Guiden till Göteborgs bästa snabbmat

Snabbmat från hela världen har blivit något av det hetaste på krogområdet, så också i Göteborg. Tack vare vår ökade medvetenhet kring råvaror och kvalitet har snabbmatsrestaurangerna steppat upp och placerat sig i nivå med de mer ansedda krogarna. Numera tillagas bland annat burgare, pizza och sushi med närproddade och fräscha ingredienser. Nedan guidar vi till Göteborgs bästa snabbmatsställen, både för finsmakare och för de som söker något gott som går fort.

Se även:
- Burgare: Här hittar du Göteborgs bästa hamburgare
- Pizza: Guiden till Göteborgs bästa pizza
- Sushi: Guiden till Göteborgs bästa sushirestauranger
- Lunch: Guiden till Göteborgs bästa lunchrestauranger

Tips på klassisk snabbmat:

Hamburgare (se även vår guide till Göteborgs bästa hamburgare)
Riktigt länge var burgaren nidbilden av den amerikanska matkulturen, men idag har den gått från snabbprocessad tråk-puck till eftertraktad storfavorit. Flera hamburgarställen jobbar med fina råvaror, gör egen pommes och löser tillbehör med stor variation. Här finns allt från spetsade shakes till spännande toppings och hembakat bröd. För den som valjer bort kött finns grymma alternativ på ett flertal ställen.
Några snabba tips:
Barley's Food Factory, Kvilletorget 20, Kville
The Burger, Andra Långgatan 14, Linné
Burgersson Frigga Burgersson Skanstorget, Friggagatan/Linné
Holy Cow Brgr's & Stuff/Södra Vägen 77, Centrum/Johanneberg
Tugg Burgers, Drottninggatan 21, Centrum


Barley's Food Factory, Holy Cow & Burgersson

Pizza (se även vår guide till Göteborgs bästa pizza)
Numera är pizzan inte längre bara något att fylla magen med efter en händelserik natt på krogen. Nej, pizzan har flyttat in på restaurangenrna och görs bland annat på surdeg, med exklusiva pålägg och är tunna och frasiga. Dessutom serveras de både som aptitretare och som varmrätt, eller som del i en hel meny.
Några snabba tips:
I Love Pizza Övre Husargatan, Friggagatan, Utby
Brewers Beer Bar, Tredje Långgatan 8, Linné


Cyrano Södra Vägen

Sushi (se även vår guide till Göteborgs bästa sushi)
Det mångfacetterade asiatiska köket har varit trendigt länge, och sushi är för många en stående favorit. Dessutom är det ett snabbt och hälsosamt alternativ till snabbmat i allmänhet. På de flesta sushibarer i Göteborg serveras en len och värmande misosoppa till, och maten gör sig lika bra på språng som på plats.
Tre snabba tips:
Sushi Yama, Basargatan 10, Centrum
Wasabi Sushibar, Karl Johansgatan 59, Majorna
Super Sushi Prinsgatan/Centrum/Linné

Ställen där det går fort

Lasse på Heden: En institution i klass med det kungliga slottet
Hit har göteborgarna vallfärdat sedan 1950-talet för att få sig ett ordentligt skrovmål. Stället är känt för sitt omtyckta mos som görs från morgon till kväll med äkta smör, mjölk och den egna hemliga kryddblandningen. Menyn innehåller allt från hemgjorda burgare till korv och veggo-alternativ. Stället erbjuder numera även hemkörning.
Mer information: Lasse på Heden, Engelbrektsgatan 34D, Heden

Strömmingsluckan: Firre i farten
Sitt på den lilla uteserveringen framför vagnen och kolla in folklivet, eller ta med en låda till jobbet. Stekt strömming med lingon och mos, Havets Wallenbergare eller strömming på knäckemacka, här går det undan. Den svartmålade foodtrucken med placering på Magasinsgatans torg bjuder på förströelse till flundrorna, för här är du inte ensam. Folklivet får du på köpet.
Mer information: Strömmingsluckan, Magasinsgatan 17, Centrum

Vapiano Kungsport: Italienska favoriter för hela gänget
I modern food court-stil väljer du och ditt sällskap det ni önskar, och snabbt som attan har du din måltid serverad framme vid disken. Hitta ett schysst ställe att sätta er på, det är bara att slå sig ner i den stora och ljusa restaurangen där ni äter som på ett torg i Milano eller Rom. Konceptet bygger på enkel tillgänglighet, och här slipper du vänta på maten.
Mer information: Vapiano Kungsport, Östra Hamngatan 35

Gourmetkorv: Street food från hela världen
Denna långsmala snabbmatsfavorit - korv - är en omtyckt klassiker, och den serveras troligen på lika många sätt som det finns sorter. Stället med charmig hål-i-väggen-känsla erbjuder alla möjliga varianter med tillbehör såsom surkål, mos, surdegsbröd och ett flertal senapssorter. Allt är tillagat från grunden, och snabbmatsstämpeln till trots kan du räkna med schyssta råvaror.
Mer information: Gourmetkorv Södra Larmgatan/Centrum/Lindholmen/Torslanda

