Här finns Göteborgs bästa afternoon tea

I många av oss bor det en liten anglofil, och den sidan är värd att uppmärksamma. Den brittiska tedrickartraditionen sägs ha startats av 6:e hertiginnan av Bedford, och avnjuts enligt sed mellan klockan 15-17. Huruvida teet bör drickas starkt eller svagt lämnar vi åt var och en att bestämma, men att det ska avnjutas med diverse godsaker kan vi nog alla komma överens om. På flera ställen dukas det upp härliga varianter av afternoon tea i Göteborg, med allt från varma scones med marmelad, till ostar, kallskuret och champagne. Nedan visar vi vägen till stans bästa ställen när klockan närmar sig tea time.

View Skybar & Restaurant

Njutning på hög nivå

Göteborg visar sig från sin vackraste sida när du bekvämt tillbakalutad avnjuter dess utsikt till hotellrestaurangens lyxiga afternoon tea. Delikata munsbitar i form av små gurksnittar, bakverk och croissanter blir ännu lyxigare med ett glas pärlande kall champagne. Skulle ni bli sittande länge, kan ni utöka besöket med en övernattning på Hotel Riverton.

Dorsia Restaurant

Lyxig te-upplevelse i romantisk hotellmiljö

Bjud med dig din darling och ge er själva en mysig stund som ett perfekt avslut på helgen. Fly verkligeheten för en stund och förlora er i varandra och ställets dekorativa inramning. Räkna med smakfulla godsaker "extra allt", med bland annat olika sandwiches, hembakat knäcke och scones, tartes, samt ställets egen glass och konfektyr. Addera ett glas skumpa för extra flärd.

 • Pris: ca 290 kr, ca 420 kr inklusive ett glas champagne
 • När: Söndagar
 • Adress:

Fröken Olssons Kafé

Kafémys med hembakat på buffén

Varje onsdag i stort sett året runt, med uppehåll under sommaren, serveras här en dignande afternoon tea-buffé. Här kan du räkna med klassiker som lemon curd, scones och flera sorters muffins som dessutom får varierande sällskap efter vecka och säsong. Förbered dig på att bli sittande en stund, för här finns det mycket att njuta av.

Evas Paley

Hembakat hos Avenyklassiker

På paradgatan ligger Fröken Olssons systerställe där du kan landa från frukost till sen kväll. Även här serveras en mängd läckerheter à la afternoon tea, men det är torsdagar som gäller. På buffén finns hemkokta marmelader, nybakt surdegsbröd och alla tänkbara pålägg. Givetvis ingår rykande hett te, bara att ta för dig tills du är nöjd.

 • Pris: ca 90 kr
 • När: Onsdagar 16-19
 • Adress:

Hotel Lilton

Finess och tradition i brittisk inramning

Bland de röda Dicksonska tegelvillorna i Landala, hittar du det lilla familjeägda hotellet där de engelska vibbarna är närvarande i allra högsta grad. Små trekantiga snittar, givetvis med bortskurna kanter, scones med marmelad och te i mönstrade kannor. Personligt och med det lilla extra i lugn och pittoresk miljö.

 • Pris: Okänt
 • När: Lördagar 13-15 samt 15-17
 • Adress:

Le Pain Français Bistro

Salon de Thé i bistro-stil

I design-prisad restaurangmiljö upplever du bistrons franska tolkning av afternoon tea. Sitt ned i ställets exklusivt inredda salong och njut av varma scones med hemkokt Lime Curd, fina bakverk och goda smörgåssnittar i miniatyr. På te-menyn hittar du din egen favorit bland de många sorterna. Önskar du, finns det även vin och bubbel för den som vill lyxa lite extra.

Fixa afternoon tea hemma

TheHuset

Göteborgs äldsta tehandel

Sedan starten 1924 har butiken sålt kvalitetsteer på lösvikt till stadens innevånare. Här hittar du över 200 sorter, med allt från klassiska svarta blandningar till gröna, röda och vita teer. I sortimentet hittar du även spännande Oolong-teer, samt ett stort utbud av kannor, koppar och tesilar. Allt för att göra din teceremoni så komplett som möjligt.

 • Adress:

Tekultur

Ekologi i fokus

På mångfacetterade Andra Långgatan, ligger butiken som satsar på allt vad te heter. Botanisera bland teer från hela världen, där flertalet sorter är eko- och rättvisemärkta. Kanske är du nyfiken på något helt unikt, såsom ett grönt te från den första japanska skörden, eller ett elegant Earl Grey, för att matcha dina nybakade scones? Här finns det mesta av teer och tillbehör.

 • Adress:

Alvar & Ivar Surdegsbageri

Från småkakor till surdegslimpor

Satsa på avkoppling och strunta i storbaket. Hos denna kvartersbagare kan du vara säker på att det både är färskt, saftigt och väldigt välsmakande. Välj bland kardemummadoftande smörbullar, frasiga småkakor och flera olika sorters surdegslimpor. Här bakas det dessutom flera gånger om dagen, och sprids ljuva dofter hela vägen ut i kvarteret.

Vera & Ruth Smakfulla Deli

Livets salt

Här hittar du i stort sett allt du kan tänkas behöva för en lyckad afternoon tea. I delidisken hittar du utvalda ostar och charkuterier, och här kan du bli ståendes en bra stund mellan provsmak och trevliga samtal om korvar och snygga marmeladburkar. Missa inte att slänga ett öga i rummet bakom kyldisken, där det döljer sig ännu mer gotta.