgs bästa italienska restauranger

Det italienska köket, med sin förkärlek till utvalda råvaror och enkla, rena smaker, är lätt att förälska sig i. Krämig risotto, smaksatt med parmesan och vitt vin, eller en vitlöksdoftande pasta vongole, kan göra nästan vem som helst saligt tårögd. Göteborg kan stoltsera med en hel parad av italienska krogar som alla har sin alldeles unika karaktär. I den här guiden har vi samlat Göteborgs bästa italienska restauranger, från hemtrevliga pastaställen till tjusigare krogar värdiga ett besök av Don Corleone i egen hög person.

Kolla även
- Pizza: Guiden till Göteborgs bästa pizza

Sassi Enoteca: Rustik charm i helkaklad lokal
Ägaren Primo tar emot och guidar till grymma smakupplevelser i både mat och dryck. På den glossigt röda skärmaskinen skivas det upp specialimporterad chark av högsta kvalle, och sitter du i baren kan du få lära dig en hel del om vin. Hit hittar både stans italienare och Aveny-trötta aperitivo-gäster.
Mer information: Sassi Enoteca, Teatergatan 32

 
Sassi Enoteca

Bar Centro: Trendigt och medvetet
Här serveras nytänkande rätter med italienska förtecken. Lokalen, som är relativt liten, erbjuder även ett gäng trevliga platser på uteserveringen, i gången utanför. Till menyn, som byter skepnad efter tillgång på de bästa råvarorna, kan du testa ett flertal olika naturviner.
Mer information: Bar Centro, Kyrkogatan 31, Centrum

Ristorante Bellora: Eleganta smaker i förförisk miljö
Den som är svag för italienska 50-talsvibbar, fylliga viner och hemlagad färsk pasta ska inte missa denna trattoria mitt i stan. Pastan knådas varje dag, för att sedan landa på tallrikarna i form av till exempel en vitvinsdoftande vongole. Det går lika bra att komma för en stor middag med hela familjen som för ett gott glas vin och lite plock.
Mer information: Ristorante Bellora, Kungsportsavenyn 6, Centrum


Bellora

Enoteca Maglia: En mötesplats för mat och vin
I nyrenoverade lokaler mitt på Mariaplan hittar du en lättsam och passionerad italienare. Prisade krögaren Robert Maglia sätter prägel på menyn, och förutom att äta och dricka gott kan du köpa med dig läckerheter från det lilla butiksutbudet av delikatesser.
Mer information: Enoteca Maglia, Slottskogsgatan 46, Majorna 


Enoteca Maglia

Bistro Italiano: Rustikt och familjärt
Mysig kvarters-italienare som har mycket att erbjuda. Välj enstaka rätter från à la carten eller fråga efter förslag på en hel bistro-meny. Pasta, pizza och secondi (varmrätter) med receptinfluenser från hela Italien. Restaurangen ordnar dessutom med återkommande gästspel som wine makers dinner eller gästspel i köket. Vill du köra italienskt hemma eller på festen, löser stället även catering.  
Mer information: Bistro Italiano, Övre Husargatan 5, Linné 

 
Bistro Italiano

Trattoria La Strega: En italienare i kvarteret
Menyn byts ut regelbundet och restaurangens vinlista, som skrivs för hand på väggtavlan, består av utvalda viner från hela Italien. Här kan du njuta av bland annat hemlagad pasta, krämig risotto och vill du, en Strega till espresson. Det går även utmärkt att köpa hem något från take away-menyn. Söker du en elegant italienare, då är det hit du ska gå.
Mer information: Trattoria La Strega, Aschebergsgatan 23B, Vasa

Enoteca del Signore: En gentleman med vin i fokus
Sjunk ner i en lädersoffa och ät äkta italienskt på den här vindoftande restaurangen med avslappnad atmosfär. Perfekt för såväl barnfamiljer som för romantiska par, eller för den som vill ha en privat middag i vinkällaren. Också bardisken i mörkgrön marmor bjuder in till trevliga stunder för både mat och vin.
Mer information: Enoteca del Signore, Vasaplatsen 4, Vasa 

 

Trattoria Tredici: Inbjudande på torget
Vänlig och romantisk liten restaurang med Saluhallens folkliv utanför dörren. Ett passande ställe för dejten eller bara en mysig middag efter en lång dag på stan. Här lagas maten med recept från södra Italien, med noggrant utvalda råvaror.
Mer information: Trattoria Tredici, Kungstorget 13, Centrum

La Cucina Italiana: Med vita dukar
På denna familjära lilla restaurang med rustikt enkel miljö serveras modern och säsongsanpassad italiensk mat. Här finner du ett gediget urval av italienska viner, och den konstfullt serverade maten står krögaren Pietro Fioriniello för.
Mer information: La Cucina Italiana, Skånegatan 33, Lorensberg 

La Baracca Rossa: Hemtrevligt i Sannegårdshamnen
En mindre båt eller busstur från centrum och du befinner dig i denna italienska kolloni, mitt i Göteborgs nya stadsdel. Här huserar bröderna Reggiani med kumpaner, som fyller restaurangen med hjärtlighet, köksglädje och vänskapligt barhäng.
Mer information: La Baracca Rossa, Ceresplatsen 9, Sannegårdshamnen

Trattoria Maglia: Enoteca har en syster på andra sidan stan
I nybyggda lokaler hittar du denna familjära och italien-influerade restaurang. Systerkrogen Enoteca Maglia i hjärtat av Majorna har sedan några år varit en välbesökt favorit. Här i Gamlestan kan man njuta av passionerat tillagade rätter av hög kvalietet, och till maten finns det ett helt gäng riktigt trevliga viner. På den stora uteserveringen kan du njuta av solgasset dagen lång
Mer information: Trattoria Maglia, Holländareplatsen 4, Gamlestan

Andra guider du kanske är intresserad av
- Mys: Guiden till mysiga restauranger i Göteborg
- Romantik: Guiden till romantiska restauranger i Göteborg
- Lunch: Guiden till Göteborgs bästa lunchrestauranger
- Brunch: Guiden till Göteborgs bästa brunch

Om guiden till Göteborgs bästa italienska restauranger
Guiden till italienska restauranger i Göteborg uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon bra italiensk restaurang i Göteborg som vi har missat. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Relaterade artiklar:

Visa på karta