
Restauranger som satsar på närproducerat i Göteborg
Uppdaterad 13 nov 2019
Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19.
Med en fot doppad i Västerhavets salta vågor och den andra fast förankrad i den västgötska myllan är Göteborg en stad där närproducerat ses som något naturligt. Genom att boka bord hos restauranger som baserar menyn på närodlade råvaror slår du inte bara ett slag för miljön, du gynnar även den lokala fiskaren och bonden. Låt oss guida dig bland stadens ekologiska och säsongsanpassade krogar, kök som tillreder nyplockade svampar och örter samt ställen med menyer som dignar av dagsfärsk röding och havskatt. Här är guiden till restauranger som satsat på närodlat i Göteborg.
Fler guider till ekologiska Göteborg:
VRÅ
Drottningtorget 10, CentrumEn hållbar vrå
Med råvaror från samma postnummer som köket, kryddat med japanska influenser, är VRÅ en minst sagt omskriven del av stadens krogliv. Man valde att höja nivån ytterligare när man efter sju år flyttade restaurangen en våning upp till posthallen, invid Norda. Menyn växlar fortfarande efter säsong och rymmer mat från både havet och växtriket.
Restaurang Natur
Geijersgatan 12, CentrumGrönt och skönt
Bygger den här restaurangen i Lorensberg menyn på närproducerade råvaror? Naturligtvis! I matsalen är det inte bara grönt och skönt, här serveras rätter med fokus på grönsaker som ofta är i säsong. Spanar du in dryckesmenyn ser du att temat fortsätter här, i form av välvalda naturviner och hantverksöl.
Bord 27
Haga Kyrkogata 14, CentrumKRAV-märkt kött och naturvin
Restaurang Naturs systerkrog vill inte vara sämre. Här är man mån om såväl gäster som grisar, således serveras KRAV-märkt kött och närproducerade råvaror. Stanna till för en ”Liten moules marinière med potatistrassel” eller slå på stort med en hel meny. Maten sköljs med fördel ner med ett glas naturvin eller lokal öl.
Pivo
Arkivgatan 9, CentrumVällagat vilt
När du strövar längs Avenyn får du plötsligt upp vittringen… En doft av vilt, mitt i city? Japp, Pivo är stadens första viltrestaurang och här ligger okus på vilda råvaror från skog, hav och sjö. I menyn finns godbitar såsom smörstekt hjortfilé och vildsvinsstek. Perfekt för dig som saknar jaktlicens, eller bara vill göra ett klimatsmart val.
Pivo – Passion för vilt
MIM
Herkulesgatan 40, HisingenNär man vill ha mer
MIM, eller ”more is more” är kanske Hisingens mest populära veganska streetfoodhak, med paradrätter som hot dogs och franska pizzor. Råvarorna plockas från närområdet, det gäller även dryckesmenyn – här finns gott om öl från lokala mikrobryggerier.
Atelier (Hotel Pigalle)
Södra Hamngatan 2A, CentrumEtt hållbart val
Ta den fransktalande hissen upp till toppen av Hotel Pigalle, här breder restaurangen Atelier ut sig med en öppen eld som fond. Oavsett om du fastnar för någon av à la carte-rätterna eller beställer en avsmakningsmeny, så kommer råvarorna från småproducenter i närområdet.
West Coast
Mässans Gata 10, CentrumFiskar upp rätterna
West Coast är en av de konstanta gästerna i Hotell Gothia Towers och man bjuder på en spektakulär inredning, i form av stora akvarier där innehållet i menyn simmar omkring. Fokus ligger på närproducerat, där det förutom fiskar och ostron erbjuds en del välkomponerade kötträtter.
Noot
Östra Larmgatan 4, CentrumSå ända in i Norden
Nordik Kitchen, eller Noot, huserar i Radisson Blu Scandinavia Hotel. Menyn är packad med nordiska smaker, ingredienserna kommer från Göteborg med omnejd, exempelvis är sillen från stan och köttet har rullat från Trollhättan. Köket har lyckats skapa en klassiker med ”Noots räkmacka”.
Noot Nordik Kitchen & Bar
Folk
Olof Palmes Plats 3, LinnéVäxtbaserad eko-meny
Sedan 2014 satsar Folk på en växtbaserad eko-meny med ingredienser från hav och land. Här kan du få en snabb smakbit från ställets snacks-meny eller gå all in med en trerätters. Folk har dessutom ett brett utbud av naturviner samt lokalbrygd öl.
Hôtel Eggers Bar & Restaurang
Drottningtorget 2-4, Gullbergsvass/CentrumNärproducerat efter säsong
Den här hotellrestaurangen slog upp portarna på Drottningtorget redan på 1800-talet och har varit ett självklart inslag i Göteborgs krogliv sedan dess. Även om miljön är svept i La Belle Epoque är det mer moderna tankar som skapat menyn, under såväl lunch som middag serveras nämligen närproducerade råvaror utefter vad säsongen har att erbjuda.
Hôtel Eggers Bar & Restaurang
Foajébaren - Göteborgs Stadsteater
Götaplatsen 4, Avenyn/CentrumReko mat och ekovin
Granne med Konserthuset och Göteborgs konstmuseum ligger Foajébaren. I den vackra 1930-talsmiljön komponeras menyer som är både KRAV- och Svanenmärkta. Ett smakfullt exempel är kökets Biff Rydberg på KRAV-märkt kött från Gröna Gårdar. Och vad dricker man till det? Jo, ett glas ekologiskt vin såklart.