Här hittar du Göteborgs godaste pasta

Överallt i Göteborg poppar det upp italienska krogar. I vissa stadsdelar är det riktigt tätt mellan restaurangerna, men vad gör väl det – vi älskar ju det italienska köket. De sydeuropeiska menyerna bjuder på stor variation, och många är värda ett besök just för den goda pastan. Flera ställen gör sin egen pasta och lagar till den utifrån traditionella och moderna recept från hela Italien. Sugen på riktigt bra linguine eller något annat al dente? Här guidar vi till Göteborgs bästa pastaställen. Buon appetito! 

Kolla även
- Italienskt: Guiden till Göteborgs bästa italienska restauranger

La Strega: Genuint och al dente
I mysig hemma-hos-miljö blir du serverad äkta italiensk husmanskost, lagad från grunden. Här kan du räkna med lokalproducerade råvaror och mat som helst lagas efter vad säsongen har att erbjuda. Restaurangen jobbar enbart med små producenter och menyn kan variera från kväll till kväll. Genuina smaker, personlig atmosfär och hemgjord pasta.
Mer information: Trattoria La Strega, Aschebergsgatan 23B, Vasa

La Gondola: En trogen Aveny-favorit
Här möts du av värmen från eldstaden mitt i restaurangen. Ställets öppna kök bjuder på frestande dofter, och här väljer du din pastafavorit lika mycket med luktsinnet. Som en av Göteborgs äldsta italienska restauranger har stället serverat många meter pasta genom åren. Skulle du ha plats för dessert, är restaurangens tiramisu något du inte får missa.
Mer information: La Gondola, Kungsportsavenyn 4, Avenyn

La Baracca Rossa: Familjärt med utsikt över hamnen
Här hämtas influenserna från hela Italien och blandas med äkta recept som gått i arv i generationer. Pastan serveras exempelvis med en ragu på vildsvin som fått koka riktigt länge. Är du sugen på pasta men vill testa en variant, då ska du prova ställets hemgjorda gnocchi, gjord på potatis. De små spänstiga kuddarna avnjuter du här med exempelvis en mustig tomatsås, salsicca och skogssvamp.
Mer information: La Baracca Rossa, Ceresplatsen 9, Sannegårdshamnen 

Ristorante Bellora: Romantiskt i city 
Hotellkrogens vitlöksdoftande vongole går inte av för hackor. Och väljer du en av sittplatserna ute i den inglasade verandan, är det som att befinna sig utomlands. Från bardelen ser du rakt in i restaurangens öppna kök, och här kan du kolla in när kockarna tillagar din egen Italien-favorit. Missa inte heller ställets Bellini-brunch, som serveras på lördagar.
Mer information: Ristorante Bellora, Kungsportsavenyn 6, Avenyn


Ristorante Bellora

Nonna: Som hemma hos mormor
Under det levande olivträdet mitt i restaurangen äter hela familjen tillsammans - precis som i Italien. Antingen väljer ni er egen pastarätt på menyn, eller så tar ni in en av ställets rekommenderade menyer. På så vis kan ni smaka och dela - för den där äkta och genuint familjära känslan.
Mer information: Nonna, Kungsgatan 12, Centrum

Taverna Averna: Bistromys i generösa rum
Till Taverna Averna kommer du för att äta klassiska bistrorätter, dessutom KRAV-märkta. Pastarätterna är inte så många, men du hittar utvalda darlings i gengren. Restaurangens pasta vongole är ett tips. Vill du krydda din rätt ytterligare så ber du bara om ett extra varv med den stiliga pepparkvarnen.  
Mer information: Taverna Averna, Tredje Långgatan 7, Linné

 
Taverna Averna

Aldardo: Deli och restaurang i ett
Några trappsteg upp från Kungstorget kliver du in i den kombinerade restaurangen och delikatessbutiken. Stället är populärt både bland lunchgäster och bland de som vill köpa med sig italienska läckerheter hem. Har du inte testat ställets fyllda cannellonis är de väl värda en chans.
Mer information: Aldardo, Kungstorget 12, Centrum