Sunset Falafel: Veganvänligt och mättande
Tidigare var det adressen utanför Stora Saluhallen som gällde, men nu serveras de frasiga kikärtsbollarna i Vasa-området, stationärt och med generösa öppettider. Fräscha råvaror och mjukt bröd, gör den hungrige lycklig. Här kan du räkna med prisvärd mättnad på ett litet kick.
Mer information: Sunset Falafel, Erik Dahlbergsgatan 4, Vasa

Beijing8: Hajpat degknyte i snygg förpackning
Mitt på en av Göteborgs trendigaste kroggator hittar du stället som förpackar utvalda råvaror och välsmakande dumplings i snygg design. Här jobbar man på att erbjuda snabbmat, men utifrån ett slow food-tänk. Antingen plockar du ihop din egen favvo-blandning av dumplings, eller så väljer du en färdig box. Addera tillbehör efter tycke och smak, och vips har du en varierad och smarrig måltid.
Mer information: Beijing8 Magasinsgatan, Magasinsgatan 3, Centrum

14kvm Mat: Asiatiskt krisp
På utsidan av Göteborgs stora saluhall hittas stället som var ett av stans första att servera mat i take away-förpackning. Hit kommer du för att köpa med dig asiatisk snabbmat med influenser från Thailand, Indien och Kina. Stället har gjort sig känt för att servera heta nudlar med riktigt färska och krisiga grönsaker.
Mer information: 14kvm Mat, Kungstorget, Stora Saluhallen

Miss Fajitas: Mexikansk snabbmat i farten
Hugg en av ställets färdiga fajitas om du har bråttom; det finns några att välja mellan. Har du lite mer tid kan du bygga din egen kombo utifrån ställets olika alternativ. Fyll din mjuka rulle med kyckling eller taco-kryddad färs eller välj ett helt vegetariskt alternativ. Toppa med riven ost och välj en rejäl klick guacamole för ökad autenticitet.
Mer information: Miss Fajitas, Gibraltargatan 54, Johanneberg

Little Meats: För alla taco-lovers
Detta renodlade take away-ställe levererar fyllda tacos med allt från pinfärsk fisk till grillad black angus-biff. Allt serveras i krispiga och hemlagade skal tillverkade av ren majs, alltså helt glutenfria. Hit kommer du för att hämta den lyxiga varianten av fredagsmyset eller när du vill lösa en grym picknick att ta med till Slottsskogen.
Mer information: Little Meats Taqueria, Olivedalsgatan 13, Linné

Creperiet: En sann institution för frankofiler och nattsuddare
Stället öppnar fram mot sen eftermiddag och har därefter öppet till riktigt sent. Under helgen kan man få sig en mättande och varm crepe ända fram på småtimmarna. Välj fyllning från den förvånansvärt innehållsrika menyn. Är du riktigt hågad så tar du både en söt och en matig. Extra plus för hög mysfaktor.
Mer information: Creperiet, Linnégatan 32, Linné

Fish & Chips Göteborg: Dagsfärsk firre på brittiskt vis
Frasiga fiskfiléer med gyllene pommes kan göra den hungrige riktigt lycklig. Den här foodtrucken, med Stora Saluhallen som närmsta granne, bjuder dessutom på trivsam utsikt över kanalen för den som väljer att avnjuta sin firre på plats. Droppa på vinäger efter tycke och smak, och vips förstår du varför Götet kallas Lilla London.
Mer information: Fish & Chips Göteborg, Kungstorget, Centrum

Kebab & Grillhouse: Rejäla portioner för nattugglor och andra slitvargar
Ställets generösa öppettider gör att många letar sig hit efter en kväll på stans olika barer och klubbar, men stället öppnar redan på förmiddagen. Drömmer du om en ordentlig portion kebab, rikligt toppad med stark sås och fetaost på en bädd av pommes, då har du hittat rätt. Här finns det mesta att önska i snabbmatsväg, och på menyn finns allt från burgare till falafel och snacks.
Mer information: Kebab & Grillhouse, Vasagatan 43A, Centrum

Mariaplans korvkiosk: En riktig veteran
Den gula lilla kiosken med anor från 50-talet tycks ständigt ha en liten ringlande kö framför luckan. Hit kommer såväl taxichaffisar som hungriga barnfamiljer. Stället serverar först och främst klassikern "Korv med bröd", men det finns även lite annat i snabbmatsväg att beställa, typ burgare. Stället präglas av enkel charm och erbjuder avspänt stå-häng.
Mer information: Mariaplans korvkiosk, Mariagatan 6, Majorna

Andra guider du kanske är intresserad av
- Vegetariskt: Guiden till Göteborgs bästa vegetariska restauranger
- Italienskt: Guiden till Göteborgs bästa italienska restauranger
- Kött: Guiden till Göteborgs bästa köttrestauranger

Om guiden till Göteborgs bästa snabbmatsrestauranger
Guiden till Göteborgs grymmaste snabbmat uppdateras löpande. Kom gärna med tips till hello@thatsup.se om du vet någon bra restaurang som serverar snabbmat i Göteborg som vi har missat. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Relaterade artiklar:

Visa på karta