Här finns Göteborgs bästa ekologiska och hälsoinriktade matbutiker

Vi är många som tycker att det är viktigt att det vi stoppar i oss är bra och nyttigt – både för oss själva och för vår planet. Att äta ekologiskt och hälsosamt har blivit en självklarhet för många, däremot kan det vara lite av en djungel att navigera sig fram bland olika certifieringar och koder i de stora matbutikerna. Hur vet man egentligen vad som är vad? För att underlätta din veckohandling guidar vi dig här till de ekologiska och hälsoinriktade butiker i Göteborg som satsar på eko- och hälsomedvetna livsmedel och produkter.

Fler guider till ekologiska Göteborg:

Fram Ekolivs

Södra Allégatan 2, Linné

Experter på ekologiskt och närodlat

Fram Ekolivs har försett göteborgarna med ekologiska och närodlade livsmedel sedan mitten av 80-talet. Allt som säljs här är ekologiskt och det mesta kommer från gårdar i närheten av Göteborg. Mycket av maten går att köpa i lösvikt för att hålla nere användandet av plast och andra förpackningar, och du som reser miljömedvetet och antingen cyklar, går eller åker kollektivt får dessutom rabatt när du handlar. 

Happy Vegan

Olivedalsgatan 2, Linné

Helvegansk butik för alla som är nyfikna

Happy Vegan är butiken där du kan vara helt säker på att allt som säljs är helt växtbaserat, från glassen till de veganska schnitzlarna. Stora delar av utbudet är även ekologiskt och närproducerat. Grundarna hjälper gärna dig som vill äta mer veganskt eller vegetariskt med tips och råd, och varje lördag ordnas provsmakningsevent där alla är välkomna. 

Ekospeceriet

Bergmansgatan 14C

Ekoprodukter i lösvikt och helt plastfritt

Refilltrenden är stor bland miljömedvetna konsumenter världen över och EKOspeceriet i Mölndal har tagit detta klimatsmarta koncept till sig. Här kan du handla helt plastfritt, och köpa nästan alla produkter i lösvikt, och givetvis även ha med dig dina egna behållare. Utbudet rymmer allt från skafferivaror, nötter och oljor till hygienprodukter och heminredning.

Cum Pane

2 adresser

Bakverkstad som bevarar gammal brödkultur

Cum Pane kan stolt titulera sig som stans enda ekologiska bakverkstad. Här är det gott, rustikt bröd som spelar huvudrollen. Allt bakas med enbart ekologiska råvaror och ofta med gamla metoder som härstammar från bondesamhället. Till brödbaket används dinkel och ännu äldre sädesslag som emmer, svedjeråg och nakenkorn. Mjölet mals på stenkvarnar och är liksom resten av brödens ingredienser helt fritt från tillsatser. 

Mynta Eko

Gustaf Dalénsgatan 22, Hisingen

Hisingens första ekobutik

Mynta Eko i trendiga Kvillebäcken är Hisingens första renodlade ekobutik och stammisarna har hunnit bli många. Här satsar man på ett brett utbud av ekologiska varor, med allt från frukt och grönt till ekologiskt kaffe. Ett schysst miljötänk genomsyrar butikens koncept; bland annat köps nötter, torkad frukt och fröer i lösvikt. 

Bara Bra Mat

2 adresser

Hög kvalitet och minimal miljöpåverkan

Bara Bra Mat har två butiker som enligt egen utsago säljer ”allt du egentligen behöver”. Här styr kvalitet och minsta möjliga miljöpåverkan sortimentet. Bra mat definieras av grundarna som obesprutade, växtbaserade och oprocessade råvaror av god kvalitet. Ekocertifiering är förstås en grundförutsättning, men även ekomat skiljer sig i kvaliteten och på Bara Bra letar man alltid efter något som är ännu bättre än det som redan finns.