Vapiano: Färskt och fräscht
Varje dag produceras den färska pastan i restaurangens egen Mannifattura, och här tillverkas allt från linguini till gnocchi. Trots att pastan endast tillverkas av vatten och semolinamjöl, får de olika typerna sin helt egen karaktär. Här finns det riktigt många pastarätter att välja mellan, från den enklaste anrättningen med olja och vitlök till ordentligt matiga varianter med exempelvis oxfilé eller scampi.
Mer information: Vapiano Kungsport, Östra Hamngatan 35, Centrum

Pasta +: För alla Lady & Lufsen-fans
I den pittoreska källarlokalen med röd- och vitrutiga bordsdukar har det serverats pasta sedan slutet av 90-talet. Dessutom av en och samma italienare. Menyn är lång och innehållsrik, och är du här just för pastan så finns även den i en mängd utföranden. Vad sägs om till exempel färsk durumpasta med vitvinsdoftande skaldjur, serverade i en gräddig sås? Är du riktigt på hugget kan du dessutom beställa en halv portion pasta som förrätt.
Mer information: Pasta +, Södra Vägen 2, Centrum

Pasta e Contorni: Italienskt rakt igenom
Ordentliga portioner, ombonad gemyt och dämpad belysning präglar denna kvarterskrog i ena änden av restaruangtäta Linnéområdet. Pastan avnjuts bäst i den mysiga lokalen, men går också bra att ta med hem. Oavsett om du är sugen på en basilikadoftande pasta pesto eller fyllda knyten med ädelost och päron lär du inte bli besviken. Här serveras pastan spänstig och al dente.
Mer information: Pasta e Contorni, Nordenskiöldsgatan 21A, Linné

Piccola Italia: Kvarterskök med känsla
På en tvärgata till Linnégatan brinner levande ljus, och borden pryds av rutiga dukar. Önskar du dig en värmande och riklig portion pasta har du kommit rätt. Lokalen bjuder på enkel trivsel, med prestigelös hemma-hos-feeling. Publiken är blandad, och här hittar du par, glada vänner och hela familjer. Alla med ett och samma mål, att avnjuta en tallrik italiensk mattradition.
Mer information: Piccola Italia, Nordenskiöldsgatan 21, Linné

Trattoria da Pasquale: Trattorian mitt i city
Restaurangen, som säger sig vara en av de första i sitt slag i Göteborg, har i drygt 20 år serverat Italien-klassiker på utvalda råvaror. Bland rätterna finns riktigt många pastafavoriter, och på menyn kan du bland annat välja äkta napolitansk pasta, tillagad med en fyllig tomatsås och färska musslor. Är ni två som vill dela samma smakupplevelse, då rekommenderas risotton.
Mer information: Trattoria da Pasquale, Sten Sturegatan 17, Heden 

La Terrazza: Italienska delikatesser sedan 1963
Krämiga såser, pasta al dente och fylliga viner hör det italienska köket till, och på den här gemytliga restaurangen får du det och mer därtill. Ända sedan början på 60-talet har stället serverat autentiska rätter med recept hämtade från Italien. Allt lagas från grunden, och pastan är även den tillverkad på plats i restaurangens kök.
Mer information: La Terrazza, Sten Sturegatan 19, Heden

Pasta etc.: Pastameny lång som linguine
Precis som namnet avslöjar, är det här ett ställe som satsat just på pastarätter. Självklart finns det även annat, såsom pizza och några lättare rätter, men pastan är helt klart vad som står i fokus. På menyn finner du allt från klassiker som carbonara till mer innovativa varianter med annorlunda smakkombinationer. Varför inte testa den thai-kryddade kycklingpastan?
Mer information: Pasta etc., Mölndalsvägen 13, Mölndal

Andra guider du kanske är intresserad av
- Kött: Guiden till Göteborgs bästa köttrestauranger
- Indiska: Här hittar du Göteborgs bästa indiska restauranger
- Franska: Voilà! Guiden till Göteborgs bästa franska restauranger

Om guiden till Göteborgs bästa pastarestauranger
Guiden till Göteborgs grymmaste pasta uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon bra restaurang som serverar pasta i Göteborg som vi har missat. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Visa på karta